Klaipėdos musulmonai prašo vietos kapinėms

Klaipėdos musulmonai miesto valdžios prašo skirti sklypą kapinėms. Bus svarstoma galimybė jiems savo artimuosius leisti laidoti Lėbartų kapinėse.

Skirti prašo skubiai

Anot Klaipėdos krašto musulmonų bendruomenės „Iman“ pirmininko Shamil Gumerov, vietą kapinėms prašoma skirti jau dvejus metus. Anot jo šį klausimą reikia spręsti kuo skubiau.

„Žmonės į mane žiūri ir klausia, kada ši problema bus išspręsta. Mečetės statybų klausimą galima atidėti, o šio ne“, – pasakojo S.Gumerov.

Totorių bendruomenės „Nūr“ pirmininkas Šaripov Fliur taip pat pabrėžė, kad šį klausimą reikia spręsti kuo greičiau. Tarp bendruomenės narių yra daug vyresnio amžiaus žmonių. Vidutinis jos amžius siekia 65 metus.

Iš pradžių miesto valdžios buvo prašoma išnuomoti žemės sklypą 99 metams.

Tačiau susitikimo metu uostamiesčio mero pavaduotojas Artūras Šulcas pabrėžė, kad tai ne vietos valdžios kompetencija.

„Dėl žemės nuomos negalime padėti. Tai valstybės reikalas. Be to Klaipėdos miesto generaliniame plane nėra numatyta vietos naujoms kapinėms. Lėbartai, kur yra miesto kapinės, jau rajono teritorija“, – tvirtino A.Šulcas.

Pradžiai – 10 vietų

Tačiau, anot vicemero, spręsti šį klausimą būtina: „Žmonės miršta, juos laidoti reikia. Nežinau, kokiu būdu, bet gal būtų galima skirti vietą Lėbartuose. Juk kapinės yra suskirstytos sektoriais – viename laidojami pravoslavai, kituose – katalikai. Musulmonai taip pat galėtų turėti savo sektorių“.

S.Gumerov teigė, jog Vilniuje bendrose kapinėse yra skirta vieta ir musulmonams. Kapinės yra ir Alytuje. A.Šulcas pabrėžė, kad, jei yra precedentas, tokį variantą galima svarstyti ir Klaipėdoje. Reikia nuvykti ir pasižiūrėti, kaip ši problema išspręsta sostinėje.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės, problema ta, kad Lėbartų kapinės greitai bus užpildytos. Didelio ploto jose skirti nėra galimybių.

Tačiau S.Gumerov pabrėžė, kad pradžiai užtektų ir dešimties vietų. Didesnį sklypą bus galima skirti, atsiradus galimybėms: „Iš karto didelio ploto neprašome“.

Skiriasi laidojimo apeigos

A.Šulcas tvirtino, jog šis klausimas bus svarstomas artimiausiu metu. Savivaldybės darbuotojai išstudijuos galimybes, o tada musulmonų bendruomenės atstovai bus pakviesti atvykti į vietą ir apžiūrėti.

Musulmonų laidojimo apeigos skiriasi nuo katalikų ar stačiatikių, tačiau, anot S.Gumerov, tai rūpesčių neturėtų sukelti. S.Gumerov tvirtino, kad apeigose yra mažiau pompastikos.

Musulmonai pagal tradicijas turi būti laidojami tą pačią dieną, iki saulėlydžio. Tačiau šiais laikais šio reikalavimo laikomasi ne visada.

Mirusysis laidojamas ne karste, o įsuktas į drobę. Kape jis paguldomas ant šono – veidu į Meką. Ant musulmonų kapų nėra statomi dideli paminklai

Klaipėdos musulmonų bendruomenei priklauso 200 šeimų – totoriai, baškirai, čečėnai, azerbaidžaniečiai. Iš jų praktikuojančių apie 150 žmonių. Bendruomenės susirinkimuose nuolat dalyvauja keliasdešimt musulmonų.


Šiame straipsnyje: musulmonų kapinėsKapinės

NAUJAUSI KOMENTARAI

iš karto skirkim

iš karto skirkim portretas
matomai nei žemėje, nei po žeme, visi nesutelpa, esam pamiršę ,kad Dievas visus vienodus sukūrė...

hmm

hmm portretas
Nu tai kuo netinka miesto kapines? Ten gi nera kazkokios konfesijos kapines. JOs visiems skirtos.

Žinovas

Žinovas portretas
LR istatymas neleidzia laidoti zmogaus ,nepraejus 24 valandom po jo mirties, tai kaip cia dabar jie praso neimanomo ??? Gal visu pirma lai papraso leidimo viriausybes ,kad atsizvelgtu i ju tradicijas ir padarytu issimtis ju tikejimo zmonems. Kitas idomus dalykas, kur ras 10 vietu kvartala ? Cia nebent kokia eile gali jiems skirti,o trecias dalykas ,lai pagalvoja valdininkai pries skirdami kurioj pusei yra ta Meka ir kaip Lebartuose yra laidojami zmones, mano nuomone meka randasi pietu puseje, o Lebartu kapinese laidojami zmones RYTU ir VAKARU kryptimis, tai pabandykite isivaizduoti kaip atrodys 180 laipsniu pasukti kapai ir kokia tvarka jie padarys kapuose. Manau ,kad juos privalo tenkinti esama tvarka ,nes priesingu atveju Lietuvos sienos yra atviros ir visada pro jas leis isvezti mirusiaji ,ten kur tik artimuju sirdis geidzia....
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių