Pagerbti kovoję ir žuvę Klaipėdos sukilimo dalyviai

Uostamiestyje minima visai šaliai svarbi data – lygiai prieš 95 metus sausio 15 d. prasidėjo Klaipėdos krašto savanorių sukilimas prieš prancūzus. Ta proga pirmadienį Skulptūrų parke vyko šios karinės akcijos metu žuvusiųjų pagerbimo ceremonija.

Minint Klaipėdos krašto sugrąžinimo Lietuvai 95-ąsias metines prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“ anksti ryte įžiebta šviesų instaliacija.

Taip pat tradiciškai padėtos  gėlės ant Erdmono Simonaičio kapo Lėbartų kapinėse ir ant Jurgio Lėbarto kapo Joniškės kapinėse.

Į Skulptūrų parką prie paminklo, skirto 1923 m. sukilimo dalyviams, kariai ir miestiečiai rinkosi vidurdienį. Čia ceremonijai rikiavosi Lietuvos kariuomenės Klaipėdos įgulos dalinių vienetai: Karinių jūrų pajėgų būrys, Sausumos pajėgų Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ vienetai, Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-osios rinktinės būrys bei Karinių jūrų pajėgų orkestras. Dainavo Žvejų rūmų  mišrus choras „Klaipėda“.

Ceremonijos metu į susirinkusiuosius kreipėsi Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. Anot jo, ši data išskirtinai svarbi visai Lietuvai ir yra viena žymiausių šalies istorijoje.

„Lietuvoje labai suprantama veikla siekti nepriklausomybės. Tačiau šis istorinis puslapis labiau primena kovą dėl priklausomybės būti viena Lietuva. Tai unikalus atvejis Lietuvos istorijoje. Be jokios abejonės, buvo daug padaryta ir suprasta, kad Klaipėdos kraštas tai – vartai į jūrą, į pasaulį. Tačiau ir šiandien pasigendu dėmesio iš aukščiausių valstybės vadovų. Tikrai galėtų būti daugiau ženklų pagarbos ir dėkingumo Klaipėdos kraštui. Prisiminti, matyt, reikėtų neprimenant. Tačiau tai nė kiek nesumenkina mūsų šventės“ – kalbėjo V. Grubliauskas.

Kad Klaipėda – unikalus kraštas, turintis išskirtinę istoriją teigė ir sveikinimo kalbą sakiusi Lietuvininkų bendrijos pirmininkė Edita Barauskienė.

„Profesorius Edvardas Gudavičius yra pasakęs, kad jis vieno 1918 m. savanorio nekeistų į visus didžiuosius kunigaikščius sudėjus juos į krūvą. Tai daug ką pasako. Savanorių tikslai yra ginti savo tėvynę, o kunigaikščiai kartais žiūri ir į svetimas žemes, o paskui praranda ir savas. Savanoriais galima laikyti ir 1918 m. Tilžės akto signatarus, kurie priėmė nuomonę, kad Mažoji Lietuva nori jungtis prie Didžiosios. Tų savanorių likimas tikrai buvo liūdnas“, – įsitikinusi E. Barauskienė. 

Nuskambėjus sveikinimo kalboms ant paminklo sukilimo dalyviams padėtos gėlės. Miesto centre suskambo Klaipėdos kariliono varpai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klaipedietei

klaipedietei portretas
greiciausiai esat kaimiete nuo Kauno...

Klaipėdietė nusišnekėjo ne Klaipėdietiškai

Klaipėdietė nusišnekėjo ne Klaipėdietiškai portretas
kaip galima vadintis klaipėdiete jei nežinai Klaipėdos ir Klaipėdos krašto istorijos ? GĖDA.

idomu

idomu portretas
Gal galima išvardinti "sukilusių" Klaipėdiečių sąrašą? Tikrai smalsu :)
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių