Klaipėdos metų knygos rinkimuose – štilis

Populiariausios Klaipėdos metų knygos rinkimai pamažu įsibėgėja – iki sausio 24-osios visuomenė gali balsuoti už 13 leidinių, pernai gimusių uostamiestyje.

Konkuruoja dėl titulo

Gruodžio viduryje prasidėjęs Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos rengiamas, bendrovės „Mūsų laikas“ ir dienraščio „Klaipėda“ remiamas konkursas siekia atkreipti visuomenės dėmesį į vertingiausias uostamiestyje išleidžiamas knygas.

Penkti metai iš eilės vykstantys Klaipėdos knygos rinkimai šiuosyk subūrė šešias uostamiesčio leidyklas – „Eglę“, „Druką“, „Libra Memelensis“, Klaipėdos universiteto leidyklą, Sauliaus Jokužio leidyklą-spaustuvę, taip pat knygas leidžiantį Lietuvos jūrų muziejų, – konkuruojančius dėl skaitomiausios Metų knygos titulo.

Nepaisant sunkmečio, uostamiesčio knygų leidėjai turi kuo didžiuotis – pernai dienos šviesą pagaliau išvydo knygos, lauktos dešimtmečius, kitos gimė su polėkiu improvizuojant, pokštaujant, dar kitos – prisimenant Klaipėdos miestui bei kraštui svarbius įvykius ir brangius žmones.

Tarp 13 konkurenčių – istoriniai fotoalbumai, monografijos, tautosakos, publicistikos bei eilėraščių rinkiniai, pasaka vaikams ir net suvenyrinė knygelė – raktų pakabukas su malda.

Antplūdžio tikisi pabaigoje

Rinkimuose konkuruojančios knygos pristatomos internetinėje svetainėje www.biblioteka.lt, taip pat šešiuose didžiuosiuose miesto bibliotekos padaliniuose ir „Klaipėdos“ dienraščio internetiniame portale KL.lt. Ten pat galima ir balsuoti už labiausiai patikusį leidinį. Balsuoti taip pat galima tel. 8 46 314 730, el. p. info@biblioteka.lt ir Lietuvos paštu, adresuojant laišką konkursui „Klaipėdos knyga – 2010“, Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka, Turgaus g. 8, LT - 91247 Klaipėda.

„Kol kas balsavimas vyksta gana vangiai. Bet mes nenustebę, nes ir anksčiau taip būdavo. Per didžiąsias metų šventes žmonėms juk ne tai rūpi. Tikimės, kad šią savaitę skaitytojai bus aktyvesni, o didžiausio balsuotojų antplūdžio laukiame konkursui artėjant prie pabaigos, – kalbėjo Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Bronislava Lauciuvienė.

Jos žodžiais, šis renginys jau tapo vienu svarbiausių kultūrinių įvykių uostamiestyje, kasmet Klaipėdos metų knygą renka tūkstančiai žmonių. „Ir šiemet konkursui pateikta tikrai vertingų knygų – užeikite į biblioteką bent pavartyti. Ateikite į knygų pristatymus, kuriuos rengiame su leidėjais, susipažinkite, pabendraukite su autoriais“, – ragino rinkimų organizatorė.

Balsuoja per renginius

Praėjusiuose Klaipėdos knygos rinkimuose skaitytojai aktyviausiai balsavo telefonu. „Buvo didžiulis ažiotažas. Šiuosyk – kažkoks letargas, retas dėl to paskambina, – stebėjosi Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriaus vedėja Birutė Skaisgirienė. – Sudėtinga, žmonės pasyvūs. Kai pas mus ateinančius paprašome dalyvauti rinkimuose ir balsuoti, kiti net „pasišiaušia“ – vien tie žodžiai juos erzina. Tenka paaiškinti, vestis į knygų parodą... Galėtų ir leidyklos aktyviau įsilieti į šį procesą. Pastebėjome, kad dažniausiai žmonės balsuoja per bibliotekoje vykstančius renginius.“

Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka savo skaitytojams šią savaitę ruošiasi išsiųsti specialius elektroninius laiškus su informacija apie konkursą ir paraginimu įsijungti į 2010-ųjų Klaipėdos knygos rinkimus.

Jų rezultatai bus paskelbti finaliniame konkurso renginyje sausio 26-ąją. Daugiausia visuomenės balsų surinkusios knygos leidėjų laukia prizas – klaipėdiečio menininko Svajūno Jurkaus sukurta bronzine skulptūrėlė.

Konkurso „Klaipėdos knyga“ laureatai

2009 m.

Populiariausia knyga – Jovitos Saulėnienės, Rasos Tarik „Nugrimzdusi Klaipėda“ (leidykla „Druka“)

Gražiausios knygos – Raimundo Urbono (1963–1999) fotoalbumas „36 kadrai“ ir „Kultūrpolio“ penkmečio leidinys – veiklos katalogas „Komunikacija keičia požiūrį“ (leidėjas – Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras, abu leidinius apipavidalino kauniečių dizainerių kūrybinė grupė „Mamaika“).

2008 m.

Populiariausia knyga – Vyganto Vareikio „99 istorijos apie Klaipėdos miestą“ (leidykla „Druka“)

Gražiausia  knyga – Rolando Rastausko ir Remigijaus Treigio fotoeseistikos albumas „Berlynalijos“ (leidykla „Druka“, Gyčio Skudžinsko dizainas)

2007 m.

Populiariausia knyga – „Klaipėda senuose atvirukuose” (leidykla „Libra Memelensis“)

Gražiausia knyga – fotoalbumas „Sukurta Nidoje” (išleido Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius, Gyčio Skudžinsko dizainas)

2006 m.

Populiariausia knyga – „Klaipėdos dvarai“ (parengė grupė istorikų, leidykla „Libra Memelensis“)

Gražiausia knyga – mokslinis leidinys „Archeologia Baltica‘6“ (Klaipėdos universiteto leidykla, apipavidalino dailininkas Algis Kliševičius)



NAUJAUSI KOMENTARAI

grazu

grazu portretas
grazios knygos ir puikus konkursas

Altytė Marcinkutė

Altytė Marcinkutė portretas
Graži idėja turinti tęstinumą. Malonu, kad matome jaunimo tobulėjimą, stgnacinių normų įvairinimą ir duodantį potencialą naujoms kūrybinėms mintims. Aš renkuosi ir balsuoju už V. Černiauskaitės "Išvykimo laikas" Tai šiuolaikiška, jaunatviška ir perspertyvi.Man patinka !
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių