Klaipėdoje - svarstymai dėl biudžeto sumažinimo

Šiandien Klaipėdos miesto savivaldybės taryba svarstys sprendimo projektą dėl Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos 2009 m. vasario 26 d. sprendimo nr. T2-47 „Dėl Klaipėdos miesto savivaldybės 2009 metų biudžeto patvirtinimo“ pakeitimo.

Jame numatyta sumažinti 14 mln. litų savarankiškos biudžeto dalies.

Peržiūrėti miesto biudžetą ir mažinti išlaidas Savivaldybės administraciją įpareigojo šių metų gegužės 7 dienos „2009 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymas“.

Birželio 2 dieną meras savo potvarkiu sudarė darbo grupę iš politikų ir administracijos specialistų, kurie parengė ir pateiks Tarybai svarstyti biudžeto mažinimo priemonių planą.

Per pastarąsias savaites darbo grupė rengė susitikimus su švietimo, sporto, viešųjų įstaigų atstovais, kurių prašyta teikti savo siūlymus dėl įstaigų biudžeto mažinimo.
Po tris savaites trukusių diskusijų darbo grupė pasiūlė administracijai mažinti išlaidas vadovaujantis šiais pagrindiniais principais:

1. Peržiūrėti visas įstaigų išlaidas, neišskiriant ir darbuotojų darbo užmokesčio.
2. Netaikyti lygiavos principo mažinant biudžeto išlaidas visose srityse.
3. Mažinti lėšas investicijoms apie 50 % nepradėtiems projektams; projektams, kurie gali būti finansuojami iš kitų finansavimo šaltinių, paskolų, ES lėšų, ministerijų programų lėšomis.
4. Mažinti darbuotojų skaičių įstaigų administravimo, apskaitos, ūkio aptarnavimo srityse.
5. Optimizuoti paslaugas teikiančių darbuotojų skaičių švietimo, sporto, kultūros, socialinėse įstaigose, nemažinant paslaugų gavėjų skaičiaus ir išlaikant paslaugų kokybę.
6. Nustatyti sporto įstaigose paslaugų kainas, siekiant optimizuoti iš biudžeto išlaikomų paslaugų apimtis.
7. Mažinti Savivaldybės administracijos darbuotojų skaičių 10 proc., peržiūrint struktūrą, atsisakant funkcijų dubliavimo, sparčiau diegiant aptarnavimą vieno langelio principu.
8. Mažinti Savivaldybės administracijos reprezentacines, mokymo, komandiruočių, konsultacijų ir kitas ne pirmo būtinumo išlaidas.
9. Mažinti Savivaldybės dalyvavimo tarptautinėse ir kitose organizacijose išlaidas.
10. Spartinti švietimo bendrojo lavinimo įstaigų pertvarką.
11. Maksimaliai panaudoti mokinio krepšelio lėšas neformaliam ugdymui finansuoti.
12. Peržiūrėti ikimokyklinių specializuotų įstaigų tikslingumą ir optimizuoti jų tinklą, nuimant statusą, paliekant specializuotas grupes.
13. Optimizuoti viešųjų sporto ir kitų  įstaigų tinklą.
14. Peržiūrėti kultūros įstaigų tinklą, mažas kultūrines įstaigas sujungiant.
15. Centralizuoti biudžetinių įstaigų apskaitos organizavimą.
16. Nustatyti, kad mažiausiai biudžeto išlaidos būtų mažinamos socialinėje srityje.


Šiame straipsnyje: Klaipėdos biudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių