Klaipėdos aplinkosaugininkai tikrins miškų savininkus

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento kontroliuojamoje teritorijoje pernai pavasarį patikrintos  visos 2004 metais plynai iškirstos biržės, t. y. 579,68 ha. Miškas neatkurtas 3 proc. 2004 metais plynai iškirstose biržėse. Už miško neatkūrimą nubaustas 21 miško savininkas.

Šiemet per pirmą pusmetį planuojama patikrinti visas 2005 m. plynai iškirstas biržes. Neatkūrusiems miško  savininkams gresia administracinės baudos po 1000 litų už vieną neatkurtą miško hektarą. Jeigu miško savininkas pakartotinai tikrinamas kitais metais ir paaiškėja, kad miškas dar neatkurtas - 1500 litų.

Aplinkosaugininkai pataria šiuo metu apsilankyti savo miškeliuose ir apžiūrėti 2005 bei 2006 metų kirtavietėse augančius želdinius ir žėlinius, įvertinti jų būklę ir esant reikalui papildyti medeliais iki reikiamo kiekio.

Mišką atkurti privalo jo savininkai, valdytojai ir naudotojai savo lėšomis. Želdintinose kirtavietėse, degavietėse bei žuvusių želdinių ir žėlinių vietose miškas atkuriamas: želdant ir paliekant želti- ne vėliau kaip per trejus metus po jų atsiradimo. Neteisėtai iškirstas miškas turi būti atkurtas ne vėliau kaip per vienerius metus nuo neteisėtų kirtimų fakto nustatymo.

Jei miško savininkas neatkurs miško per Miškų įstatyme nustatytus terminus, jam nebus išduodamas leidimas pagrindiniams miško kirtimams bet kuriame kitame jo turimame miško sklype. Pagal Miškų įstatymo nuostatas per penkerius metus neatkurto miško atkūrimą turės organizuoti Aplinkos ministerija to miško savininko lėšomis.

Vieno hektaro miško atsodinimas kainuoja iki 3 tūkst. litų. Į kainą įskaičiuota dirvos paruošimas, sodinukai, transporto išlaidos, darbas. Didžiausią sąnaudų dalį sudaro darbas ir sodinukai. Brangiausiai kainuoja kirtimą atsodinti ąžuoliukais.


Šiame straipsnyje: miško atsodinimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių