Klaipėdos jūrų uosto akmenys kliudo trąšų krovai

Baltarusija liepos pabaigoje pasirašė kalio trąšų eksporto į Indijos rinką sutartį ir tęsia derybas su Kinija, todėl Klaipėdos uoste suruseno viltis, kad antrąjį pusmetį prekybos apyvarta bus kiek gyvesnė.

"Lietuvos žinios" rašo, kad iki rugpjūčio 1 dienos Klaipėdos uoste šiemet perkrautas milijonas tonų baltarusiškų trąšų - trečdaliu mažiau nei pernai. Kadangi Baltarusijos kalio trąšų eksportas į tolimas rinkas, nesutarus dėl kainos, buvo visiškai sustojęs, nedideli jų kiekiai buvo gabenami mažais laivais Europos rinkai.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija antrojo pusmečio apyvartos tempą sieja visų prima su Baltarusijos strateginiu eksportu ir gyvybiškai jai būtinomis valiutinėmis įplaukomis. Tačiau tik ji pati ir privalo garantuoti, kad uostas būtų tinkamas dideliems laivams, kurių grimzlė siekia 13-13,2 metro.

Kinijos perkamos trąšos išgabenamos tik kinų kompanijų laivais, todėl nei krovinio savininkai, nei agentai negali reikšti pageidavimų dėl laivo grimzlės.

"Baltarusiai laukia atsakymo, ar gali Klaipėdos uostas priimti 13 metrų grimzlės sausakrūvius laivus? Bet "Klasco" to paties klausia uosto direkcijos visus metus. Atsirašinėjimą, kad uostas pagilintas dar 2008 metais, bet yra likę neiškeltų akmenų, galima suprasti dvejopai. Naujasis uosto generalinis direktorius Eugenijus Gentvilas pažadėjo, kad atsakys iki rugpjūčio 15 dienos. Tačiau kas ir kada išrinks akmenis, neaišku. O baltarusiai, kai pasirašys sutartį su Kinijos pirkėjais, iškart privalo nurodyti uostą. Ar tai bus Klaipėda, ar Ventspilis, pasirinkimas priklausys nuo Klaipėdos uosto galimybės priimti Kinijos laivus", - sakė "Klasco" vadovas Juozas Benetis.

Uosto direkcijos infrastruktūros direktorius Algirdas Kamarauskas aiškino, kad greitai surinkti "akmenų derlių" neįmanoma.

"Pernai uosto įplauką pagilinus iki 14,5 metro, prognozavome, kad dugno grunto metro sluoksnyje bus likę apie 100 akmenų. O traluojant atradome per 600. liepą per tinkamas darbui 13 dienų ištraukta 50 akmenų, dar liko apie 90. Rugpjūtį, jei bus tinkamų 20 darbo dienų, gal visus ištrauksime. Bet kai prašoma tikslaus darbų grafiko, ar galėtų kas mums pateikti oro sąlygų grafiką?" - klausė A.Kamarauskas.


Šiame straipsnyje: uostasKlaipėdos uostas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių