Klaipėdoje nuteisti Aukštaitijos teisininkai

Rokiškio advokatas ir buvusi prokurorė po bemaž dvejus metus trukusio teismo proceso sulaukė nuosprendžio, kuriuo daugelis kaltinimų atmesti kaip neįrodyti, bet bausmės teisininkai neišvengė.

Rokiškio advokatas Albertas Kučinskas ir advokatė Vilma Grabauskaitė pripažinti kaltais ir sulaukė bausmių. Tačiau, panašu, kad sprendimą skųs ne tik jie, bet ir pernelyg švelniomis bausmėmis nepatenkintas prokuroras.

14 tomų byloje tilpo trys istorijos. Vienoje jų kalbėta apie tai, kad avių ūkį Rokiškio rajone įregistravęs advokatas turėjo samdinių, bet jiems nemokėdavo algos. Vienas jų dėl to pabėgo. Advokatas buvo kaltinamas paprašęs žmonių rasti samdinį, jį prigirdyti ir sumuštą parvežti į ūkį. Samdinio ieškoti A.Kučinskas pasiuntė paties baudžiamosiose bylose ginamus vyrus. A.Kučinskas buvo kaltinamas samdinį sumušęs šluota ir tampęs už plaukų.

Kita bylos dalis susijusi su tiesioginiu A.Kučinsko darbu. Jis ėmėsi ginti pasiturintį žmogų, kuris buvo suimtas už buitinę žmogžudystę. Kaltinamojoje išvadoje teigta, kad įtariamojo artimiesiems advokatas pažadėjo išvaduoti kaltininką iš nemalonumų už nemenką sumą, nes reikėsią duoti kyšius įrodymus suklastosiantiems ir palankius sprendimus priimsiantiems pareigūnams. A.Kučinskas kaltintas paprašęs giminaičių duoti pusę milijono litų. Vėliau minėta 35 tūkst. litų suma.

Gautus 2 tūkst. litų advokatas tikino perdavęs tyrėjai, tačiau iš tiesų pinigus pasiliko.

Paleistas iš areštinės nužudymu įtariamas vyras nusišovė.

Paskutinė byloje minėta istorija siekia 2007 m. rugsėjį. Tada viename Rokiškio rajono kaime beisbolo lazdomis buvo sumuštas žmogus. Pradėjus ikiteisminį tyrimą, kaltininką ginti ėmėsi A.Kučinskas.

Advokatas kaltintas ne kartą įkalbinėjęs nusikaltimą tyrusią prokurorę V.Grabauskaitę suklastoti nukentėjusiojo ir liudytojų parodymus, sunaikinti protokolus ir kitus bylos dokumentus. Ši esą liepė įtariamajam nepalankius dokumentus sunaikinti tyrėjai, tačiau ši nesutiko. Jauna prokurorė kaltinta paėmusi 500 litų, neva pati suplėšiusi kaltės įrodymus bei sukūrusi porą versijų, kurias išdėstęs nukentėjusysis būtų išvadavęs kaltininkus nuo atsakomybės.

Versija buvo tokia, kad nukentėjusįjį sumušė ne jau įvardyti įtariamieji, o jo paties giminaičiai ar kaimynai. Vėliau sugalvotas dar įtikinamesnis pasakojimas, neva žmogus būdamas girtas užkliuvo už stirtos malkų, šios užgriuvo vyrą ir taip jį sužalojo.

Esą advokatui sumokėjęs 2 tūkst. litų, tikrasis kaltininkas įtarė, kad A.Kučinskas jį mausto, ir kreipėsi į specialiąsias tarnybas. Taip kaltininkas tapo Specialiųjų tyrimų tarnybos pagalbininku ir padėjo demaskuoti galimą aferą.

Advokatas A.Kučinskas išteisintas dėl sunkiausių kaltinimų – kyšio davimo ir priėmimo. Vienas išteisinimo argumentų – kaltė grįsta tik buvusios prokurorės V.Grabauskaitės prisipažinimu, kitų įrodymų nesurinkta. Be to, kaltės įrodymas negrįstas advokato ir jo kliento telefono pokalbiais, nes tai draudžia įstatymas.

Vis tik dalis kaltinimų pripažinti įrodytais. Teismo sprendime sakoma, kad A.Kučinskas nepadarė išvadų iš ankstesnių kaltinimų, todėl jam skirta reali laisvės atėmimo bausmė. Teisininkas nubaustas pustrečių metų nelaisve, šią bausmę atliekant atvirojoje kolonijoje.

V.Grabauskaitė, dėl šios istorijos netekusi darbo, dabar registruota darbo biržoje, už tai, kad nuoširdžiai bendravo su pareigūnais, gavo 9100 litų baudą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tomas

  Tomas portretas
O iš kur ta vargšė bedarbė sukrapštys 9 tūkst. litų?

x

x portretas
keista, kad premijos nedavė. :)))) Šitai dabar vadinasi bausmė?

vardas

vardas portretas
ŠALAVA!!!
VISI KOMENTARAI 15

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių