Klaipėdos miesto biudžeto tvirtinimas – be euforijos

Uostamiesčio politikai patvirtino šiųmetį Klaipėdos biudžetą, nors pasiūlymų, kur išleisti pinigus buvo daugiau nei ižde numatyta pajamų.

Šiemet į miesto biudžetą planuojama surinkti apie 370 mln. litų. Ši suma yra 5,3 proc. arba 21 mln. litų mažesnė nei praėjusiais metais.

Antradienį miesto tarybos posėdyje šiųmečio biudžeto projektą pristačiusi Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė konstatavo, jog skaičius „nuleido“ Finansų ministerija, todėl didesnių pajamų planuoti nebuvo galima. Be to, aišku ir tai, kad per metus valstybei iš į miesto  biudžetą surinktų pajamų teks grąžinti apie 8 mln., nes Klaipėda yra savivaldybė donorė.

„Deja, mes iš dalies turime išlaikyti ir tuos pačius Druskininkus, kuriems jūs liejate pagyras“, - direktorė replikavo miesto tarybos opozicijos nariams, kurie aiškino, jog Klaipėda turėtų pasimokyti iš Druskininkų, kaip reikia tvarkytis.

J.Simonavičiūtė taip pat informavo, jog biudžeto išlaidos planuotos pagal patvirtintus prioritetus – paskolų grąžinimas, įsiskolinimų likvidavimas, ES lėšomis finansuojamų projektų koofinansavimo užtikrinimas.

Visoms programos, kurios finansuojamos iš miesto biudžeto, finansavimas sumažintas 10 proc., o darbo užmokesčio fondas savivaldybės administracijoje ir jos biudžetinėse įstaigose, išskyrus švietimo įstaigas, - 5 proc. Pastarosiose pinigų atlyginimams bus skirta 3 proc. mažiau nei pernai. „Kokios pajamos, tokios ir išlaidos“, - konstatavo J.Simonavičiūtė.

Tačiau kai kurie politikai lyg negirdėjo, kad šiųmetis biudžetas planuojamas apie 20 mln. litų mažesnis nei praėjusiais metais, todėl jie pažėrė aibę pasiūlymų ir reikalavimų, kam reikėtų skirti pinigų.

Miesto tarybos nariai dar komitetų posėdžiuose, kai buvo svarstomas biudžeto projektas, pageidavo, kad būtų rasta pinigų pakeisti keturių darželių langus, finansuoti jaunimo projektus, sutvarkyti gatves ir privažiavimus prie švietimo įstaigų.

Pasiūlymus apibendrinęs Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas Rimantas Taraškevičius teigė, jog visus šiuos prašymus bus galima įvertinti po birželio 1-osios, nes tuomet bus aišku, ar biudžete yra viršplaninių pajamų.

Finansų ir ekonomikos komitetas savivaldybės administraciją įpareigojo, esant galimybei, rasti 2,5 mln. litų vežėjų kompensacijoms už lengvatinius bilietus, skirti 40 tūkst. litų spręsti Genocido ir tremties muziejaus įrengimo klausimą, pakeisti ikimokyklinio ugdymo įstaigose langus, ugdymo procesui pritaikyti patalpas, sutvarkyti privažiavimus prie švietimo įstaigų.

„Vienas prioritetų turėtų būti ir centrinio stadiono antrojo etapo rekonstrukcijos darbai, tačiau jiems pinigų biudžete nėra. Teko girdėti, kad pinigų ketina skirti Sporto ir kūno kultūros departamentas“, - teigė R.Taraškevičius.

Klaipėdos savivaldybės administracija taip pat įpareigota iki birželio 1 dienos parengti priemonių planą, kaip padidinti biudžeto pajamas bei peržiūrėti, kurių paslaugų būtų galima atsisakyti, nes jos per didelė našta.

Šiųmečiam Klaipėdos biudžetui – jo pajamoms ir išlaidoms – pritarė 28 miesto tarybos nariai, o du buvo prieš.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reikia susimąstyti

Reikia susimąstyti portretas
Klaipėdos bankas turėtų proporcingai paskirstyti lėšas, kad užtikrintų normalų pelną. Bankas turėtų reguliuoti pramonės įmonių veiklą ir neprileisti iki žlugimo arba kapitalo išvežimo. Bankuose turi būti realūs pinigai, kurie užtikrintų pelno apyvartą. Didžiausias dėmesys turi būti skiriamas darbui ir darbo įmonių išlaikymui.

Jei mąstyti tai mąstyti

Jei mąstyti  tai mąstyti portretas
Draugiškas liaudies teismas turi prižiūrėti kiekvieną žmogų - pasakyti ką jam valgyti, kiek miegoti, kiek mylėtis su žmona ar meiluže. Nesilaikant nurodymų turėtų bausti fizine bausme viešai.

Gerhard

Gerhard portretas
Ištrauka iš savivaldybės srendimo proejktą: 7. Galimos teigiamos ir neigiamos sprendimo priėmimo pasekmės. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos biudžeto sandaros įstatymu, savivaldybių biudžetai turi būti patvirtinti per du mėnesius nuo valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo. Nepatvirtinus laiku biudžeto, lėšos iš valstybės biudžeto savivaldybei iki biudžeto patvirtinimo laikinai nebūtų pervedamos./////// taigi sumažėjus finansavimui niekas nemato neigiamų sprendimo priėmimo pasekmių:)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių