Klaipėdoje maisto ir veterinarijos tarnyba sustabdė 2 įmonių veiklą

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimu, laikinai sustabdyta bendrovės „Akriva“ kepyklos-arduotuvės (Baltijos per. 16, Klaipėda) ir kebabinės (Pilies g. 4, Klaipėda) veikla.

Patikrinimo kepykloje – parduotuvėje metu nustatyta, kad įmonė nevykdė savikontrolės sistemos reikalavimų, rasta daug bendrų higienos pažeidimų. Maisto tvarkymo patalpos, įrenginiai ir inventorius buvo nešvarūs, gamybinėse patalpose prikrauta pašalinių daiktų. Įrangos išdėstymas neatitiko suderinto technologinio plano. Indų plautuvės buvo užsikimšusios, kaupėsi vanduo, nesutvarkyta nuotekų drenažo sistema. Gamyboje buvo naudojamos neaiškios kilmės žaliavos su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Didesnė dalis gaminių buvo kepami ne pagal receptūras ar technologinius aprašymus. Šaldytuve greta vieni kitų buvo laikomi pagaminti konditerijos kepiniai ir gamybai skirtos žaliavos - kiaušinių masė, mėsa. Iškepti konditeriniai grybukai buvo džiovinami ant kartoninių padėklų, kuriuose anksčiau buvo sudėti kiaušiniai.

Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimu, bendrovės „Akriva“ konditerijos įmonės veikla laikinai sustabdyta, administracijai nurodyta sunaikinti žaliavas su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, be pirkimo dokumentų, atsakingiems asmenims skirta bauda, nurodyta parengti trūkumų šalinimo planą, atlikti patalpų, inventoriaus, įrenginių valymą. Iš viso uždrausta realizuoti 22 kg maisto produktų (2 kg varškės ir 20 kg grybukų).

,,Karštu vasaros laiku konditerijos įmonės, gaminančios kreminius konditerijos gaminius, turi būti ypač reiklios, laikytis ypatingos švaros, tvarkos, stengtis, kad vartotojus pasiektų kuo šviežesni produktai, pagaminti iš kokybiškų žaliavų. Atsižvelgus į nustatytus grubius pažeidimus, „Akriva“ priskirta padidintos rizikos įmonių grupei ir bus kontroliuojama griežčiau ir dažniau. Per pastaruosius tris mėnesius tai trečioji konditerijos gaminių įmonė, kurios veikla sustabdyta. „Akriva“ kepyklai nebus leista atnaujinti veiklos, kol nebus pašalinti besikartojantys pažeidimai“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai gavę vartotojo skundą, kad galimai nuo Pilies gatvėje esančioje kebabinėje pirktų ir suvalgytų kebabų, du suaugę asmenys ir du vaikai pasijuto blogai (vėmė, viduriavo, pakilo temperatūra), nedelsiant patikrino šią viešojo maitinimo įmonę.

Patikrinimo metu nustatyta grubių pažeidimų. Kebabinėje trūko švaros ir tvarkos, plautuvėse buvo prikrauta nešvarių indų, nuotekos buvo surenkamos į atvirą talpą, šiukšlių dėžės buvo perpildytos, be dangčių. Ant to paties stalo buvo laikoma kepta mėsa ir žalia paukštiena, greta neapdorotos kebabų mėsos buvo pjaustomos salotos. Įmonėje ne pagal patvirtintą asortimentą buvo gaminami šaltibarščiai ir pieno kokteiliai. Tos pačios darbuotojos be pirštinių gamino kebabus ir ėmė pinigus iš pirkėjų.

Inspektoriai atrinko gamybos inventoriaus plovinių, kebabų žalios mėsos ir pusgaminių, vištienos ir padažų mėginius mikrobiologiniams tyrimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių