Klaipėdos miesto gyventojai telkiami atlikti visuomenei naudingą veiklą

  • Teksto dydis:

Įsigaliojus Telkimo visuomenei naudingai veiklai atlikti tvarkos aprašui, patvirtintam Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2012 m. gegužės 24 d. įsakymu Nr. A1-255, Klaipėdos miesto savivaldybės administracija nedelsiant pradėjo analizuoti galimybes Klaipėdos mieste telkti asmenis visuomenei naudingai veiklai: buvo sudaryta darbo grupė, derinamos telkimo visuomenei naudingai veiklai atlikti procedūros, parengtas Klaipėdos miesto gyventojų telkimo visuomenei naudingai veiklai atlikti tvarkos aprašas.

Organizuoti visuomenei naudingą veiklą ir pasitelkti bendruomenės narius visuomenei naudingai veiklai atlikti pareiškė norą 36 įstaigos (švietimo ir sporto įstaigos, gyvenamųjų namų administratoriai, įstaigos, teikiančios socialines paslaugas, ir t. t.), kurios Savivaldybės direktoriaus įsakymu yra įgaliotos organizuoti šią visuomenei naudingą veiklą. Visuomenei naudingai veiklai asmenys telkiami nuo 2013 m. vasario 1 dienos.

Visuomenei naudingos veiklos poreikį pateikė 24 organizacijos ir jose šią veiklą jau atliko 202 asmenys, šiuo metu visuomenės naudingą veiklą atlieka dar 77 asmenys (2013-07-16 duomenys).

Iš viso išduota daugiau kaip 350 siuntimų atlikti visuomenei naudingą veiklą, tačiau  72 asmenys neatliko (atsisakė atlikti) visuomenei naudingos veiklos. Šiems asmenims, išskyrus pavienius atvejus, kai asmuo veiklos neatliko dėl sveikatos būklės, socialinė pašalpa ir kompensacijos neteikiamos arba nutraukiamas jų teikimas, o auginantiems vaikus -  socialinė pašalpa skiriama tik vaikams ir teikiama nepinigine forma. 

Kol kas sunku vienareikšmiškai pasakyti, kiek sutaupyta lėšų neskiriant pašalpų atsisakantiems visuomenei naudingos veiklos. Vidutinis pašalpos dydis – apie 230 Lt vienam asmeniui, vidutiniškai per mėnesį visuomenei naudingos veiklos neatlieka apie 20 asmenų, todėl galima daryti prielaidą, kad nuo 2013 vasario 1 dienos kas mėnesį sutaupoma apie 4600 Lt, iki š. m. liepos 1 dienos - apie 18 400 Lt.


Papildoma informacija:

Visuomenei naudingai veiklai atlikti pasitelkiami nesimokantys, nedirbantys ar dirbantys, atsižvelgiant į darbo laiko ir veiklos trukmę, darbingo amžiaus asmenys, gaunantys piniginę socialinę paramą ilgiau kaip 6 mėnesius, arba asmenys, kuriems Vienkartinių pašalpų skyrimo komisijos siūlymu skirta pašalpa skoloms už komunalinius patarnavimus apmokėti.

Visuomenei naudinga veikla gali būti aplinkos (teritorijų, skirtų visuomenės poreikiams) tvarkymas, parkų, miškų, medelynų, želdinių, krūmų tvarkymas ir priežiūra; veikla socialinėse, švietimo, sveikatos, kultūros ir kitose įstaigose ir institucijose; veikla nevyriausybinėse organizacijose, veikiančiose socialinės, švietimo, sveikatos, kultūros, aplinkosaugos srityse; pagalba teikiant socialines paslaugas; pagalba organizuojant kultūros, sporto ir kitus renginius; kita gyvybei ir sveikatai pavojaus nekelianti ir specialaus pasirengimo bei kvalifikacijos nereikalaujanti veikla bendruomenės labui.

Visuomenei naudingos veiklos darbo trukmę ir atlikimo laiką nustato organizatorius, tačiau ji  negali viršyti 40 valandų per mėnesį.

Visuomenei naudingai veiklai nepasitelkiami asmenys, kurie dėl objektyvių priežasčių negali dalyvauti visuomenei naudingoje veikloje (sukakę senatvės pensijos amžių; nėščios moterys; motina ar tėvas arba globėjas, auginantys ikimokyklinio amžiaus vaiką; neįgalūs asmenys, išskyrus asmenis, kuriems nustatytas 45–55 procentų darbingumo lygis; asmenys, kurie gydosi sveikatos priežiūros įstaigose (jų gydymosi laikotarpiu); kiti asmenys, kurie dėl priežasčių, pripažintų pateisinamomis savivaldybės nustatyta tvarka, negali dalyvauti visuomenei naudingoje veikloje).

Piniginės socialinės paramos gavėjui be pateisinamos priežasties atsisakius atlikti visuomenei naudingą veiklą ar neįvykdžius visuomenei naudingos veiklos atlikimo sutartyje numatytų įsipareigojimų, socialinė pašalpa ir kompensacijos neteikiamos arba nutraukiamas jų teikimas, o auginantiems vaikus -  socialinė pašalpa skiriama tik vaikams ir teikiama nepinigine forma.
 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių