Uostamiestyje nyksta anarchija?

Administracinė komisija, nagrinėjanti smulkius miestiečių prasižengimus, konstatuoja, jog klaipėdiečiai vis labiau laikosi įstatymų ir mieste nustatytos tvarkos. Daugiausiai problemų Klaipėdoje kol kas kelia rūkantys taksistai, bedarbiai, benamiai ir šunys.

Už "myliu" – įspėjimas

Prisipažinimas meile – paprastai gerai nuteikia antrąją pusę.

Vis dėlto vienai klaipėdietei tai sukėlė pyktį, dėl to ji kreipėsi į Administracinę komisiją.

Moteris pratrūko, kai grįžusi namo iš darbo, ant šaldytuvo didelėmis raudonomis raidėmis rado užrašytą žodį "myliu". Ji suprato, kad tai – jos buvusio sutuoktinio braižas.

"Pasirodo, šios poros skyrybos buvo labai dramatiškos, ir teismas vyrui uždraudė artintis prie buvusios žmonos arčiau nei 50 metrų. O jis pritaikė buto raktą, įsibrovė į namus, kai jos nebuvo, ant šaldytuvo durelių užrašė "myliu" ir pasišalino. Gal tokiu būdu vyras mėgino taikytis, bet moteris susitaikymo nepriėmė. Ji kreipėsi į Administracinę komisiją dėl savavaldžiavimo, "įsimylėjėlį" teko įspėti", – vieną pikantiškiausių situacijų pasakojo Administracinės komisijos atsakingoji sekretorė Larisa Kolinko, kuri komisijoje sekretoriauja jau 19 metų.

Klaipėdos savivaldybės tarybos sudaryta Administracinė komisija per metus išnagrinėja daugiau nei 300 administracinių teisės pažeidimų bylų, skiria baudas, kartais bylas nutraukia ar perduoda toliau nagrinėti pareigūnams, taip nuimdama nemenką krūvį nuo teismų.

Maudynės užtraukė gėdą

Administracinei komisijai vadovaujantis vicemeras Artūras Šulcas pripažino, kad neretai posėdžiuose pasitaiko ir kuriozinių situacijų.

Paprastai į komisijos posėdžius žmonės ateina pikti, niūrūs, nes komisija juos priversta bausti už padarytus nusižengimus.

Kartais ateina besišypsantys, nes supranta, kad nusižengė, susimokės baudą, tuo viskas ir pasibaigs.

"Prieš pusantro mėnesio buvo linksmas atvejis. Į Administracijos komisijos posėdį atėjo toks beveik dviejų metrų ūgio simpatiškas, inteligentiškas vyras. Tapo įdomu, kuo gi jis nusižengė, nes piktybinio pažeidėjo nė iš tolo nepriminė. Pasidomėjus, ką iškrėtė, vyras prasitarė, jog maudėsi Danės upėje miesto centre. Nuo tilto nušoko, todėl miesto tvarkdariai jam surašė protokolą", – prisiminė A.Šulcas.

Linksmuolis pasakojo, kad vyko Jūros šventė, jis sėdėjo su draugais prie krantinės, esą visi maudėsi ir jis įšoko, tačiau kiti spėjo pasprukti nuo pareigūnų, o jis įkliuvo.

Komisiją pralinksminęs, savo elgesio besigailintis klaipėdietis atsipirko tik įspėjimu.

"Jis tikino, kad daugiau tai niekada nepasikartos, nes po maudynių kitą dieną jo odą nusėjo išbėrimas, todėl vyras tikino, kad už savo elgesį buvo nubaustas su kaupu. Kitaip tariant, žmogų nubaudė pats gyvenimas, nes maudėsi ten, kur tai daryti nerekomenduojama", – teigė A.Šulcas.

Komisijos pirmininkas neslėpė, kad neretai bausmės dydis priklauso nuo to, kaip "nusidėjėlis" elgiasi Administracijos komisijos posėdyje.

Akiratyje – taksistai

Vienas dažniausių atvejų nagrinėjamų Administracinėje komisijoje – tai vairuotojo rūkymas taksi automobilyje.

"Pats rūkiau 40 metų, dabar jau dvejus metus neberūkau, todėl man labai suprantami rūkorių įpročiai. Bet tai yra ne tie atvejai, kai rūkoma vežant keleivį. Įskundžiami keleivių laukiantys taksistai, kurie rūko prasidarę langelį. Aišku, ta bauda siekia vos kelis eurus. Bet su jais komisijoje problemų nebūna. Jie jau šypsosi iš tolo: "Na vėl papuoliau, susimokėsiu", – pasakojo A.Šulcas.

Pasak vicemero, rūkymas taksi automobilyje – menkiausias nusižengimas, apskritai kalbant apie taksi verslą. Esą taksi Lietuvoje, taip pat ir Klaipėdoje, yra vis dar "palaida bala".

"Pas mus keleivius veža, kas nori ir kaip nori. Kiek gali, miestas savo jėgomis stengiasi juos kontroliuoti, bet labai dažnai klastojami taksofonų duomenys, jie iš viso būna neįjungti, klientai neretai apgaudinėjami, maža to, jie važinėja senamiesčiu be plafono ir taksofono, bet su keleiviu. Ir sustabdžius dažniausias pasiaiškinimas būna toks: "Važiavau autostrada iš Vilniaus, sutikau pažįstamą, paprašė pavežti iki Klaipėdos ir pasukau Tiltų gatve". Mes tada prašome, kad sugalvotų originalesnį paaiškinimą, nes šitas jau labai nuvalkiotas", – šypsojosi A.Šulcas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Autoriui

Autoriui portretas
Šunys tau kuo užkliuvo? Nekenti šunų, vadinasi esi labai blogas žmogus. Iš to išvada - didžiausia miesto problema tu ir į tave panašūs

upe

upe portretas
Panasu Danges/Danes upe yra topinis komentaras visur, kur yra minimas sitas zodis!!

sulcui

sulcui portretas
DANGĖS upėje...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių