Klaipėdoje mokytojai mitingavo prieš algų mažėjimą

Penktadienį Klaipėdoje vyko pedagogų mitingas prieš "nepagrįstai didelį" atlyginimų mažinimą mokytojams.

Į Atgimimo aikštę susirinko keli šimtai pedagogų. Mitinge dalyvavo ne tik Žemaitijos, bet ir Vilniaus, kitų regionų atstovai, kurių netenkina Švietimo ir mokslo ministerijos valdininkų sprendimai.

Akcijoje buvo protestuojama prieš nepagrįstai didelį pedagogų atlyginimų mažėjimą, ženklų švietimo sąlygų bloginimą, valdžios nenorą atsižvelgti į Lietuvos mokytojų nuomonę.

Anot Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) atstovo Eugenijus Jesino, mokytojų atlyginimai mažėja 20 procentų

„Iš tikrųjų bazinė alga mažinama 5 proc., nors buvo skelbiama, kad 4,7 proc. Mokos fondo iš mokinio krepšelio yra mažinamas iki 12 proc. Taip pat mažinamos valandos, jos yra surištos su pinigais, tai mažinama dar 5 proc. Realus darbo užmokesčio mažėjimas yra apie 20 proc. Man keista, kad Švietimo ministerijos valdininkai nesugeba aritmetiškai suskaičiuoti“, - sakė E.Jesinas

Švietimo ir mokslo ministerija neigia profsąjungų atstovų teiginius, kad nuo rudens mokytojų atlyginimai mažės 20 proc. Ministerijos teigimu, nuo spalio 1-osios mokytojų darbo užmokestis, išliekant tam pačiam darbo krūviui, mažės ne daugiau kaip 4,7 proc. Pajamos esą gali mažėti tik tiems, kuriems menkės darbo krūvis - šiemet mokinių skaičius mažėja 24 tūkstančiais.

Mitingo dalyviai priėmė rezoliuciją, pagal kurią nutarta reikalauti ministerijos atšaukti diskriminacinius pedagogų atžvigiu sprendimus, sumažinančius jų darbo krūvius, nedidinti mokinių skaičiaus klasėse, mobiliose grupėse, mokyklose, nes tai esą neigiamai atsiliepia ugdomajam procesui ir jo kokybei ir kt.

E.Jesino teigimu, jei šis mitingas neduos teigiamų rezultatų, tai prie Švietimo ir mokslo ministerijos bus surengtas piketas.

Seimui patikslinus šių metų biudžetą, darbo užmokesčio fondas nuo 2009 metų rugsėjo 1-osios sumažintas 8 proc., iš jų 4,7 proc. mokytojų darbo užmokestis mažinamas dėl bazinės mėnesinės algos sumažinimo nuo 128 iki 122 litų ir 3,3 proc. - keičiant Moksleivio krepšelio ir sutartinių moksleivių apskaičiavimo metodiką.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių