Klaipėdoje rikiuote prasidėjo „Gintarinė viltis 2010“

Pirmadienį ryte Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilėje iškilmingu pratybų vėliavos pakėlimu prasidėjo tarptautinių pratybų „Gintarinė viltis 2010“ dalis, vyksianti Lietuvos Respublikos teritorinėje jūroje.

Pratybų atidarymo rikiuotės metu Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų (KJP) ir Specialiųjų operacijų pajėgų (SOP) kariams dalyvaujantiems pratybose Karinių jūrų pajėgų vadas Kęstutis Macijauskas, bei pratybų atidarymo ceremonijos svečias - Klaipėdos miesto meras tarė sveikinimo žodį ir  palinkėjo sėkmės bei ištvermės pratybose.

Pagal pratybų „Gintarinė viltis 2010“ planą pratybose jūroje dalyvaus 5 Karinių jūrų pajėgų laivai ir 1 uosto kateris (2 patruliniai ir 2 minų paieškos ir nukenksminimo laivai, gelbėjimo laivas „Šakiai“, uosto kateris H-21), kurie veiks kartu su Specialiųjų operacijų ir Oro pajėgų vienetais bei KJP Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba.

Pagal pratybų scenarijų, parengtą remiantis NATO ir ES vykdomomis operacijomis ir maksimaliai priartintą prie realių operacijų sąlygų, bus vertinamas karių pasirengimas dalyvauti šių dienų NATO vadovaujamose operacijose tarptautinėje aplinkoje.

Pratybos „Gintarinė viltis 2011“ vyks dviem etapais.

Pirmojo pratybų etapo metu, birželio 13-18 d., kariai tobulins procedūras, susijusias su taktiniu karo laivų manevravimu formuotėse, antvandeninių objektų aptikimu ir stebėjimu, kova su antvandeniniais taikiniais, jūrinių minų paieška ir nukenksminimu, artileriniais šaudymais jūroje, kt.  Šio pratybų etapo tikslas – suderinti kelių laivų gebėjimą vykdyti bendras operacijas vientisame junginyje. Kartu su karo laivais šiame etape treniruosis ir pratybų Specialiųjų operacijų  bei Oro komponentai.

Per antrąjį pratybų etapą, birželio 19-23 dienomis, Jūrų pajėgų komponentas veiks pagal iš anksto sukurtą scenarijų. Jo metu Jūrų komponento kariai bus suskirstyti į dvi grupes. Viena iš jų atliks pagalbos suteikimo vienai iš pagal scenarijų pramanytai šalių ir gynybos jūroje operacijas, kita – tariamą puolimą ir diversijas.

Lietuvos KJP Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba pratybose vykdys sustiprintą jūros stebėjimą iš jūros stebėjimo postų, fiksuos įtartinus imituojamo priešo veiksmus jūroje. Su Jūrų pajėgų komponentu kartu veiks Specialiųjų operacijų komponentas, priešininkų pajėgas jūroje imituos KJP Povandeninių veiksmų komandos kariai, uosto kateris H21 ir gelbėjimo ir paieškos laivas „Šakiai“.

Per šias pratybas bus taip pat patikrintas laivų įgulų ir štabo karininkų pasiruošimas reaguoti į besikeičiančią situaciją vykdant karinę operaciją jūroje esant karinio konflikto scenarijui.

Tarptautinėse pratybose „Gintarinė viltis 2011” vykstančiose Pabradės poligone ir pajūryje bendrai dalyvaus apie 2,2 tūkst. karių ir civilių iš devynių valstybių: septynių NATO šalių narių – Estijos, JAV, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos ir Norvegijos ir dviejų NATO Partnerystės taikos labui programoje (angl. Partnership for Peace) dalyvaujančių šalių NATO partnerių – Gruzijos ir Suomijos. Planuojama, pratybų stebėti atvyks atstovai iš Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Kazachstano, Moldovos ir Ukrainos karinių pajėgų.

Lietuvai atstovaus visų Lietuvos kariuomenės pajėgų – Sausumos, Oro, Jūrų ir Specialiųjų operacijų – kariai, atstovai iš Viešojo saugumo tarnybos ir Lietuvos Raudonojo kryžiaus organizacijos.

Pratybų Sausumos komponentas treniruosis Lietuvos kariuomenės Pabradės poligone, Jūrų komponentas –  Baltijos jūroje, Oro – Kairių ir Pabradės kariniuose poligonuose ir virš Baltijos jūros, Specialiųjų operacijų kariai įgūdžius tobulins Pabradės poligone ir pajūryje.

Pratybų „Gintarinė viltis 2011” tikslas – gerinti NATO ir Partnerystės taikos labui programoje dalyvaujančių šalių karinių padalinių sąveiką ruošiantis dalyvauti bendrose atsako į krizes operacijose ir stiprinti NATO ir aljanso partnerių karinį bendradarbiavimą.

Pratybose „Gintarinė viltis 2011“ taip pat bus tobulinamas ir vertinamas Lietuvos kariuomenės pasirengimas vykdyti priimančiosios šalies paramą į Lietuvą atvykstančioms pajėgoms.


Šiame straipsnyje: Gintarinė viltispratybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui – ypatinga dovana
    Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui – ypatinga dovana

    Dr. Saulius Bučas Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui įteikė ypatingą dovaną – maždaug 7 tūkst. metų senumo mezolito pabaigos kirvuką iš elnio rago. Mokslininkas rado jį parko teritorijoje, pajūrio ruo...

  • Klaipėdiečius kviečia į talką
    Klaipėdiečius kviečia į talką

    Šiemet Klaipėdą švarinti kviečiama paskutinį balandžio savaitgalį. ...

    1
  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama
    Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama

    Atšilus orams, viešose vietose lesinti paukščius draudžiama, tai buvo galima daryti tik žiemą, dabar paukščiai turi patys ieškotis natūralaus maisto. ...

    2
  • Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų
    Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų

    Joniškės gatvėje buvo pastebėta moteris, kuri, išlipusi iš savo automobilio, bandė nusiskinti praėjusių metų rudenį vietinių gyventojų pasodintus narcizus. Atlikti šį „darbą“ jai esą sutrukdė vyras, tuo met...

    3
  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    5
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    5
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

Daugiau straipsnių