Klaipėdos mokyklų languose sužibo laisvės gynėjams skirtos žvakės

Uostamiestyje prasidėjo tradiciniai renginiai, skirti Sausio 13-osios aukoms pagerbti. Penktadienio rytą klaipėdiečiai prisijungė prie kasmet organizuojamos pilietinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“.

Penktadienį, 8 val., mokyklose, valstybės įstaigose ir namuose dešimčiai minučių buvo užgesinta šviesa, ir languose sužibo vienybės žvakutės žuvusiesiems už Lietuvos laisvę.

Akcija „Atmintis gyva, nes liudija“ organizuojama dvyliktą kartą. Ji skirta 1991-ųjų laisvės gynėjams atminti ir rengiama ne tik Klaipėdos, bet visos šalies švietimo bei mokslo įstaigose.

Iniciatyvos simbolis – žvakė, reiškianti gyvybę, šviesą, teisingumą, atmintį ir vienybę.

2008-aisiais pirmą kartą surengtą akciją organizavo apie 100 mokyklų, nuo 2010-ųjų prie iniciatyvos prisijungė valstybės institucijos ir Lietuvos ambasados užsienyje, o pernai akcijoje dalyvavo jau daugiau kaip 1 300 organizacijų ir institucijų.

Iniciatyvos organizatorių teigimu, Laisvės gynėjų dienos minėjimas įgauna ypatingą prasmę ir reikšmę dabartinėje geopolitinėje situacijoje. Prieš 28 metus Lietuva nebuvo NATO ir ES nare, mūsų teritorijoje vis dar šeimininkavo okupacinė kariuomenė.

Dienraštis primena, kad penktadienį, 15 val., Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro auklėtiniai surengs kūrybinę akciją „Atminties vainikas“. Lemtingą Lietuvai datą taip pat primins laužai.

Prie Klaipėdos savivaldybės pagrindinis laužas, suskambėjus kariliono varpams, ims degti šeštadienio vakarą nuo 17 val., trispalve nušvis Klaipėdos kariliono bokštas.

Tuo pat metu laužai bus įkurti ir prie Bendruomenės namų Debreceno g. 48, ir Debreceno gatvės skvere. Siekiant į šią akciją įtraukti kuo daugiau jaunimo, laužai 19 val. bus uždegti Klaipėdos valstybinės kolegijos kiemelyje.

Sausio 13-ąją, sekmadienį, 11 val., prasidės tradicinis bėgimas „Laisvės gynėjų kelias“ nuo Girulių televizijos bokšto iki Atgimimo aikštės. Beje, šiemet atminimo laužai liepsnos net dvi dienas.

Sekmadienį, 14.30 val., ugnis bus uždegta ir prie Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios. Joje 15 val. bus aukojamos mišios už Sausio 13-osios gynėjus, skambės mišraus choro „Klaipėda“ ir solistų koncertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių