Dėl pašto pastatų kreipėsi į Prezidentę

Senojo vadinamojo balandžių pašto patalpos vėl atvers duris klaipėdiečiams. Netrukus uostamiesčio savivaldybė pradės jų įsigijimo procedūras. Svarstant šį klausimą, miesto tarybos nariai išreiškė susirūpinimą ir unikaliais centrinio pašto pastatais, kurie yra parduodami.

Užkliuvo patalpų kaina

Miesto taryba ketvirtadienį pritarė Aukštojoje gatvėje esančių senojo pašto patalpų, kurios tapo nebereikalingos akcinei bendrovei „Lietuvos paštas“, įsigijimui. Čia veikęs pašto skyrius buvo uždarytas kovą.

Anot Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko, nors gilios pašto istorijos šiame pastate nėra, daugeliui šis skyrius yra neatsiejama Klaipėdos senamiesčio dalis, vienas iš turistų traukos objektų.

„Šis tarybos sprendimas – galimybė vėl patalpoms suteikti gyvybę. Turbūt, niekam nesinori, kad jos stovėtų tuščios ir nenaudojamos, o tokių precendentų Klaipėdoje vis daugėja“, – teigė meras.

Senojo pašto patalpų įsigijimo procedūras uostamiesčio savivaldybė pradės artimiausiu metu.

Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis tvirtino, kad šios gali užtrukti apie kelis mėnesius. Pirmiausia bus bandoma derėtis kainos.

Bendrovė „Lietuvos paštas“ už patalpas, kurių plotas – apie 100 kv.m, nori gauti 87,2 tūkst. eurų. Svarstant klausimą, miesto tarybos nariai atkreipė dėmesį, kad prašoma suma tikrai nemaža.

Atkreiptas dėmesys, kad antra tiek reikės investuoti į patalpų remontą, nes jų būklė labai prasta. Preliminariai skaičiuojama, kad darbai atsieitų nemažiau kaip 120 tūkst. eurų.

„Viską sudėjus išeina, kad kvadratinis metras patalpų ateis daugiau nei 2 tūkst. eurų“, – atkreipė dėmesį tarybos nariai.

Nerimauja dėl centrinio pašto

Savivaldybė šias patalpas planuoja panaudoti kultūrinei ir socialiniai funkcijai vykdyti.

Atkreiptas dėmesys, kad aplink yra daug kultūros objektų: Kultūrų komunikacijų centras, Klaipėdos etnokultūros centras, Parodų rūmai. Galvojama šias patalpas perduoti Mažosios Lietuvos istorijos muziejui. Jose galėtų būti įrengta ekspozicija pašto tematika.

Senojo pašto patalpose yra kilnojamos meninės interjero detalės: stalai, kėdės, šviestuvai, meniniai darbai, sieninės dekoracijos. Jose dažnai lankydavosi turistai.

Svarstant klausimą dėl senojo pašto patalpų įsigijimo tarybos nariai išreiškė nerimą ir dėl centrinio miesto pašto pastatų Liepų gatvėje likimo.

Bendrovė „Lietuvos paštas“ paskelbė juos parduos – atsikratys perteklinių patalpų. Istoriniai pastatai, kuriuose yra miesto karilionas, įvertinti 1,57 mln. eurų.

„Senojo pašto patalpėlės tikrai nėra tokios vertingos kaip centrinio pašto pastatai. Įvertinus kvadratinio metro kainą, jos atsieina ir pigiau – 500 eurų už kvadratinį metrą. Kas daroma dėl šių miestui svarbių pastatų?“, – klausė tarybos narys Arūnas Barbšys.

Kreipėsi į valstybės vadovus

Uostamiesčio savivaldybė jau ėmėsi veiksmų, kad centrinio pašto pastatai būtųperduoti miestui. Klaipėdos vadovai kreipėsi ne tik į bendrovę „Lietuvos paštas“.

Susirūpinimą dėl parduodamų istorinių pastatų jie išreiškė Prezidentei Daliai Grybauskaite ir ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui išsiųstame rašte.

Prašoma šį didžiulę istorinę ir kultūrinę vertę turintį statinį perduoti miestui.

Savivaldybės vadovų nuomone, valstybės valdomos bendrovės „Lietuvos paštas“ planai pardavimo sąlygose numatyti 15 metų garantiją tęstiniam pašto funkcijos vykdymui, nesukuria pakankamo miesto interesų apsaugos mechanizmo.

Pasak jų, atsiranda pavojus, kad naujas pastato valdytojas gali nepaisyti miesto interesų, neturėti finansinių resursų pastato priežiūrai ir rekonstravimui.

Pabrėžiama, kad Klaipėdos centrinis paštas – vienas svarbiausių miesto simbolių. Jo bokšte veikia karilionas, kurį valdo Klaipėdos koncertų salė. Atkreipiamas dėmesys, kad pašto pastatas gausiai lankomas turistų.

Pabrėžiama, kad savivaldybė galėtų taip pat pritaikyti pastatą savivaldybės kultūrinių ir socialinių funkcijų vykdymui, tuo pačiu sudarydama galimybę toliau vykdyti pašto funkcijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Žmonės kalba, kad V.Čepui gyvenančiam virš paštuko šala kojos, nes ten nelabai šildoma. Perims savivaldybė, po to gerbiamas čepas. Reikia manau pasidomėti, kaip paštas gavo šias patalpas ir grąžinti jas miestui, be teisės "perleisti" psichologui Vytautui.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių