Klaipėdos paplūdimiuose – pirmosios širšės

Klaipėdos paplūdimiuose poilsiautojus jau pradėjo gąsdina širšės. Specialistai į pliažus pataria nesinešti saldžių maisto produktų ir nepanikuoti pamačius vabzdį.

Klaipėdos Skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyresnysis specialistas Aleksandras Siakki sakė, kad šiais metais masinio širšių puolimo uostamiesčio paplūdimiuose dar nebuvo užfiksuota.

„Širšių yra, bet didesnių problemų jos nekelia. Jau ilgą laiką pajūryje fiksuojamas šiaurinis vėjas, pučiantis nuo jūros į krantą, todėl jis įkyriai skraidančius vabzdžius nugena. Vakarais net uodai nepuola poilsiautojų“, – teigė A.Siakki.

Pasak jo, situacija pasikeis, kai paplūdimiuose bus štilis arba vėjas pūs nuo kranto į jūrą. Specialistas teigė, kad žmonių, kuriems įgėlė širšė, jau pasitaikė, tačiau nedaug. Anot jo, į gelbėtojus pagalbos dažniau kreipiasi šiems vabzdžiams alergiški žmonės.

Biomedicinos mokslų daktaras, docentas, Vilniaus universiteto Ekologijos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas Eduardas Budrys pasakojo, kad dėl storo sniego sluoksnio žiema buvo palanki vabzdžiams, todėl tikėtina, kad šią vasarą širšių gali būti kiek daugiau nei įprasta. Tačiau masiniam jų antplūdžiui gali sukliudyti lietus ir šaltas oras.

Širšės saulės energiją naudoja kūno sušildymui. Jei gerų orų bus mažai, jų vystymasis nebus toks spartus – vabzdžiams skraidyti ir rinkti maistą lervoms bus sudėtingiau.

E.Budrys teigė, kad širšių šeimos vystosi vienerius metus.

„Apvaisintos patelės peržiemoja, vėliau sukuria lizdus, kurie per vasarą auga ir tampa didžiausi liepos bei rugpjūčio mėnesiais. Šiuo laikotarpiu širšių darbininkių skaičius yra gausiausias, o žmonių nusiskundimų – daugiausia“, – kalbėjo specialistas.

Pasak jo, pajūrį širšės mėgsta dėl kelių priežasčių. Jas ten traukia žmonių vartojamas maistas – suaugusios minta saldumynais, vaisiais, įvairiais saldžiais skysčiais, o savo lervoms į lizdus jos neša mėsišką maistą. Kita priežastis – širšes jūros link neša palankus vėjas, pučiantis iš rytų.

Susidūrusios su vandens barjeru jos sustoja ir telkiasi pakrantėje.

Pašnekovas teigė, jog širšių įgėlimas pavojingas tik šiems vabzdžiams alergiškiems asmenims ir puola jos dažniausiai tik prie lizdo ar dėl per audringo žmogaus reagavimo – dažniausiai numuštos ir prispaustos.

„Ne prie lizdo ir neprispaustos širšės nėra pavojingos. Patarčiau į jas tiesiog nekreipti dėmesio“, – kalbėjo E.Budrys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skunkas

skunkas portretas
Nuotraukoj tai popiervapsvė (paper wasp, Polistes), o ne širšė. Popiervapsvės - tai naudingi vabzdžiai, savo lervas daugiausia maitinantys drugių-lapsukių vikšrais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių