Klaipėdos apskrityje sumažėjo susirgimų tuberkulioze

Klaipėdos apskrityje praėjusiais metais buvo išaiškinti 116 naujų baciline plaučių tuberkulioze sergančių ligonių, t.y. kiek mažiau nei 2007 metais (123 atvejai). 2008 metais Klaipėdos apskrityje sergamumo rodiklis baciline plaučių tuberkulioze buvo 4,5 proc.  mažesnis nei Lietuvoje.

Nors sergamumas tuberkulioze pastaraisiais metais Lietuvoje turėjo tendenciją stabilizuotis, bet tuo pačiu stebimas išplitusių tuberkuliozės formų padidėjimas - tuberkuliozės procesas apima daugiau nei vieną plaučių skiltį, randamos daugybinės irimo ertmės.

Kiekvienais metais atvira tuberkulioze suserga vis daugiau jaunų žmonių.  2008 metais net 75 proc. sirgusiųjų sudarė darbingo amžiaus asmenys, iš jų  beveik pusė buvo dirbantys žmonės. Daugybe metų vyrauja pavėluotai išaiškinta tuberkuliozė (2008 metais - 63 proc. visų naujų atvejų). Tai reiškia, kad susirgę asmenys nesikreipia pas gydytojus ir ilgą laiką gali būti šios pavojingos infekcijos šaltiniu. Net apie 20 proc. naujų pacientų yra užsikrėtę atsparia vaistams tuberkuliozės atmaina.

Ypač svarbu, kad žmonės, turintys sąlytį su  sergančiais tuberkulioze šeimose, kolektyvuose, vykdytų medikų nurodymus ir išsitirtų dėl šios infekcijos.


Šiame straipsnyje: tuberkuliozė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių