Klaipėdos pedagogams – užsienietiški kardeliai

Šiandien mokinukų, kurie sveikino pedagogus, rankose puikavosi kardeliai iš Olandijos ir kitų šalių. Mūsiškės gėlės, augintojų nusivylimui, neišsiskleidė dėl kaitros. Kaip pastebi prekeiviai, ir patys pirkėjai šiemet santūresni.

Šiandien mokinukų, kurie sveikino pedagogus, rankose puikavosi kardeliai iš Olandijos ir kitų šalių. Mūsiškės gėlės, augintojų nusivylimui, neišsiskleidė dėl kaitros. Kaip pastebi prekeiviai, ir patys pirkėjai šiemet santūresni.

Grūsčių nėra

Sausi ir karšti orai paveikė ne tik daržovių, bet ir gėlių derlių. Prekybininkai nuogąstavo, esą kardelių šiemet kur kas mažiau nei pernai. Lietuviškieji rugsėjo 1-osios dieną neišsiskleidė.

"Girdėjau augintojų atsiliepimus, esą jų ūkiuose neišsiskleidė kardeliai arba jų ne tiek daug, kiek paprastai būdavo. Matyt, įtakos turėjo orai. Apskritai šiemet visas derlius vėluoja. Ir iš pirkėjų didelio ažiotažo, kad ir kaip to norėtųsi, nejaučiame", – aiškino Senojo turgaus direktorius Arvydas Gaudiešius.

Pašnekovas su nostalgija prisiminė ankstesnes mokslo metų pradžios šventes, kai pradinukai į mokyklą tradiciškai keliaudavo nešini kone už save didesniais kardeliais. Tačiau jis pridūrė, kad turguje gausu kitos, įvežtinės, pasiūlos.

"Tuščių prekystalių dar niekada nebuvo. Turime ir Lietuvoje užaugintų, ir gėlių iš svečių šalių. Nors kai kurie prekybininkai prekiauja tik vietine produkcija. Pasiūlos daug, kad tik pirkėjų būtų", – šypsodamasis sakė jis.

Turgaus prekeiviai mokslo metų pradžios šventei pradėjo ruoštis dar savaitgalį.

Pašnekovas pasidžiaugė, kad šiųmetė Rugsėjo 1-osios šventė yra darbo dieną ir gėlininkai turėjo pakankamai laiko pasirengti prekybai.

Kainos šoktelėjo

Naujojo turgaus direktorius Viačeslavas Karmanovas sakė, kad turguje pasirinkimo buvo – į valias: "Teko net užsakyti papildomų prekystalių gėlininkams. Dirbome jau nuo ankstaus ryto. Miestiečiai, sumanę nusipirkti gėlių, galėjo tai padaryti dar gerokai prieš septynias. Tokią dieną prekiautojai nesnaudžia".

Turgų vadovai pripažino, esą kainos, kad ir nežymiai, šoktelėjo.

"Jos priklauso nuo to, kiek pardavėjų susirenka. Tradiciškai taip jau yra – kuo jų mažiau, tuo didesnės kainos. Arba priešingai", – pastebėjo  A.Gaudiešius.

Kardeliais uostamiesčio turguose prekiaujama po eurą. Daugiausia – iš Lenkijos ir Olandijos.

Rožių kainos Naujajame turguje, priklausomai nuo ilgio, svyruoja nuo pusės iki 1,20 euro. Gvazdikų – nuo 70 euro centų iki vieno euro. Už puokštę čia reikia atseikėti 3 ir daugiau eurų.

Senajame turguje rožių kainos svyruoja nuo 70 euro centų iki 1,80 euro. Gvazdikai pardavinėjami po 70 euro centrų. Taip pat prekeivių vazose mirksta gerberos, eustomos, alstromerijos.

Prekybos centruose gėlės kur kas brangesnės. Kardeliai čia kainuoja 1,30 euro, o rožės, priklausomai nuo dydžio, nuo 1,65 iki 1,95 euro.

Gėlės – pasenusi tradicija?

Kai kurie tėvai vieningai sutaria, kad glėbiai gėlių pirmąją mokslo metų dieną – kiek atgyvenusi padėka. Jų žodžiais, kur kas racionaliau ir pigiau būtų mokytojams dovanoti bendrą puokštę nuo visų klasės mokinių.

Kad pirkėjai tapo kuklesni, akcentavo ir patys prekeiviai. Didelės apgulties, bent jau šventės išvakarėse, nejautė nei parduotuvių, nei turgaus pardavėjai. Jų žodžiais, gėlių dažniau neša jaunesni mokinukai. Vyresnieji neretai atpėdina ir tuščiomis rankomis.

Prekybininkai centruose užsiminė, kad žmonės ieško kuo pigesnių variantų. Nuo 15 eurų už nediduką rankų darbo grožį prašančios pardavėjos tikinimu, ankstesniais metais populiarios puokštės šiemet kai kuriems tapo neįkandamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių