Klaipėdos darželinukams - sveikos gyvensenos principai

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos specialistai lanko uostamiesčio darželius ir mažuosius klaipėdiečius supažindina su sveikos gyvensenos principais.

,,Sveikos mitybos pagrindų vaikai turi būti mokomi nuo pat mažų dienų. Kuo ankščiau vaikui bus kalbama apie taisyklingą mitybą, tuo ankščiau jam susiformuos taisyklingo maitinimosi įpročiai”, – teigia visuomenės sveikatos specialistai.

Projektas ,,Supervaikai” tęsiasi ne pirmus metus. Visuomenės sveikatos specialistai kartu su vieno prekybos tinklo atstovais veda integruotas teorines ir praktines pamokas, kurių metu vaikams pristatoma sveikos mitybos piramidė, pasakojama apie vandens reikšmę organizmui, fizinį aktyvumą. Kartus su vaikais visuomenės sveikatos specialistai atlieka praktines užduotis, demonstruoja  vaizdines priemones, kurios vaikams padeda geriau įsisavinti informaciją. Vaikai patys dėlioja sveikos mitybos piramidę. Per užsiėmimus mažyliams nemokamai dalijami vaisiai.

„Mityba labai svarbi visais vaiko augimo etapais. Kol vaikas auga namuose arba darželyje, prižiūrimas auklėtojų, daug lengviau sureguliuoti jo mitybą. Sveika mityba lemia harmoningą vaikų augimą, fizinį ir protinį brendimą, sugebėjimą mokytis, darbingumą. Nepakankama ar netinkama mityba sutrikdo kaulų vystymąsi, normalią skydliaukės veiklą, mažina atsparumą ligoms, gali neigiamai paveikti vaiko augimą, brendimą, sugebėjimą mokytis“, – pasakoja Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro atstovė Diana Butkienė.

Vaikai daugiausiai turėtų valgyti patiekalų iš grūdinių produktų, bulvių, daržovių ir vaisių – jie  turėtų susidaryti daugiau kaip pusę visos per parą gaunamos energijos. Piramidės vidurinėje dalyje esantys mėsos ir pieno produktai vartotini saikingai. Iš jų organizmas gauna reikiamų medžiagų (baltymų, kalcio, geležies, vitaminų ir kt.), bet juose yra riebalų, ypač sočiųjų riebalų rūgščių, kurie nėra labai reikalingi organizmui. Mažiausiai reikėtų vartoti riebalų ir saldumynų – iš  jų gaunama daug energijos, o būtinų maisto medžiagų juose beveik nėra.

Klaipėdoje projektas jau įvyko 9 darželiuose. Visuomenės sveikatos specialistai dar aplankys penkių darželių vaikus. Gegužės 2d. bus lankomas  l/d „Pumpurėlis“, gegužės 3 d. –  l/d „Aitvarėlis“, gegužės 9 d.  – l/d „Vėrinėlis“, gegužės 15 d. –  l/d „Aušrinė“, gegužės 18 d. –  „Kregždutė“. Projektas vyksta visoje Lietuvoje – jis apjungia apie 80 Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Alytaus, Radviliškio, Kaišiadorių ir Ukmergės darželių. Daugiau apie šį projektą galima sužinoti apsilankę svetainėje www.supervaikai.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Evelina

Evelina portretas
Gal labiau vertetu pamokyti normaliai maitintis ir maitinti vaikus VIREJAS ir TEVELIUS. Darzelinukai dar patys nei perka,nei gamina,to jie nusiziuri nuo musu,suaugusiu.5-oj,6-oj klasej labai pravercia maisto pagrindu,jo ruosimo pamokos.Ypac praktika patinka mokiniams.Virejoms patarciau ne tik sveikai,bet ir skoningai gaminti darzeliuose maista.Su meile -bus skanu. O nesveiko maisto nebuna,tik- neteisingai,nesaikingai vartojamo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių