Klaipėdos miesto garbės piliečiu siūlomas fotomenininkas V. Straukas

17–ojo Klaipėdos miesto garbės piliečio vardas siūlomas suteikti fotomenininkui Vaclovui Straukui. Kultūros ir meno srities atstovą titulu pagerbti norima už jo ypatingus nuopelnus uostamiesčiui.

Kandidatūrai artimiausio posėdžio metu dar turės pritarti miesto taryba.

Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas Vidas Pakalniškis pasakojo, kad V.Straukas yra vienas žymiausių Klaipėdos ir visos Lietuvos fotografų, garsinęs uostamiesčio bei šalies vardą ir užsienyje.

„Garbės piliečiu turi tapti toks žmogus, kurio pavardę išgirdęs kiekvienas miestietis neabejotų jo kandidatūra. Iš Fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus gavus šį pasiūlymą, klausimų dėl tinkamumo nekilo", – sakė V.Pakalniškis.

Anot jo, V.Straukas lapkričio 8 d. švęs 90 metų jubiliejų bei surengs asmeninę parodą, todėl miesto garbės piliečio apdovanojimas iškiliai asmanybei būtų geriausia padėka už viso gyvenimo nuopelnus.

„2012 m. titulo nepelnė joks klaipėdietis, o ženklas buvo pagamintas. Šiais metais beliktų tik išgraviruoti fotomenininko vardą bei pavardę", – sakė vyriausiasis specialistas.

V.Straukas gimė 1923 m. lapkričio 8 dieną Požerės kaime, Šilalės rajone.1952 m. apsigyveno Klaipėdoje ir ilgą laiką dirbo pedagogu. Pajūrio kraštas bei jo žmonės tapo svarbiausiomis menininko kūrybos temomis. Visos menininko fotografijos persmelktos jausmais, puikiai atitinkančiais fiksuojamą aplinką, įvykius, žmones ir vaizdus.

Nuo 1971 m. Vaclovas Straukas yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. 1976 m. V. Straukui buvo suteiktas tarptautinės meninės federacijos fotografo menininko, o 1994 m. nusipelniusio fotografo menininko garbės vardas.

1999 m. įteiktas Valstybinis apdovanojimas – penktojo laipsnio Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino ordinas. 2005 m. V.Straukui suteiktas Lietuvos meno kūrėjo statusas, o 2008 m.  skirta Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Klaipėdos garbės piliečiai

Bernardas Aleknavičius

Vytautas Lygnugaris

Vytautas Paukštė

Alfredas Gytis Tiškus

Ona Skaistutė Idzelevičienė

Romaldas Idzelevičius

Peter Oertling

Aloyzas Každailis

Jonas Tatoris

Martinas Gusiatinas

Valentinas Greičiūnas

Narsutis Dumbauskas

Alfonsas Žalys

Vytautas Jakelaitis

Jeronimas Kačin



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių