Klaipėdos licėjus atjautos moko visus metus

  • Teksto dydis:

Klaipėdos licėjus garsėja aukštais akademiniais pasiekimais. Jau trečius metus iš eilės pirmauja tarp 360 šalies gimnazijų, kurios nedaro mokinių atrankos. Didelį dėmesį skiria dvasinėms ir bendražmogiškoms vertybėms ugdyti.

Jau 14-asis labdaros projektas

Šiais mokslo metais tęsiama kalėdinė tradicija, suburianti mokyklos bendruomenę kilniam tikslui. Jau 14 kartą organizuojamas labdaros paramos projektas, kurio metu surinktos lėšos skiriamos mažiesiems klaipėdiečiams ir jų šeimoms. Taip pat vaikams pagalbą teikiančioms visuomeninėms organizacijoms.

Tradicinis projektas kasmet paskatina vis daugiau mokyklos bendruomenės narių dalyvauti skirtingose savanoriškose veiklose, kurioms skiriamas ypatingas dėmesys. 2018–2019 mokslo metai licėjuje paskelbti Savanorystės metais.

"Padėdami mokomės ir siekiame kurti atvirą, draugišką ir atsakingą bendruomenę", – teigia Klaipėdos licėjaus direktorė doc.dr.Regina Kontautienė.

Centre – gerumo pamokos

Klaipėdos licėjaus bendruomenė savo gerumu dalijasi ne tik kalėdiniu laikotarpiu, bet ir visus mokslo metus. Mokiniai kasmet lankosi miesto ir rajono senelių namuose, Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, vaikų globos namuose. Taip pat su džiaugsmu ir dovanomis vyksta į gyvūnų globos namus.

Ypač jautrią patirtį licėjaus savanoriai įgyja lankydamiesi ir bendraudami su "Medeinės" mokyklos negalią turinčiais vaikais.

"Vienas įsimintinų susitikimų vyko spalį, kai mūsų mokiniai kartu su "Medeinės" mokyklos moksleiviais dalyvavo dailės projekte "Paslaptingas vandenų pasaulis". Vaikai kartu ne tik kūrė nuostabius paveikslus, bet ir augino empatijos, noro padėti kitam, bendrystės jausmus", – pasakojo Klaipėdos licėjaus skyriaus vadovė Kristina Sipavičienė.

Jau antrus metus bendruomenė draugauja su Šv.Pranciškaus Asyžiečio koplyčios paramos centro vaikais, turinčiais autizmo spektro sutrikimų. Ji remia ne tik šio centro kūrimą, bet ir dalyvauja edukacinėse veiklose.

Šį rudenį licėjaus bendruomenė padėjo tvarkyti rožyną prie Šv.Pranciškaus Asyžiečio koplyčios, kurioje kasmet licėjaus abiturientams teikiami brandos atestatai. Šventės metu šios koplyčios šeimininkas, mokyklos bičiulis brolis Benediktas kiekvieną abiturientą pakviečia iš rožyno išsirinkti savo rožę. Tikimasi, kad licėjaus bendruomenės iniciatyva rūpintis koplyčios rožynu taps dar viena gerų darbų tradicija.

Vienas jautriausių gruodžio mėnesio renginių – 10-ųjų klasių organizuotos "Tyliosios Kalėdos". Šios akcijos metu devintųjų ir dešimtųjų klasių mokiniai kartu su Klaipėdos kurčiųjų jaunimo organizacija mokėsi gestų kalbos ir kartu atliko dainą "Kalėdų šventą naktį tylią".

Licėjaus mokiniai kasmet sumano ir imasi vis naujų ir labai netikėtų gerumo iniciatyvų. Gruodį aštuntokė Banga Kniukštaitė Klaipėdos vaikų ligoninės patalpas papuošė savo sieninės tapybos paveikslais. Aštuntosios klasės mokinės Isabellos Pocevičiūtės iniciatyva septintųjų ir aštuntųjų klasių mokiniai Lėbartų kapinėse sutvarkė apleistus vaikų kapelius, pagamino puokščių ir uždegė žvakių.

Daugelis licėjaus mokinių priklauso Maltiečių ordinui. Dalis vyresniųjų klasių mokinių savo noru tampa korepetitoriais ir padeda mokytis jaunesniųjų klasių moksleiviams. Taip pat licėjuje vyksta ir kitos savanoriškos veiklos, kuriose išmokstama padėti ir dalintis.

Iniciatyvą vainikuoja koncertas

Kasmet labdaros paramos projektą vainikuoja didysis projekto renginys – licėjaus mokinių bendruomenės teatralizuotas koncertas, kurį pamatyti susirenka mokytojai, mokinių tėveliai bei daugybė renginio svečių.

Šiais metais visa bendruomenė pakviesta į teatralizuotą koncertą pagal A.de Sent-Egziuperi kūrinį "Mažasis princas" (režisierius T.Jašinskas), kurio metu scenoje pasirodė per 500 mokinių, o žiūrovus vos sutalpino Žvejų kultūros rūmų salė.

"Šis renginys kasmet suvienija ir įkvepia mus bendram ir kilniam tikslui. Šiandien verta prisiminti visus jau praėjusius kalėdinius projektus, kurie padėjo mūsų bendruomenei augti ir tvirtėti. Tai geriausias būdas išmokti atjautos ir gerumo" – tokiais žodžiais į susirinkusiuosius prieš koncertą kreipėsi licėjaus direktorė R.Kontautienė.

Susirinkusieji, kaip ir kasmet, savo aukomis prisidėjo prie kilnaus tikslo – surinkti kuo daugiau lėšų remiamiems vaikams, juos jungiančioms organizacijoms. Mokyklos bendruomenę sveikinę renginio svečiai džiaugėsi licėjaus bendruomenės iniciatyva.

Dalyvavo ir patys mažiausieji

"Itin aktyviai šiemet kalėdiniame projekte dalyvavo pradinio ir priešmokyklinio ugdymo klasių mokinukai. Jie savo iniciatyva papildomai rinko lėšų Maltos ordino pagalbos tarnybai Klaipėdos skyriui. Mažieji savo aktyvumu ir išmone stengėsi neatsilikti nuo vyresniųjų mokinių – organizavo kalėdines kepinių, knygų ir įvairių daiktų muges, įdomių daiktų aukcioną, ruošėsi koncertui" – pasakojo skyriaus vadovė Elena Burbienė.

Ką kasmet paremti labdaros paramos projekto metu, nusprendžia patys moksleiviai. Mokinių prezidentė su senatu renka pasiūlymus ir priima sprendimą, kam bus renkamos lėšos. Šiais metais nuspręsta tęsti du ilgalaikius paramos projektus. Tai pagalba ,,Medeinės" mokyklai ir Šv.Pranciškaus Asyžiečio koplyčios paramos centro vaikams, turintiems autizmo spektro sutrikimų. Taip pat nuspręsta paremti Klaipėdos kurčiųjų jaunimo organizaciją ir Maltos ordino organizaciją.

Per visą kalėdinį labdaros paramos projektą iš viso buvo surinkta 13 336, 39 euro. Bendruomenės suaukoti pinigai išdalinti "Medeinės" mokyklai, Šv.Pranciškaus Asyžiečio koplyčios paramos centrui, Klaipėdos kurčiųjų jaunimo organizacijai ir Maltos ordino pagalbos tarnybai Klaipėdos skyriui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių