Klaipėdoje naikinami specialieji darželiai

Klaipėdoje nebeliks keturių specialiųjų darželių ir dėl šios priežasties darbo neteks 22 žmonės. Tačiau savivaldybės atstovai ramino, jog vaikai jokių pokyčių nepajus, jei politikai bus geranoriški.

Anot Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros reikalų departamento direktorės Nijolės Laužikienės, dar praėjusiais metais buvo pakeistas Švietimo įstatymas, o sykiu su juo ir metodika, kaip darželinukams nustatyti specialiuosius ugdymo poreikius.

„Anksčiau buvo patvirtintas ligų sąrašas ir pagal jį vaikai patekdavo į specialiuosius darželius. Dabar ligų sąrašo nebėra, o bus nustatomi specialieji ugdymo poreikiai. Ligas reikia atskirti nuo ugdymo“, - aiškino N.Laužikienė.

Dėl šios priežasties savivaldybės administracija politikams siūlys pakeisti keturių specialiųjų Klaipėdos darželių – „Eglutės“, „Giliuko“, „Pušaitės“ ir „Gintarėlio“ – statusą, šias ugdymo įstaigas nustatant bendrojo pobūdžio.

Tai reiškia, kad šiuose darželiuose darbuotojams pailgės darbo valandos – auklėtojos per parą turės dirbti nebe keturias valandas, o septynias. Be to, gali ir sumažėti priedai prie atlyginimo už darbą su specialiųjų poreikių turinčiais vaikais.

„Pedagoginės psichologinės tarnybos specialistai turi įvertinti šiuose darželiuose ugdomų vaikų ugdymo lygį. Jei grupėse bus tokių, kurių ugdymo poreikiai yra specialūs, tuomet auklėtojoms priedai išliks, tačiau darbo valandos vis tiek ilgės“, - aiškino Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Kadangi ilgės auklėtojų darbo valandos, reikės mažiau darbuotojų. Skaičiuojama, kad keturiose šiose įstaigose teks atleisti 22 žmones.

„Tačiau politikams siūlysime, kad įstaigose išliktų specialieji etatai – masažistai, gydytojai. Žodžiu, vaikai tikrai nenukentės, jei politikai šių etatų nenaikins, nes pagal teisės aktus jie nebebus reikalingi“, - teigė N.Laužikienė.

Didelių ir labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių turintys vaikai, sergantys cerebraliniu paralyžiumi, autizmu, ir toliau bus ugdomi darželiuose „Sakalėlis“, „Švyturėlis“, „Čiauškutė“ bei darželyje-mokykloje „Versmė“. Nekis ir šių ugdymo įstaigų darbuotojų darbo sąlygos.

„Ar alergiškam vaikui reikia specialios ugdymo programos? Juk jis gali skaityti ir rašyti, kaip ir sveiki vaikai, todėl jam reikalinga ir mažesnė priežiūra. Tokia šios naujovės, kodėl naikinami kai kurie specialieji darželiai, priežastis. Tiesiog valstybė nebesugeba išlaikyti viešojo sektoriaus, todėl ir ieško galimybių optimizuoti šią sritį“, - aiškino N.Laužikienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darželinukas

Darželinukas portretas
Ar Jūs žinote ponai - balvonai, kurie imate maišais pinigus atlyginimams iš mokesčių mokėtojų, kad Giliuke pulmoninių ligų iškamuoti vaikai, kaip ir aš, kuriems reikalinga speciali metodika, kurią uoliai vykdo mano auklėtoja, ir jei jai reikės dirbti ilgėliau tai jai stogas nuvažiuos. Fui brudai, vis gviešiasi svetimo. Švietimo ministro potvarkiai bei įstatymai yra nelegitymus, kadangi jisai su sexperte norėjo tutifruti padaryti slapčia nuosavo bobos, apie tatai skalambyja visos masmedios.

1

1 portretas
Žodžiu, vaikai tikrai nenukentės, jei politikai šių etatų nenaikins, nes pagal teisės aktus jie nebebus reikalingi“, - teigė N.Laužikienė. Kas per teiginys ?

Vidmantė

Vidmantė portretas
Nemanau,kad reikalinga visą darželį laikyti specialiuoju.Pilnai užtenka grupės arba dviejų, dėl tų vaikų,kurie tikrai negali lankyti tipinio darželio.Nes ,specialiųjų poreikių vaikų -turi visi darželiai ,kurie sėkmingai lanko bendro tipo grupes.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių