Klaipėdos kiemų laukia renesansas

Daugiabučių namų gyventojai beveik metus patys moka už kiemų švarinimą. Teigiama, kad, pasikeitus tvarkai, teritorijų priežiūra pagerėjo. Savivaldybės sutaupytos lėšos grįžta į kiemus – bus investuota į jų apšvietimą, stovėjimo vietų plėtimą, želdinių tvarkymą. Darbai jau startavo.

Pašalino medžius ir krūmus

Uostamiesčio daugiabučių namų gyventojai kiemų priežiūra rūpinasi nuo praėjusių metų lapkričio. Savivaldybė, kuri anksčiau mokėjo už šią paslaugą, šiemet sutaupė apie 728 tūkst. eurų.

Kaip ir žadėta, lėšos bus investuotos į kiemų infrastruktūrą. Prioritetas teikiamas apšvietimui, naujoms automobilių stovėjimo vietoms įrengti, želdiniams tvarkyti.

Dalis gyventojų pokyčius kiemuose turėtų pajusti dar šiemet.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė tvirtino, kad iki metų pabaigos 17-oje Sportininkų g. gyvenamojo rajono teritorijų planuojama įrengti apšvietimą.

Beveik visi projektai parengti, sutartis su darbus atliksiančiu rangovu pasirašyta rugsėjį.

Švyturio gatvės daugiabučių namų kiemuose jau prasidėjo pasiruošimas apšvietimui įrengti. Iškirsti medžiai, krūmai, kurie trukdytų elektros linijoms pakloti, žibintų atramoms statyti.

Šie darbai taip pat atliekami Klaipėdos daugiabučių namų kiemų infrastruktūros gerinimo programos lėšomis.

Darbuosis visame mieste

Sutartis sudaryta ir dėl grupės kiemų, esančių įvairiose miesto vietose, apšvietimo projektavimo. Tikimasi, kad iki metų pabaigos projektai bus baigti. Darbai vyks kitąmet.

Apšvietimo projektavimo darbai bus perkami ir dar vienai grupei kiemų. Darbai juose turėtų startuoti kitais metais.

"Specialiai žiūrėjome, kad darbai vyktų ne vienoje teritorijoje, o visame mieste, visų daugiabučių namų administratorių teritorijose. Norime, kad kuo daugiau žmonių pajustų, jog naudojamos sutaupytos kiemų valymo lėšos", – pabrėžė I.Šakalienė.

Pusę kiemų, kuriuose pirmiausia turi vykti darbai, atrinko speciali komisija, kitą – bendruomenės. Tai buvo padaryta pagal specialius kriterijus.

Želdinių aklai nešalins

Šiemet 100 tūkst. eurų planuojama išleisti želdiniams prie daugiabučių namų tvarkyti. Anot I.Šakalienės, naudoti lėšas šiam tikslui nuspręsta, atsižvelgiant į gyventojų prašymus.

Klaipėdiečiai nori, kad kiemuose būtų nugenėti ar nukirsti medžiai, pašalinti krūmai.

Priežastys įvairios. Vieniems medžiai užstoja šviesą, kitiems ardo stogą, tretiems auga per arti pamatų, ketvirti baiminasi, kad, papūtus stipresniam vėjui, koks nors lapuotis nenuvirstų ir nesužalotų žmogaus ar nesuniokotų turto. Kai kuriuose kiemuose želdiniai jau yra virtę brūzgynais.

Tačiau medžiai, krūmai nebus šalinami aklai. Pirmiausia juos įvertina speciali komisija ir nusprendžia, ar tikrai reikia imtis tokių darbų.

"Žmonės mus atakuoja. Patiems jiems atlikti tokius darbus yra per brangu. Todėl ir nusprendėme juos vykdyti iš kiemų infrastruktūros gerinimo programos. Bus iškirsti menkaverčiai krūmai, išvalytos teritorijos. Kurį laiką bus ramu. Gyventojams neskaudės galvų dėl netvarkingų, peraugusių ar pavojingų želdinių, nereikės galvoti, iš kur paimti pinigų darbams", – teigė vedėja.

Tvarkant želdinius, iš karto atsižvelgiama į projektus, kuriuos numatoma įgyvendinti kieme. Pašalinami medžiai, krūmai, kurie gali trukdyti darbams.

Baigus darbus Sportininkų gatvės rajone, želdiniai bus tvarkomi kituose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gamtininkė

gamtininkė portretas
Skerdikų puota rudenėjančioje Klaipedoje. medis auga šimtmečius, o nupjauna ir sunaikina per pusvalandį. Ką jie atrenka? Ekstrasensai, vos pažiūrėję mato, kurį medį sunaikinti.Išpliko visos Klaipėdos gatv ės. Širdis rauda, matant taip skerdžiamus medžius. Šakalienė su visomis -ienėmis ir -aitėmis pinigus, matyt gerus plauna.

Šakalienei

Šakalienei portretas
Šakaliene, juk Vitės kvartalas bus tvarkomas iš uosto pinigų, o ne iš miesto sutaupytų. Kodėl to nepasakote? Savivaldybė čia nė prie ko... Ir dar 100 tūkst. eurų bus "ištratinti" medžių naikinimui mieste, nes šiais metais šių lėšų paprasčiausiai nespėjate įsisavinti. Kodėl negalima tų pinigų tiesiog perkleti kitiems metams? Ar būtina skubiai atiduoti firmai su kuria esate pasirašę 3 metų bendradarbiavimo sutartį? Kompensuokite kadastrinių bylų ruošimą gyventojams, kurie planuoja įsiteisinti žemės sklypus prie daugiabučių geriau.

Šluota

Šluota portretas
Savivaldybė pati surašė reikalavimus "kiemus valyti 3 kart per savaitę". Kur tai daroma ? Pamatyti savo kieme šlavėją - laimė didžiulė. Kur jie valo , kur jie darbuojasi ?Bet eilutę Atsiskaitymo lapelį "teritorijos priežiūra" yrašė skubos tvarka.
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    5
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
  • Nuo triukšmo pavargę klaipėdiečiai: susirinkite vaikus
    Nuo triukšmo pavargę klaipėdiečiai: susirinkite vaikus

    Debreceno kvartale gyvenantys klaipėdiečiai pavargo, kaip patys įvardija, nuo nepilnamečių skleidžiamo triukšmo ir nepagarbaus elgesio. Esą jie ne tik šūkauja, bet ir keikiasi, spardo šiukšles ir net puola praeivius. ...

    5
Daugiau straipsnių