Klaipėdos medikams - atlyginimai vokeliuose

Klaipėdos apygardos prokuratūra kartu su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos skyriaus pareigūnais baigė ikiteisminį tyrimą dėl nusikaltimų finansų sistemai. Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Linas Kiaurakis surašė kaltinamąjį aktą ir bylą dėl neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo perdavė nagrinėti Klaipėdos miesto apylinkės teismui. 

Kaltinimai byloje pareikšti vienos Klaipėdos uždarosios akcinės bendrovės - privataus medicinos centro - generaliniam direktoriui, 81 metų R.B. Dvi jo pavaldinės - 35 metų apskaitininkė L.J. ir penkiasdešimtmetė slaugytoja D.U. kaltinamos padėjusios savo vadovui įgyvendinti jo nusikalstamas veikas. 

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, medicinos centro direktorius apskaitininkei žodžiu nurodė dalies įmonės darbuotojams apskaičiuoto atlyginimo nefiksuoti jokiuose buhalteriniuose dokumentuose, o pinigus jiems išmokėti grynaisiais vadinamuosiuose vokeliuose, o bendruomenės slaugytojai liepė nefiksuoti dalies iš fizinių asmenų už suteiktas medicinos paslaugas gauto užmokesčio ir klientams neišduoti kasos aparato kvitų. 

Tokiu būdu per dvejus metus - nuo 2006 kovo iki 2008 m. kovo mėn. - bendrovės finansinėse ataskaitose nebuvo atspindėta iš pacientų gauta beveik 76 tūkst. litų suma, o nuo 2007-ųjų gruodžio iki 2008 metų vasario mėn. medicinos centro darbuotojams buvo išmokėtas jokiais kasos išlaidų orderiais nepagrįstas beveik 30 tūkst. litų atlyginimas. Žinomi įvairių sričių uostamiesčio gydytojai, privačiai dirbantys medicinos centre, atlyginimus tiesiogine to žodžio prasme gaudavo vokeliuose, ant kurių būdavo užrašytas vardas ir pavardė. Atsiimdami atlyginimus,  darbuotojai  pasirašydavo dviejuose žiniaraščiuose. 

„Nors už minėtas nusikalstamas veikas įstatymas numato maksimalią laisvės atėmimo bausmę iki ketverių metų, tačiau besiformuojanti teismų praktika rodo, jog už finansinius nusikaltimus dažniausiai kaltininkams yra skiriamos piniginės baudos, “ - sakė valstybinį kaltinimą teisme palaikysiantis prokuroras L.Kiaurakis.

 Pasak prokuroro, dėl nesumokėtų mokesčių valstybei padarytą žalą bendrovės direktorius jau atlygino.


Šiame straipsnyje: atlyginimai vokeliuose

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių