Klaipėdoje įamžintas prancūzmetis

  • Teksto dydis:

Antradienį uostamiestyje, Dramos teatre, oficialiai įtvirtintas bendradarbiavimas tarp Prancūzijos ambasados Lietuvoje, miesto savivaldybės ir Klaipėdos universiteto.

Oficialų priedų pasirašymą vainikavo Prancūzijos administravimo Klaipėdos krašte 1920–1923 m. atminimo įamžinimo ceremonija – atidengtos trys atminimo lentelės.

2017 m. spalio 19 d. Prancūzijos ambasados Lietuvoje, Klaipėdos miesto savivaldybės ir Klaipėdos universiteto vadovai pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kurios tikslas – plėtoti kultūrinį bendradarbiavimą, keistis ir dalytis patirtimi šiuolaikinio šokio, kino ir istorinės atminties srityse.

Minint Lietuvos šimtmetį, Prancūzijos ambasada ir Prancūzų institutas Lietuvoje realizuos nemažai renginių su šūkiu "Prancūzijos ir Lietuvos "atrastas laikas" Europoje".

Vienas jų – bendradarbiavimo sutarties įtvirtinimas, pasirašant priedus, apibrėžiančius veiklos priemones kiekvienoje iš minėtų kultūros sričių.

Oficialų priedų pasirašymą antradienį vainikavo Prancūzijos administravimo Klaipėdos krašte 1920–1923 m. atminimo įamžinimo ceremonija bei prancūzų ir lietuvių kūrėjų (choreografas Albanas Richardas ir šokio teatras "Padi Dapi Fish") kartu sukurto šiuolaikinio šokio spektaklio "Pareiškiu-Brandir" premjera.

Jau kiek anksčiau Klaipėdos miesto taryba pritarė, kad laikotarpis, kai po Pirmojo pasaulinio karo trejus metus Prancūzija administravo Klaipėdos kraštą, būtų įamžintas trijose vietose. Klaipėdos savivaldybei tai nieko nekainuos.

Šis sprendimas priimtas po Prancūzijos ambasadoriaus Lietuvoje Philippe'o Jeantaudo kreipimosi į miesto merą.

Antradienį atminimo lentos atidengtos ant dabartinio banko fasado Liepų gatvėje (čia gyveno prancūzų prefektas Gabrielis Petisne), ant I.Simonaitytės bibliotekos sienos Herkaus Manto gatvėje (buv. prancūzų generolo Dominyko Odry rezidencija) ir ant buvusios prancūzų prefektūros pastato sienos Sukilėlių gatvėje.

Tekstai ant atminimo lentų yra trumpi, atspindintys faktus ir atitinkantys visus reikalavimus.

Pagal Versalio sutartį (1919 m.) miestas ir Klaipėdos kraštas buvo perduotas Antantės valdymui. Antantės valstybių vardu nuo 1920 m. vasario 15 d. Klaipėdos kraštą valdė Prancūzijos atstovas.

Klaipėdoje įsikūrė prancūzų karinė įgula, vadovaujama generolo D.Odry. Po 1923 m. sausio sukilimo Klaipėdos kraštą prisijungė Lietuva.

Atminimo lentos pakabintos Prancūzijos ambasados lėšomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

paskutiniam

paskutiniam portretas
kaip suprast Rusija buvo mažyte? buvo daug kunigaikštysčių, kurios pavienios buvo skriaudžiamos ir totorių ir tų pačių lietuvių, kol nesusivienyjo. O tai kad vardą pakeitė, tai jau ir nebe dukra? :) tai kame melas , troli tu ? :)

Anonimas

Anonimas portretas
ko meluoji ,rusija buvo labai mazyte , skaityk senaja istorija,VYtauto dukters vardas po vestuviu buvo pakeistas,,daug ka primeluota troliu salis,,,,,,

įamžintas prancūzmetis Lietuvoj :)

įamžintas prancūzmetis Lietuvoj :) portretas
na krva klumpės jau nebežino, Napoleoną įamžinkit :)
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių