Klaipėdos architektai ragina taisyti ydingus įstatymus

Klaipėdos krašto architektų iniciatyvinė grupė pradėjo rinkti parašus po peticija, raginančia taisyti neseniai priimtas Statybų įstatymo pataisas bei stabdyti rengiamą Teritorijų planavimo įstatymo projektą.

Peticijoje, kuri adresuota LR prezidentei ir Vyriausybei, architektai konstatuoja, kad šių metų spalio 1 d. įsigaliojusios Statybos įstatymo ir statybos reglamentų pataisos bei kuriami nauji teritorijų planavimo teisiniai dokumentai turi esminių trūkumų ir ydų: nemotyvuotai ištęstas statybos projektų derinimo ir leidimų statyti išdavimo terminas; atsisakyta "vieno langelio" principo - statinių projektų derinimas sugrąžintas į uždarus kabinetus - dėl to ši procedūra tapo neskaidri ir sunkiai kontroliuojama. Visiems pakeitimams nebuvo pasiruošta – iki šiol neveikia elektroninė  "infostatybos" sistema,  nebaigtos ruošti  planavimo  normos.

Vienas iš peticijos iniciatorių, Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos valdybos narys Mantas Daukšys sako, jog architektai netruko įsitikinti, kad įstatymo pataisos, kurios esą turėjo palengvinti planavimo procesą, yra nenaudingos ne tik projektų rengėjams, bet ir paprastam žmogui, svajojančiam apie savo būsto statybas.

Procedūra, suteikianti leidimą statyti, paversta brangiu, sunkiai įveikiamu barjeru, taip tik paskatinant nelegalių statybų gausėjimą. Tuo pat metu specialistams ir gyventojams aktualiausi miestų plėtros ir statybos projektų kokybės klausimai vėl palikti likimo valiai", - sako Mantas Daukšys.

Peticijos tekste valstybės vadovus raginama atkreipti dėmesį ir į kitas architektų bendruomenei skaudžias problemas: nauji teisės aktai leidžiami be juos lydinčių poįstatyminių normų, jie nuolat kaitaliojami, reglamentai ir tvarkos atsiranda nemotyvuotai, neaptarus jų su suinteresuotomis bendruomenėmis. Architektų iniciatyvinė grupė pabrėžia, jog šiame kontekste ypač neigiamai atrodo LR Aplinkos ministerija. Ragindami kuo skubiau taisyti ydingus įstatymus, peticijos autoriai kreipiasi į valstybės vadovus kviesdami valstybėje pagaliau įgyvendinti architektūros politiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Statybose reikia ne dešimtį kartų matuoti o šimtą. Klaipėda ir jos rajono teritorija buvo švarus lapas ant kurio buvo galima suprojektuoti bent vieną teritoriją , skirtą gyventi žmonėms. Dabar gi visa teritorija apgailėtinas šikandvarių šabakštynas , be infrastrūktūros , minties ,sveiko išmastymo. Tenka pastebėti kad visu prisdėjusius prie šios visos pseudo architektūros ,tiek baigusius mokslus tiek beraščius žiniuonis ,tenka krikštyti vienu vardu -ARCHIOTEKTAI. Nors taip vadindams gali įžeiti kokį nors niekom dėtą moliuską , sakykim koralą , kurių statybos turi logiką...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių