Klaipėdos miškuose – skiepai nuo pasiutligės

Klaipėdoje iš oro vakcinuojami miško gyvūnai. Per kelias dienas buvo išmėtyta daugiau nei 200 tūkst. jaukų su vakcina nuo pasiutligės. Nors vakcinacija vyksta visoje šalyje, naminių gyvūnų skiepijimu jų šeimininkai turi rūpintis patys.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pradėjo pavasarinę laukinių gyvūnų oralinę vakcinaciją.
Įprastai ji pradedama nuo vakarinių šalies rajonų. Uostamiestyje ir jo regione visi jaukai baigti mėtyti vakar.

„Jaukus mėtyti pradėjome penktadienį, tačiau lakūnai visko išmėtyti nespėjo, todėl vakcinacija pratęsta ir pirmadienį“, – informavo Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Virgilijus Valantinas.

Per vakcinacijos dienas Klaipėdos mieste ir rajone, Neringoje, Kretingoje, Skuode, Plungėje, Šilutėje, Pagėgiuose, Šilalėje, Mažeikiuose bei kituose artimiausiuose regionuose išmėtyta daugiau nei 203 tūkst. jaukų su vakcina.

Pašnekovas pabrėžė, kad jaukai į gyventojų sodybas ar kiemus numetami retai. Gyventojai, pastebėję masalą, turėtų pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

„Lakūnai turi specialias sistemas ir jaukų paprastai nebarsto gyvenamuosiuose plotuose, tačiau netyčia gali pasitaikyti. Naminiams gyvūnams nebūtų jokios žalos, tačiau gyventojai raginami pranešti apie tokius atvejus“, – aiškino Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas.

Oralinė laukinių gyvūnų vakcinacija pradėta vykdyti nuo 2006-ųjų. Tais metais Lietuvoje buvo užfiksuotas tikras susirgimų pasiutlige protrūkis – 164 atvejai.

Vakcinuojant gyvūnus, susirgimų pasiutlige atvejų mažėjo: 2007 m. užfiksuota 18 atvejų, 2008 m. – 1, 2009 m. – 3. Šiais metais nėra užfiksuotas nė vienas pasiutligės atvejis.

„Paskutinis susirgimas buvo užfiksuotas Varėnos rajone 2010 m. Tada pasiutlige sergantis gyvūnas apkandžiojo gyventojų augintinį“, – pasakojo pašnekovas.

Nors šalyje ir atliekama oralinė gyvūnų vakcinacija, gyventojai, laikantys naminius gyvūnus, privalo patys pasirūpinti savo augintinių skiepais nuo pasiutligės.

„Tai numato Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas. Paskiepyti  augintinius gyventojai gali bet kurioje veterinarijos gydykloje“, – pabrėžė V.Valantinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių