Klaipėdos „liūtuką“ gnaibo prokurorai

Klaipėdos savivaldybės ir politikų siekį sukurti klaipėdietišką „liūtuką“ turėtų tirti ir prokurorai, ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Parinko be konkurso

Portale ne kartą buvo rašyta, jog uostamiesčio savivaldybė nori su privačiu investuotoju, parinktu ne konkurso būdu, pasirašyti sutartį dėl termofikacinės elektrinės statybų.

Uostamiesčio politikai savo sprendimu buvo pritarę bendrovės „Klaipėdos energija“ akcininkų sutarties projektui ir įpareigojo ją pasirašyti Klaipėdos merą Rimantą Taraškevičių. Sutartis turėjo būti pasirašyta su bendrove „Fortum Heat Lietuva“, kuri yra „Klaipėdos energijos“ akcininkė. 

Tačiau tokį sprendimo vykdymą sustabdė Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje tarnyba. Pagrindinis tokio sprendimo argumentas - miesto taryba pažeidė nepiktnaudžiavimo valdžia principą, nes įstatymai neleidžia savivaldybių taryboms sudaryti akcininkų sutartis ar pritarti tokių sutarčių sudarymui.

Sutartyje rasta ir daugiau blogybių. Joje esą per daug dėmesio skiriama „Fortum Heat Lietuva“ akcijų apsaugai, kad nenukristų jų vertė. Dar vienas niuansas - savivaldybė, valdydama 75 proc. akcijų, turi lemiamą balsą visais priimamais sprendimais, tačiau savo noru to atsisako ir susitaria, kad visuotiniuose akcininkų susirinkimuose būtų balsuojama bendru susitarimu.

Gali privatizuoti

 Sutartyje taip pat buvo numatyta, kad bendrovė „Fortum Klaipėda“, kurios akcininkėmis yra „Klaipėdos energija“ ir „Fortum Heat Lietuva“, uostamiestyje statys termofikacinę elektrinę, o visą joje pagaminamą energiją turės nupirkti klaipėdiečiais šilumą tiekianti monopolininkė.

Sutartyje taip pat numatyta, jog „Fortum Heat Lietuva“ galėtų bendrovę „Klaipėdos energija“ privatizuoti be konkurso, jei savivaldybė nutartų parduoti savo akcijų dalį.

Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje tarnyba uostamiesčiui merui parašė teikimą, kuriuo reikalaujama panaikinti sprendimą dėl pritarimo „Klaipėdos energijos“ akcininkų sutarties projektui.

Maža to, Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, Specialiųjų tyrimo tarnybą, kad jos gintų galimai pažeistą viešąjį interesą ir ištirtų galimai nusikalstamą pareigūnų veiklą. Tyrimą jau yra pradėjusi Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Pareigūnai savivaliavo

Nusikalstamos veiklos požymių galima įžvelgti dar 2002 metais, kai savivaldybė dalį jai priklausančių „Klaipėdos energijos“ akcijų perleido investuotojams iš Vokietijos ir pasirašė akcininkų sutartį. Vokiečius savivaldybės taryba paskelbė strateginiais investuotojais, nors tokią teisę turi tik Vyriausybę.

Be to, sprendimas perleisti akcijas investuotojams, o ne jas viešai privatizuoti buvo priimtas tik „Klaipėdos energijos“ valdybos posėdyje, nors tai turėjo nuspręsti miesto taryba. Vėliau akcijas iš vokiečių perpirko bendrovė „Fortum Heat Lietuva“. Su ja savivaldybė ir norėjo pasirašyti naują akcininkų sutartį, tačiau ją užginčijo K.Vintilaitė.

Tokį jos sprendimą savivaldybė apskundė teismui. Byla bus pradėta nagrinėti rugsėjo 8 dieną.

K.Vintilaitė savo ruožtu teismui skundžia tai, jog savivaldybė nevykdo jos teikimo panaikinti neteisėtą sprendimą dėl sutarties. 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių