Klaipėdoje paminėta Žydų genocido diena

Penktadienį Klaipėdoje paminėta Lietuvos žydų genocido diena. Prieš holokausto aukas galvas nulenkė ne tik nužudytųjų tautiečiai, bet visų Klaipėdos bendruomenių atstovai, uždegę atminimo žvakeles.

Lietuvos žydų genocido diena minima rugsėjo 23-čiąją. Tą dieną 1943 m. buvo likviduotas Vilniaus žydų getas. Šiemet sukanka lygiai 75-eri metai po šios liūdnos datos. Iškilmingi renginiai sostinėje vyks sekmadienį, tad klaipėdiečiai holokausto aukas uostamiestyje pagerbė dar penktadienį.

Holokauste nužudyta maždaug 96 proc. Lietuvos žydų, maždaug 190 tūkst. žmonių. Lietuvoje taip pat nužudyta maždaug 9 tūkst. žydų pabėgėlių iš Lenkijos ir 6 tūkst. žydų atvežtų iš Austrijos, Vokietijos ir Prancūzijos.

„Džiaugiamės, kad holokausto aukų paminėjime dalyvauja daug įvairių Klaipėdos mokyklų moksleivių. Daug renginių ta proga Klaipėdoje vyks ir kitą savaitę, o šiandien mes norime prisiminti ir tuos, kurie gelbėjo žydus tuo baisiu metu. Jų “, – kalbėjo Klaipėdos žydų bendruomenės pirmininkas Feliksas Puzemskis, simbolinę dovaną įteikdamas Olimpijai Tarvydienei, kuri buvo tik septynerių, kai jos tėvų šeima priglaudė persekiojamą žydų šeimą.

O.Tarvydienės tėvams, kuriie jau mirę, suteiktas Pasaulio tautų teisuoliu vardas, kurį suteikia Izraelio valstybė kitų šalių piliečiams, gelbėjusiems holokausto aukas.

Pagal „Yad Vashem“ 2013 m. sausio 1 d. duomenis Teisuolių sąraše buvo 24 811 žmonių, iš jų – 844 Lietuvos piliečiai. Daugelis žydų gelbėtojų, pripažintų Pasaulio tautų teisuoliais, yra gavę ir Lietuvos Valstybės apdovanojimą – Žūvančiųjų gelbėjimo kryžių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:DDD

:DDD portretas
šeši trilijonai...

Algirdas

Algirdas portretas
Holokausto dienos minėjimas įvyko žydų kapinėse pačiame senamiestyje. Malonu kad atvyko gimnazistai Iš lietuviškų gimanzijų "Ažuolyno" Baltijos' Lietuvos skautai' ir kt.Tai parodė jų neabejingumą ir toleranciją žydų tautai.Kalbėjo žydai kuriems padėjo išsigelbėtikaro metais lietuviai. O prieš karą 1939m pasitraukė 8500 žydų iš Klaipėdos į Kauną Šiaulius .Panevėžį ir kt.Vertėtų sužinoti daugiau apie žydų indelį į Klaipėdos miesto istoriją.

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Harai.Žinau,bet nesakysiu.O gal tu iš tų...,o ir popiežius ryt atvairuoja.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių