Klaipėdos džiazo festivaliui – grėsmė išnykti

Norėdami išsaugoti gilias tradicijas turintį Klaipėdos Pilies džiazo festivalį jo organizatoriai savivaldybės prašo trejus metus užtikrinti finansinę paramą.

Tačiau bent kol kas toks prašymas tarp politikų liko nesuprastas.

Prašo 200 tūkst. litų

Asociacijos „Klaipėdos džiazo festivalis“ projektų vadovė Inga Grubliauskienė savivaldybei pateikė pasiūlymą pasirašyti trejų metų sutartį. Ja miesto valdžia turėtų įsipareigoti kasmet iš savivaldybės biudžeto skirti 200 tūkst. litų organizuoti džiazo festivalį ir už tai būtų skelbiama šio renginio globėja.

Asociacija už gautus pinigus ne tik organizuotų festivalį, bet ir surengtų vaikų dainų šventę, bendradarbiautų su uostamiesčio muzikos pedagogais, ugdančiais jaunuosius atlikėjus, į visus festivalius kviestų Klaipėdos bigbendą, kasmet per Jūros šventę organizuotų džiazo atlikėjų koncertą „Džiazo oazė“.

„Mūsų tikslai labai dideli, tačiau dar anksti kalbėti, ar festivalis kitais metais įvyks. Tie 200 tūkst. litų būtų pradžia, startas festivalio organizavimui, nes tiek pinigų reikia scenos nuomai, įgarsinimui, apšvietimui. Norime pasirašyti sutartį, kad nereikėtų kasmet likus mėnesiui iki festivalio iš miesto valdžios laukti atsakymo, kokį finansavimą mums skirs“, - aiškino I.Grubliauskienė.

Politikai nepalaiko

Suorganizuoti tris dienas trunkantį festivalį, kuriame pasirodė gausybė džiazo žvaigždžių, kainuoja apie 750 tūkst. litų. Todėl I.Grubliaskienė įsitikinusi, kad iš savivaldybės prašomi 200 tūkst. litų nėra didelė suma, nes šis festivalis prilygsta Jūros šventei, į jį suvažiuoja daugybė žmonių, kurie papildo ir Klaipėdos savivaldybės biudžetą.

Po pirmojo susitikimo su politikais, kuriame buvo svarstoma sutarties pasirašymo galimybės, I.Grubliauskienė džiaugsmu netryško.

„Visiems būtų paprasčiau, jei niekas nebūtų daroma. Suprantu, kad krizė, bet numarinti festivalį galima labai greitai, o kiek truks vėl atkurti šią tradiciją?“ - klausė I.Grubliauskienė.

Dalyvaudavo konkurse

Kultūros skyriaus vedėjos Godos Giedraitytės teigimu, parengtam trimetės sutarties projektui, kuria miestas įsipareigotų džiazo festivaliui kasmet skirti po 200 tūkst,. litų, turi pritarti miesto taryba. Sutarties projektas dar nėra parengtas, nes dėl jos būtinumo ir savivaldybės finansinių galimybių vyksta diskusijos komitetuose.

„Suprantama, kad jo organizatoriai nori užsitikrinti ilgalaikę finansinę injekciją, bet dabar pinigai - labai jautri tema“, - sakė G.Giedraitytė.

Iki šiol pinigai Klaipėdos džiazo festivaliui buvo skiriami kaip ir kitiems kultūros projektams - tik pateikus paraišką ir laimėjus konkursą. Organizatoriai per metus tokiu būdu gaudavo nuo 10 tūkst. iki 165 tūkst. litų.

Klaipėdos Pilies džiazo festivalis organizuojamas nuo 1994 metų.


Šiame straipsnyje: Pilies džiazo festivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių