Klaipėdoje vyks Vokietijos vienybės šventė (programa)

  • Teksto dydis:

Šeštadienį 17 val. Klaipėdos koncertų salėje pirmą kartą bus paminėta Vokietijos vienybės diena, kuri Vokietijoje kaip nacionalinė šventė švenčiama spalio 3-iąją.

Klaipėdos miesto savivaldybės remiamas renginys taip pat skiriamas 25-ajam Berlyno sienos griūties jubiliejui, kuris minimas šiais metais. Berlyno sienos griūtis ir Vokietijos suvienijimas palietė ne tik Vokietiją, bet ir Baltijos šalis, paspartino jų žingsnius nepriklausomybės link.

„Vokietijos vienybės diena kasmet tradiciškai minima Vilniuje, tačiau mums kilo mintis šią šventę švęsti ir Klaipėdoje, ją priartinant prie dar likusiųjų senųjų Klaipėdos krašto gyventojų, kuriems Vilnių pasiekti nėra lengva, o taip pat prie visų, kurie šiandien vienaip ar kitaip yra susiję su Vokietija. Niekur kitur Lietuvoje - tik Klaipėdos krašte šiandien dar gyvai jaučiama  daugiau kaip 700 metų skaičiuojanti lietuvių - vokiečių istorija“, - kalbėjo vienas šventės sumanytojų ir organizatorių Manfred Wagener.

Po renginio oficialiosios dalies bus švenčiama Vokietijoje populiari „Oktoberfest“ alaus šventė, nes  Klaipėda turi gilių sąsajų su vokiškomis aludarystės tradicijomis.

Vienas iš šiandien Lietuvoje veikiančio bravoro „Volfas Engelman“ įkūrėjų buvo vokietis aludaris - fabrikantas Ferdinandas Engelmanas.„Volfas Engelman“ alaus darykla Klaipėdoje tarpukariu turėjo savo atstovybę, alaus sandėlį, o taip pat Volfo vardo restoraną Malkų gatvėje. Iš Kauno Nemunu plukdytu alumi buvo aktyviai prekiaujama švenčių metu Klaipėdoje.

Vokietijos vienybės dienos paminėjimą rengia neseniai susikūrusi nepelno siekianti visuomeninė organizacija - asociacija „Vokietuva“, kurią įkūrė jau ne vienerius metus Klaipėdos krašte gyvenantys ir dirbantys vokiečiai, neretai sukūrę mišrias lietuvių - vokiečių šeimas. Jų tikslas - plėtoti gerus dviejų tautų santykius.

„Vokietuvos“ iniciatyvą entuziastingai palaikė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, Vokietijos Federacinės Respublikos garbės konsulas Klaipėdoje dr.Arūnas Baublys, Klaipėdos krašto darbo grupės archyvo (AdM) pirmininkas Uwe Jurgsties.

Vokietijos vienybės dienos šventė - atvira visiems. Įėjimas - su pakvietimais, juos galima atsiimti Klaipėdos koncertų salės kasose. Vietų skaičius - ribotas. Orgnizatoriai pasiliko teisę pirmumo tvarka pakviesti senuosius Klaipėdos miesto ir rajono, Šilutės ir Neringos gyventojus.

Šventės programa:

I dalis

17 val. Svečių atvykimas ir pasitikimas su šampano taure.

18 val. Renginio pradžia:

18 val. Memel Quartet: Charpentier “Praeludium Te Deum” (European Eurovision melody)

18.05 val. Asociacijos Vokietuva pirmininko Manfred Wagener ir Vokietijos garbės konsulo Doc. Dr. Arūno Baublio sveikinimo žodis

18.15 val. Lietuvos ir Vokietijos himnai

18.20 val. Sveikinimo žodis. Vokietijos ambasada Mathias Kobs

18.30 val. Sveikinimo žodis. Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

18.40 val. Hermano Zudermano gimnazijos vaikų choras. “Über 7 Brücken must Du gehn”

18.45 val. Sveikinimo žodis. Klaipėdos krašto darbo grupės archyvo (AdM) pirmininko Uwe Jurgsties.

18.55 val. Memel Quartet:  Ludwig van Beethoven, 9 simfonija - the European Anthem

19 val. Koncerto pabaiga.

II dalis

19 val. “Oktoberfest” su kapela Joldija, vokiškomis vaišėmis ir pagal vokiškas aludarystės tradicijas pagamintu Volfas Engelman alumi.

21 val. Renginio pabaiga



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių