Klaipėdoje festivalis „InNovaCamp“ žadins norą tapti tiksliukais

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 27-28 d. Klaipėdos Atgimimo aikštėje vyksiančio technologijų ir verslo festivalio „InNovaCamp“ organizatoriai, sulaukę didelio publikos susidomėjimo, darsyk įsitikino – populiarinti mokslą būtina. „Ar lankytojui reikia turėti specialių žinių?“, „Ar bus įdomu ir vaikui?“, „Ką galima bus nuveikti?“ – į šiuos smalsius, bet atsargius publikos klausimus rengėjai atsako: dalyvauti technologijų ir verslo festivalyje nėra sudėtingiau nei paskambinti draugui mobiliuoju telefonu, o štai įspūdžių bei naujų žinių čia pasisems visa šeima.

Vietoje fizikos vadovėlio rinkotės arba renkatės romaną? Tai ne priežastis vengti mokslui skirtų renginių: inovacijų autoriai ir technologijų vystytojai mielai sutiko populiariai pristatyti savo darbus festivalio „InNovaCamp“ ekspozicijoje bei viešų paskaitų metu. Ar žinote, kad pirmasis lietuviškas nanopalydovas į kosmosą kils jau šiemet, o lietuvių sukurtas ir tobulinamas 3D spausdintuvas perspektyvoje, tikimasi, namuose taps toks pat įprastas, kaip skalbimo mašina ar kompiuteris? Ar esate matę pagal muziką „šokantį“ Teslos žaibą? O gal norėtumėte paklaidžioti būsimojo Klaipėdos kultūros fabriko hologramoje?

Festivalyje „InNovaCamp“ laukia visa tai ir dar daugiau. Anot VšĮ Klaipėdos ekonominės plėtros agentūros direktorės Raimondos Laužikienės, nemokamą renginį organizuojančios kartu su Klaipėdos miesto savivaldybe ir Kauno technologijos universiteto verslumo centru „Startup Space“, festivaliu siekiama populiarinti mokslą, inovacijas, versle taikomas kūrybines technologijas bei paskatinti susidomėjimą lietuvių laimėjimais šiose srityse.

Lietuviško nanopalydovo išlydėtuvės

Festivalio „InNovaCamp“ metu klaipėdiečiams bus pristatyti mūsų šalyje atliekami kosmoso moksliniai tyrimai ir vienas iš didžiausių Lietuvai šios srities įvykių – lietuviškas palydovas „LitSat-1“, kurį, planuojama, šių metų pabaigoje į kosmosą iš JAV Valopo salos pakels raketa nešėja.

Palydovas ne tik bus pirmasis Lietuvos simbolika paženklintas fizinis objektas tarpgalaktinėje erdvėje, bet ir atliks bandomojo prototipo vaidmenį ruošiantis moksliniam eksperimentui – pjezovariklių išbandymui kosmose, kuris bus atliekamas pirmą kartą. „Misija: Lituanica 80“ pavadintas palydovo projektas, kurį ruošia Kauno technologijos universitetas, Lietuvos kosmoso asociacija bei Kosmoso mokslų ir technologijų institutas, dedikuotas šiemet minimam legendinio Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio 80-mečiui.

Kvies išbandyti ir sužinoti

Pažangi energetika, ekologiškas namas, netradicinės sąsajos, atveriančios naujas galimybes medicinoje, mene ir kitose srityse – dar keletas inovatyvios ekspozicijos temų. Šiaulių universitetas joje pristatys vandenilio kuro elementų laboratoriją ir jėgainę: vandenilio energetika, plėtojama kaip alternatyva naftos produktų naudojimui, pripažįstama vienu iš būdų įveikti globalius energetikos ir aplinkosaugos iššūkius.

Tarp „InNovaCamp“ eksponatų, kuriuos galima bus išbandyti patiems, bus neuroninės kompiuterio sąsajos sistema, suteikianti galimybę žmonėms valdyti kompiuterį ar kitą skaitmeninį įrenginį ne pirštais, o akies mirksniais, „Hi-tech gloves“ pirštinės, sukurtos taikant aukštąsias technologijas tekstilės gamyboje, elektroninis belaidis muzikos instrumentas „Woodrum“, sonaras „Deeper“, skirtas žvejams stebėti žuvų srautus per išmanųjį telefoną bei planšetinį kompiuterį.

Audiovizualinių efektų megėjus patrauks judesiu valdomas holografinis ekranas bei erdvinis tūrinis ekranas „Miražas“ ir Teslos transformatoriaus pagrindu sukurtas plazminis grotuvas, kuriame muziką „groja“ žaibas. Jaunimo entuziazmui žadinti bei galimoms ateities mokslo žvaigždėms pristatyti skirta Vilniaus kompiuterininkų akademijos ekspozicija, kurioje bus pristatyti geriausi moksleivių darbai iš mechanikos, elektronikos bei kitų sričių.

Automobilių mėgėjams – inovacijų rojus

Žinodami apie klaipėdiečių aistrą automobilizmo renginiams, „InNovaCamp“ organizatoriai pasirūpino, kad festivalyje nenuobodžiautų nė vienas vairuotojas arba ketinantis juo tapti. Vienas iš eksponatų – „Elinta iQ“, automobilio „Toyota iQ“ modifikacija su elektriniu varikliu, įgyvendinama lietuvių, dirbančių „Elintos“ įmonių grupėje. „InNovaCamp“ elektromobilių parke bus ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentų sukurtas elektromobilis, kuris išvysto greitį iki 100 km/h, o nuvažiuoti šiuos 100 km juo kainuoja vos kelis litus. Labiau egzotiškas sprendimas – „RJK Ecological Car“, lietuvių sukurtas elektrinis velomobilis, varomas elektros ir vairuotojo kojų pagalba.

Automobilių tobulinimo mėgėjų dėmesiui – Lietuvos garso čempionu pripažintas modifikuotas automobilis su daugiau nei 40 integruotų garsiakalbių ir sinchroniniu LED apšvietimu. Raritetų fanai galės apžiūrėti Vilniaus Užupio šerifui Vytautui Ratkevičiui priklausantį 1970-aisiais pagamintą gražuolį „Volkswagen Karmann Ghia“ bei stebėti, kaip keistinos automobilio detalės bus gaminamos pasitelkus 3D spausdintuvą, beje, taip pat lietuvišką, prekiniu ženklu „Gaminu“ pažymėtą, įrenginį. Pasigedusieji veiksmo kviečiami išmėginti „Technoramos“ lenktynių simuliatorių: nors jo trasa yra virtuali, adrenalinas – kuo tikriausias.

Akį trauks „Eurovizijos“ kupolas

Specialiai festivaliui „InNovaCamp“ į Klaipėdą atkeliauja kupolo formos paviljonas, lietuvių „Tentų fabriko“ komandos pagamintas švedų užsakymu – per šiemetinį tarptautinį „Eurovizijos“ dainų konkursą, kurį vyko Švedijoje, paviljonas puikavosi Malmės miesto centre ir kvietė į įvairius teminius konkurso renginius.

Po įspūdingu baltu kupolu tilps visa technologijų ir verslo festivalio ekspozicija: jo skersmuo – 15 m, aukštis – 7,5 m. Anot „Tentų fabriko“ technikos direktoriaus Olego Knezio, sudėtingai, bet grakščiai geodezinio kupolo konstrukcijai nebaisūs rudens vėjai, juolab kad ji pagaminta iš nerūdijančio plieno. Per šešerius veiklos metus lietuvių komanda pagamino daugiau kaip 80 įvairaus dydžio ir paskirties kupolų, kurie puošia Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos, Ispanijos, Italijos, Azerbaidžano miestus.

Ekspozicijos bei viešų paskaitų sesijos lankytojų lauks abi renginio dienas. Penktadienio, rugsėjo 27 d., programą papildys urbanistų kūrybinės dirbtuvės, skirtos Klaipėdos senojo turgaus ir aplinkinių teritorijų vystymo scenarijams sukurti. Jose kviečiami dalyvauti specialistai ir bendruomenės atstovai. Penktadienio vakarą pratęs pramogos: šou „Gaidos ir lazeriai“ bei naktiniai kino seansai.

Technologijų ir verslo festivalio „InNovaCamp“
PROGRAMA
2013 m. rugsėjo 27-28 d., Klaipėda, Atgimimo aikštė

Rugsėjo 27 d., penktadienis

12 val. Festivalio ir technologijų ekspozicijos atidarymas. Ekspozicija veiks iki 19 val.
10–16 val.  Klaipėdos senojo turgaus ir aplinkinių teritorijų scenarijų sukūrimo urbanistų dirbtuvės.
16–19 val. Technologijos ir inovacijos visiems: viešų paskaitų sesija.
20–24 val. InNovaCamp naktis: šou „Gaidos ir lazeriai“, naktiniai kino seansai.

Rugsėjo 28 d., šeštadienis

10–13 val. Sėkmės istorijos: verslo lyderių viešų paskaitų sesija.
10–17 val. Technologijų ekspozicijos lankymas.

Renginys –  nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių