Klaipėdos kapinėse – žmonių antplūdis

Artėjant Visų šventųjų dienai ir Vėlinėms, klaipėdiečiai masiškai skuba į Joniškės ir Lėbartų kapines tvarkyti mirusių artimųjų kapų. Nors oras nelepina, prieigose susidaro spūsčių. Prognozuojama, kad kapinėse bus sausakimša ir savaitgalį.

Dažniau veža atliekas

Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros tarnyba įspėja, kad pirmadienį ir antradienį norintiesiems automobiliais patekti į kapines galios kita tvarka. Įvažiuoti į amžinojo poilsio vietas bus leidžiama tik neįgaliesiems, turintiems pažymėjimus.

Pirmadienį į kapines transportu dar galės patekti laidotuvių procesijos ir laidojimo paslaugas teikiantys fiziniai bei juridiniai asmenys. Antradienį, Visų šventųjų dieną, laidojimai nebus organizuojami.

Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros skyriaus vedėja Zina Stankienė tvirtino, kad šiam savaitgaliui tokio draudimo dar nėra, tačiau viskas priklausys nuo situacijos.

„Stebėsime ir spręsime. Noriu dar kartą priminti, kad prioritetas teikiamas laidotuvių procesijoms. Jei šios negalės įvažiuoti į kapines, reikės stabdyti eismą“, – teigė vedėja.

Z.Stankienė pastebėjo, kad masiškai žmonės į kapines vykti pradėjo nuo praėjusio savaitgalio. Daug lankytojų būta visą savaitę.

„Nors oro sąlygos nekokios, žmonės vis dėlto važiuoja nuo pat ryto, tvarko kapelius. Per kelias valandas konteineriai būna pilni. Sutarėme, kad vežėjai juos ištuštintų dažniau. Dabar tai daroma kelis kartus per dieną. Kitaip nebeįmanoma“, – pasakojo vedėja.

Gaišta laiką spūstyse

Kapinių prieigose jau susidaro transporto kamšačių. Pasak Z.Stankienės, daugiausia problemų kyla nuo 11 iki 15 val. Tada srautai būna didžiausi. Siūloma rinktis kitą laiką – važiuoti į kapines iš ryto arba vakare.

„Automobiliai neprasilenkia ir susidaro spūsčių. Visiems, jei yra galimybių, siūlyčiau važiuoti viešuoju transportu. Nereikės gaišti laiko eilėse“, – komentavo vedėja.

Autobusai į kapines dažniau važiuoja nuo praėjusio savaitgalio. Organizuojami ir specialūs papildomi laikini maršrutai. Daugiausia autobusų į kapines suks pirmadienį ir antradienį. Į Lėbartų kapines jie kursuos kas 5–6 min., Joniškės – 8–10 min.

Be to, vairuotojai turėtų atkreipti dėmesį, kad Visų šventųjų dieną ir per Vėlines keisis važiavimo į kapines eismo schema. Ji bus tokia pati, kaip ir praėjusiais metais.

„Manau, ir šį savaitgalį kapinėse bus daug žmonių. Žinoma, didžiausius srautus numatome pirmadienį ir antradienį“, – tvirtino vedėja.

Prašo nesivesti šunų

Mirusiųjų pagerbimo dienomis nerekomenduojama vykdyti kapaviečių rekonstravimo, remonto darbų, statyti antkapių ar paminklų.

Lankančiųjų artimųjų, draugų, pažįstamų kapus prašoma laikytis rimties ir pagarbos, nesivesti į kapines gyvūnų, kapaviečių tvarkymo atliekas palikti tam skirtose vietose.

Nespėjusieji nusipirkti gėlių ar žvakių, jų galės įsigyti kapinių prieigose. Jeigu nebus šalnų, į kapines bus tiekiamas vanduo.

„Tiesa, kai taip lyja, nelabai jis reikalingas. Nebent pamerkti gėlėms ar rankoms nusiplauti“, – tvirtino vedėja.

Prižiūrėtojai rūpinosi, kad kapinės mirusiųjų pagerbimo dienomis būtų sutvarkytos. Buvo grėbiami lapai, renkamos šiukšlės. Joniškės kapinėse pakeisti vartai.

Tačiau, anot Z.Stankienės, ne visų darbų rezultatas matosi: „Visą mūsų darbą nupūtė šios nakties vėjas. Ant medžių pilna lapų. Dar turėsime ką veikti.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

gyventoja

gyventoja  portretas
cia yra mano nuomone bet gal ir dauguma taip galvoja reikia ispjauti tuos didelius medzius ir kapinese nesodinti is vis medziu kurie auga dideli butu gerai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių