Klaipėdoje pagerbtas Lietuvos žydų genocido aukų atminimas

Uostamiestyje pagerbtas Lietuvos žydų genocido aukų atminimas. Jautraus minėjimo metu aukų artimieji dalijosi savo mintimis, skaudžių istorinių įvykių ragino nepamiršti uostamiesčio moksleivių, žydų bendruomenės bei miesto valdžios atstovai.

Penktadienio popietę senosiose žydų kapinėse Žiedų skersgatvyje pagerbtos Lietuvos žydų genocido aukų atminimas.

Klaipėdos žydų bendruomenės pirmininkas Feliksas Puzemskis pastebėjo, kad Holokaustas – ne tik skaudi žydų tautos, bet ir tų, kurie šaudė, kurie gelbėjo, kurie tylėjo tragedija.

Tarp susirinkusiųjų į jautrią ceremoniją nestigo ir jaunimo. Uostamiesčio Baltijos gimnazijos moksleiviai skaitė eiles, skatino neužmiršti šių kruvinų įvykių.

Klaipėdos žydų bendruomenės pirmininko teigimu, šiemet Molėtuose vykusios eitynės bei miesto jaunuomenės dėmesys penktadienį surengtam minėjimui – ženklas, jog visuomenė subrendo suprasti ir įvertinti šiuos įvykius.

„Istoriją reikia žinoti, prisipažinti, priimti ją tokią, kokia ji yra, daryti išvadas ir gyventi toliau bei žvelgti į ateitį“, – sakė pirmininkas.

Minėjime dalyvavęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pabrėžė, kad neturėtų būti nė vienos dienos, nė valandos, kai būtų pamirštami minėti skaudūs įvykiai.

Aukų pagerbimo ceremonijai įpusėjus greta skersgatvyje esančio memorialo padėti atminties akmenėliai, gėlių kompozicijos, uždegtos žvakės.

„Linkiu, kad nebūtų nė dienos, nė valandos, kad neprisimintume tų, kurių garbei atnešame tuos akmenėlius ir perkeltine prasme linkiu, kad niekada pasauliui ir žmonijai nepritrūktų tų akmenėlių – atminties, prisiminimo ir nužudytųjų pagarbos ženklo“, – sakė V.Grubliauskas, pridūręs, kad Klaipėda buvo, yra ir liks žydų bendruomenei atvira ir draugiška vieta.

Pasibaigus oficialioms kalboms aukų giminaičiai bei kiti žydų bendruomenės nariai buvo kviečiami pasisakyti, atverti savo širdis susirinkusiųjų bendruomenei.

Kai kurie kalbėjusieji, nors ir sunkiai tvardė besitvenkiančias ašaras, bet pasidalino savo šeimų istorijomis bei dėkojo susirinkusiems už tai, kad šie nepamiršta ir dalyvaudami aukų atminimo ceremonijose išreiškia palaikymą žuvusiųjų artimiesiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vaje vaje

vaje vaje portretas
tikrai mažai mokyklų buvo svaryta.Ir meras nedalyvavo, negiedojo(geriau žinoma su triūba jam išeina) ir neatsiprašė?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių