Klaipėdoje išdygs energiją taupančių namų gyvenvietė

Po savaitės - liepos 18 dieną bus paskelbta pasyvių namų gyvenvietės šalia Klaipėdos statybų pradžia.

Sparčiai auganti šilumos energijos kaina ir naujų technologijų diegimas statybų sektoriuje paskatino Europos Sąjungos Parlamentą dar 2010 m. patvirtinti ES namų energetinio efektyvumo direktyvą 2010/31/EU. Pagal šį dokumentą, jau nuo 2018 m. Europos Sąjungoje, o tai reiškia ir Lietuvoje, bus leidžiama statyti tik pasyviuosius namus, arba kitaip – nulinio energijos vartojimo namus.

Gyvenvietės idėją vystančios VšĮ „Ecovizija“ atstovų tegimu, kadangi bus leidžiama statyti tik pasyviuosius namus, jau po kelerių metų daugelio Lietuvos namų projektuotojų, statybininkų ir statybinių medžiagų gamintojų kvalifikacija neatitiks keliamų reikalavimų. Tokiems namams projektuoti ir atitinkamoms medžiagoms gaminti bus reikalingas tarptautinio lygio sertifikatas. Todėl projektuotojai bei statybininkai jau šiandien raginami dalyvauti tarptautinėse mokymo programose.

Teigiama, kad esminis pasyvių namų pranašumas yra tai, kad jie šildymui suvartoja net 70-90 proc. mažiau energijos nei įprasti namai. Toks būstas pasižymi pastoviu mikroklimatu, žiemą išlaiko šilumą, o vasarą apsaugo nuo karščio. Ventiliacinės sistemos filtrai pašalina žiedadulkes ir kitas daleles, galinčias kelti alergiją. Namuose itin gera garso izoliacija – ne daugiau 25 db.

Lietuvoje kol kas dar nėra pastatyta nei vieno namo, kuris pilnai atitiktų pasyvaus namo standartus. Vienas svarbiausių kriterijų – tai, kad šildymo sąnaudos per metus negali viršyti 15 kWh/m2.  Jei šis rodiklis didesnis, tai reiškia, jog namas galbūt yra energetiškai efektyvus, tačiau pasyvaus namo standartų dar nepasiekia.

Klaipėdos rajone, vos kelios minutės kelio nuo miesto centro, formuojama vadinamųjų pasyvių namų gyvenvietė "Žalieji Leliai" . Gyvenvietę suprojektavo sertifikuota pasyvių namų projektavimo bendrovė pagal Vokietijos pasyvaus namo instituto metodiką ir griežčiausius reikalavimus.

Projektas "Žalieji Leliai" buvo pristatytas parodoje "Individuali statyba 2011" ir pelnė parodos organizatorių apdovanojimą. Gyvenvietės idėją vysto VšĮ „Ecovizija“ į pagalbą pasitelkusi 8 partnerius.

Pasyvių namų gyvenvietės statybos pradžia skelbiama po savaitės - liepos 18.

Statybų atidarymo proga rengiamas seminaras „Energetiškai efektyvūs Namai", kuriame bus nagrinėjami pasyvių namų standartai ir technologijos, energijos vartojimo efektyvumo didinimas ir atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimas statant naujus namus beirenovuojant senus.

Į seminarą kviečiami visi besidomintys pasyvių namų statyba, procedūromis, ypatumais – tiek individualių namų savininkai, tiek ir statybos bendrovės bei nekilnojamojo turto vystytojai. Registruotis reikėtų tinklalapyje www.ecovizija.lt . Registracija - nemokama.


Šiame straipsnyje: EcovizijaŽalieji leliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

vopros

vopros portretas
Ar Leliai jau Klaipėdoje? Gal rajone?

užs.Nr.

užs.Nr. portretas
o koks užs.Nr.?
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių