Klaipėdoje naikins Sosnovskio barščius

Uostamiesčio savivaldybė informuoja apie būtinybę saugotis Sosnovskio barščių ir prašo klaipėdiečių arba patiems naikinti piktžolę, arba pranešti apie šio sveikatai pavojingo augalo augimvietes savivaldybei.

Sosnovskio barčių galima aptikti neprižiūrimuose sklypuose, pakelėse, paupiuose. Šio žolinio augalo žiedynai yra skėčio formos, panašūs į krapų, nepražydę būna gelsvai žalios, o žydintys – baltos spalvos. Lapai yra trilapiškai plunksniški.

Esant palankioms sąlygoms augalai gali išaugti iki iki 3-5 m aukščio, stiebo skersmuo ties pamatu siekti iki 12 cm, o žiedynas – iki 0,5 m.

Sosnovskio barščio visos dalys – ir kotas, ir lapai, ir žiedai – yra nuodingi. Prie jų prisilietus gresia įvairaus laipsnio nudegimas. Nudegimas pasireiškia tuo, kad ant odos atsiranda paraudimai arba labai didelės, vandeningos pūslės. Plyšusios pūslės virsta ilgai negyjančiomis žaizdomis, ypač tai būdinga saulėtomis dienomis, kai yra aktyvesnis kenksmingos medžiagos – furanokumarino – išsiskyrimas į orą. Pūslės šlapiuoja, nudegintą vietą nepakeliamai skauda. Gydymas gali tęstis iki mėnesio, o nudegimų vietose gali iki dešimties metų likti dėmės.

Patekus augalo sultims į akis, galima netgi apakti. Augalą ragaujant gali būti nudeginta gleivinė. Norint apsisaugoti nuo Sosnovskio barščių, pirmiausia būtina vengti su jais tiesioginio kontakto. Jei tenka dirbti Sosnovskio barščių prižėlusioje teritorijoje, visos kūno dalys privalo būti apsaugotos po drabužiais, pirštinėmis, akiniais. Geriausiai tinka vandens nepraleidžiantys sintetiniai drabužiai. Visada būtina mūvėti pirštines ir dėvėti apsauginius akinius pjaunant, šienaujant ar kapojant augalus. Jeigu šienaujama mechanizuotai smulkinant augalų dalis (įvairių tipų žoliapjovėmis), reikalingas respiratorius, apsaugantis kvėpavimo takus nuo susidarančių aerozolių. Baigus darbą, reikia saugotis, kad plika oda neprisiliestų prie augalų sultimis aptiškusių drabužių, įrankių, mechanizmų.

Patekus augalo sultims ant odos, nedelsiant odą reikia nuplauti vandeniu su muilu. Ne mažiau kaip 48 valandas tą odos plotą saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių poveikio. Pajutus odos reakcijos požymius (niežulį, skausmą), būtina kreiptis į gydytoją. Steroidų turintys preparatai, jeigu oda tepama vos prasidėjus reakcijai, gerokai sumažina nudegimo laipsnį. Užgijus pažeistoms vietoms, jas ne mažiau kaip mėnesį būtina saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Taip galima išvengti pigmentinių dėmių susidarymo.

Patekus augalo sultims į akis, būtina nedelsiant jas plauti švariu tekančiu vandeniu, paskui užsidėti tamsius akinius ir kreiptis į akių gydytoją. Laiku nesikreipus pagalbos, gali kilti įvairių komplikacijų.

Žinant Sosnovskio barščio kenksmingumą, savivaldybė prašo žemės savininkų, suinteresuotų žinybų ir gyventojų visais galimais būdais naikinti šį augalą, siekiant užkirsti kelią jo plitimui.

Apie barščio augimo vietas klaipėdiečiai prašomi pranešti tel. (8 46) 39 61 34 / 39 60 66.


Šiame straipsnyje: Sosnovskio barščiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

klaipeda

klaipeda portretas
va tau ir naujiena, kažkada per televizija ar radiją , nepamenu, girdėjau tokį receptą nuo ,,rožės'', tą nuodingajį barščį reikia supjaustyti mažais gabaliukais ir virti su lašinių gabaliuku, nusistojusiais paviršiuje taukiukais tepti opas, ypač gerai gydo ,rožę'', nebandžiau, nes man nereikia, bet įsiminiau todėl, kad mano draugė vargsta, bet mes niekur neradome tos žolės.

Ona

Ona portretas
Vaziuojant dviraciu taku Liepojos g. link Medelyno g. (priesais Onkologine ligonine) maciau Sosnovskio barsciu, nes nuo dviraciu tako desinej pusej matosi ju ten daug.

ju yra daug

ju yra daug  portretas
labai daug pries giruliu kalna po desine ,paskui vaziuojant nuo jaku iki lebartu viaduko po desine ant viaduko .Laikas juos sumaikinti kol dar nesubrandino seklu ,o kitaip mes prapulsime ji dauginasi labai sparciai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių