Klaipėdoje pastatyta pjesė, kurios atsisakė Maskvos teatrai

Klaipėdos dramos teatre – paskutinė šio sezono ir pasaulinė premjera. Žiūrovai išvys spektaklį, pastatytą pagal šiuolaikinės rusų dramaturgės Ksenijos Dragunskajos pjesę „Lunačiarskio lunaparkas“. Keli Maskvos teatrai atsisakė statyti šią pjesę.

Pirmą kartą ne tik Klaipėdoje,bet ir pasaulyje statoma rusų dramaturgės, prozininkės Ksenijos Dragunskajos pjesė „Lunačiarskio lunaparkas“ nagrinėja sostinės, šiuo atveju Maskvos, ir provincijos santykį.

„Dauguma žmonių, kurie gyvena provincijoj, svajoja apie Maskvą – ir išvyksta ten arba taip ir numiršta svajodami. Manau, kad lietuviams irgi labai aktualūs šitie dalykai“, – sako Klaipėdos dramos teatro literatūrinės dalies vedėjas Gintaras Grajauskas.

Pasak autorės, tai juokinga ir kartu liūdna istorija, pasakojanti kaip iš Maskvos į provincijos miestelį atvykusi jauna moteris sutinka sielai artimą žmogų, kuris svajoja nuvykti į Maskvą.

„Viskas turi tokį humoristinį pagrindą, bet tuo pačiu yra jautru. Labai jaučiasi autorės jautri pozicija tam miestui – Maskvai – ir bet kokiam kitam miestui bei žmonėms“, – teigia režisierius Darius Rabašauskas.

Statyti pernai parašytą „Lunačiarskio lunaparką“ buvo siūlyta keliems Maskvos teatrams, tačiau šie atsisakė. Priežastis nenurodoma, kalbama, kad esą pjesės tematika – per aštri. K. Dragunskaja, kaip ir jos tėvas, yra garsi vaikų rašytoja, tačiau naujausią jos knygą „Bučiuotis draudžiama“ Rusijoje dabar siekiama uždrausti. Nepatenkintieji teigia, kad autorė įžeidžia mokytojo autoritetą.

Rašytojas Gintaras Grajauskas sako, kad knygoje nėra nieko tokio, dėl ko reikėtų ją uždrausti.

Į premjerą, kuri vyks senajame dramos teatre, repeticijų salėje, klaipėdiečiai kviečiami birželio 5 ir 6 dienomis. Atvykti žada ir pati autorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ekspertas

ekspertas portretas
Isranukus pasidare maskvieciai....

Vytutas

Vytutas portretas
Ar tik nesiruosiate perspjauti Rusijos teatrines mokyklos?Juokas.Per asaras.
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių