Klaipėdos savivaldybės valdininkų neveiklumas įšaldė bendruomenių litus

Klaipėdos seniūnaičiai skambina pavojaus varpais – 500 tūkst. litų dėl savivaldybės valdininkų neveiklumo gali būti paleisti vėjais ar įšaldyti sniege. Nors Vietos bendruomenių tarybos prieš du mėnesius apsisprendė, kur išleisti bendruomeniškumui skatinti skirtus pinigus, nei įrenginiai, nei paslaugos dar nėra perkami.

Nepasimokė iš klaidų

"Mes taip tikėjomės, kad rudeniop jau galėsime bendruomenes pradžiuginti naujomis vaikų žaidimų aikštelėmis, lauko treniruokliais, žmones pakviesti dalyvauti renginiuose. Tačiau mūsų viltys neišsipildė. Akivaizdu, jog savivaldybė nepasimokė iš praėjusių metų klaidų, ir šiemet vėl viskas bus daroma paskubomis, atsainiai. Gali būti, kad vėl žiūrėsime, kad vaikų žaidimų aikštelės bus statomos ant sniego", – tvirtino Marių vietos bendruomenės tarybos pirmininko pavaduota Ligita Girskienė.

Šiemet Klaipėdai, kaip ir pernai, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skyrė 500 tūkst. litų bendruomeniškumui skatinti.

Gyventojai iki gegužės galėjo teikti paraiškas, pageidavimus, kaip pinigus panaudoti. Vėliau paraiškas analizavo keturios Vietos bendruomenių tarybos. Jos nemažą dalį paraiškų atmetė, o tų, kurias įgyvendinus tikrai esą būtų nauda bendruomenei, sąrašą birželį perdavė Klaipėdos savivaldybei.

Keturios Vietos bendruomenių tarybos patvirtino 108 paraiškas.

Bendruomenių atstovai nusprendė, jog mieste už iš valstybės skirtus pinigus reikia atnaujinti 42 vaikų žaidimų aikšteles, įrengti 8 lauko treniruoklių kompleksus, suremontuoti "skeitparką" prie Klaipėdos jaunimo centro, atnaujinti 10 krepšinio aikštelių, viešose miesto vietose įrengti suoliukų, organizuoti renginių ir paskaitų gyventojams, kurių tema – geresnis tėvų bendravimas su vaikais.

Renginio nesuorganizavo

"Tas pats buvo pernai, taip yra ir šiemet. Paraiškas pateikėme, o paskui – tyla. Neturime jokios informacijos, ar jau pradėtos viešųjų pirkimų procedūros. Paskambini į savivaldybę, o ten išgirsti, kad viena ponia atostogauja, paskui kita atostogaus, todėl esą reikalai lyg ir juda, bet ne taip sparčiai. Galime šaukti, rėkti, bet niekas nepadeda", – apgailestavo Baltijos vietos bendruomenės tarybos pirmininkas Arnoldas Bučys.

L.Girskienė pateikė ir konkrečių pavyzdžių, kaip pinigai jau leidžiami vėjais. "Galima sakyti, jog 6 tūkst. litų jau "prašliopinome". Bijau, kad tokių atvejų gali būti ir daugiau", – nuogąstavo pašnekovė.

Marių vietos bendruomenės taryba buvo patvirtinusi paraišką rugpjūčio 15 d. organizuoti renginį – pažintį su specialiosiomis tarnybomis: ugniagesiais, greitosios pagalbos medikais, policininkais, kariškiais.

Renginiui organizuoti buvo numatyti 6 tūkst. litų. Tačiau valdininkai nesugebėjo laiku organizuoti viešųjų pirkimų procedūrų ir išrinkti renginio organizatorių, todėl šventė neįvyko ir neaišku, kas bus su pinigais.

"Pernai jau buvo toks atvejis, kai gruodžio 27 d. paskambino iš savivaldybės ir liepė greitai sugalvoti, kur dar išleisti 3 tūkst. litų, kad jų nereikėtų grąžinti ministerijai. Tai gal ir šiemet bus taikoma tokia praktika, kad pinigus leisime ne apgalvotai, o puldami strimgalviais?" – stebėjosi L.Girskienė.

Nykštukų niekas negirdi

Jai antrino ir A.Bučys. Jis teigė, jog po pernykščių nesėkmių buvo organizuota seminarų, kaip geriau ir greičiau panaudoti bendruomeniškumui skatinti skirtus pinigus.

"Tačiau tie, kurie yra aukščiau, matyt, nelabai klausėsi, ar nenorėjo girdėti pamokų, todėl viskas ir vėl stringa", – svarstė pašnekovas.

Daugelis klaipėdiečių puikiai prisimena, kaip pernai, prieš pat Kalėdas, darbininkai daugiabučių namų kiemuose statė vaikų žaidimų aikšteles, viešose erdvėse montavo lauko treniruoklius, suoliukus.

Tokia situacija pernai susiklostė esą todėl, kad tik vasarą gauta žinia apie skirtus pinigus bendruomeniškumui skatinti. Todėl kol buvo suformuotos Vietos bendruomenių tarybos, kol jos išrinko finansuotinas paraiškas, praėjo nemažai laiko. Dėl šios priežasties viešieji pirkimai įvyko jau įpusėjus rudeniui, o rangovai darbus pradėjo ankstyvą žiemą.

"Jei ir šiemet pasikartos tokia situacija, vėl bus kaltinami seniūnaičiai, Vietos bendruomenių tarybos, nors mes niekuo dėti. Ne mes organizuojame viešuosius pirkimus, o savivaldybė. Mes esame tik maži nykštukai, kurių niekas negirdi", – konstatavo A.Bučys.

Sutartis – spalį

Klaipėdos savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Lijana Plaščinskaitė tvirtino, kad šiemet vaikų žaidimų aikštelės, lauko treniruokliai bus pastatyti anksčiau nei pernai.

Ji patvirtino, kad rugsėjo 4 d. jau turėtų būti atplėšiami vokai su pasiūlymais rangovų, kurie įrengtų vaikų žaidimų aikšteles, sumontuotų sporto įrenginius. Skelbimas turėtų pasirodyti prieš septynias darbo dienas.

Viešasis pirkimas yra suskaidytas į aštuonias dalis – taip viliamasi, jog naują infrastruktūrą mieste statys ne vienas rangovas, tad darbai vyks greičiau ir kokybiškiau.

"Planuojame, kad spalio pradžioje sutartys su rangovais bus pasirašytos, o orai dar tikrai leis dirbti. Pastatyti vaikų žaidimų aikštelių ar sporto įrenginių ilgai juk neužtrunka", – teigė L.Plaščinskaitė.

Kitos paslaugos, pavyzdžiui, renginių, seminarų organizavimas perkamos apklausos būdu, tad pirkimai viešai neskelbiami. Apklausos organizuojamos tada, kai paraišką ir sąlygas pateikia atitinkamų savivaldybės skyrių vadovai.

"Seminarai numatyti rugsėjį, paraiškas organizuoti apklausas jau gavome, tad jie tikrai įvyks", – tikino L.Plaščinskaitė.

Raštas dėl rašto

Seniūnaičius nuvylė ir tai, kad pažadas, jog jie galės dalyvauti viešųjų pirkimų procese, ir liko tik pažadu.

Vietos bendruomenių tarybas vasaros pradžioje pasiekė savivaldybės raštas, kuriame prašoma į Viešųjų pirkimų komisiją deleguoti savo atstovus. Visos Vietos bendruomenių tarybos padarė, ko buvo prašytos.

"Nors ir esu deleguota į Viešųjų pirkimų komisiją, tačiau negavau jokio kvietimo dalyvauti jos posėdžiuose. Mes taip norėjome prisidėti prie konkurso techninių sąlygų, kad jose kuo tiksliau būtų įrašyta, kokius įrenginius pirkti. Ir vėl šnipštas. Raštas buvo dėl rašto, dėl to, kad daugiau valdininkų netrukdytume, negaišintume jų brangaus laiko", – ironizavo L.Girskienė.


Komentaras

Audra Daujotienė
Klaipėdos savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorė

Seniūnaičiai tegul neverkia, nes procesas vyksta ir pinigai tikrai bus panaudoti. Pati jau pasirašiau viešųjų pirkimų technines sąlygas, tad netrukus jie ir bus paskelbti. Aišku, kad turime spėti visus darbus padaryti. Turime spėti ir daugiau nesakysiu nė žodžio.

Bėda ta, jog kasmet vis atsiranda pakeitimų dėl tų bendruomenių pinigų naudojimo. Nors šiemet apie juos sužinojome gerokai anksčiau, tačiau atsirado reikalavimas iš naujo rinkti Vietos bendruomenių tarybų pirmininkus.

Taip vėl buvo gaišinamas laikas, todėl Vietos bendruomenių patvirtintas paraiškas, kur leisti pinigus, gavome tik birželio pabaigoje. Tikėjomės, kad viskas šiemet vyks daug greičiau, bet ne dėl nuo mūsų priklausančių aplinkybių taip neatsitiko. Mums svarbiausia, kad laiku ir kokybiškai būtų pastatytos vaikų žaidimų aikštelės, lauko treniruokliai, nes šiems įrenginiams numatyta didžioji pinigų dalis.

Tikimės, kad šiemet išrinksime ne vieną, o kelis rangovus, tad jie dirbs greičiau ir kokybiškiau. Jei seniūnaičiams trūksta informacijos, paprašysiu Viešųjų ryšių poskyrio, kad internete paskelbtų visą informaciją, kokioje stadijoje dabar yra bendruomenių pinigai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:(

:( portretas
Seniūnaičiai tegul neverkia, nes procesas vyksta ir pinigai tikrai bus panaudoti. Taip gali kalbėti tik Klaipėdos savivaldybės atstovai :(

Lina Šukytė

Lina Šukytė portretas
Audra Daujotienė Klaipėdos savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorė Seniūnaičiai tegul neverkia, nes procesas vyksta ir pinigai tikrai bus panaudoti. Man nėra ko verkti ....man gėda dėl mūsų savivaldybės klerkų, kad mūsų miestas visiškai jiems nerūpi,

Nemeluokite

Nemeluokite portretas
Daujotienė "Bėda ta, jog kasmet vis atsiranda pakeitimų dėl tų bendruomenių pinigų naudojimo. Nors šiemet apie juos sužinojome gerokai anksčiau, tačiau atsirado reikalavimas iš naujo rinkti Vietos bendruomenių tarybų pirmininkus.". Nemeluokite, nes reikalavimą, kad VBT pirmininkai ir tarybos yra renkamos tik vieniems metams, jau žinojote nuo pat pradžios, t.y., kai pirmą kartą bendruomenėms buvo skirti pinigai. Nereikia ieškoti kaltininkų, nes pati esata kalta, kad nesugebate organizuoti savo padalinio darbo. Reikėtų jiems visiems neeilinio vadovavimo įgūdžių ir bendrųjų gebėjimų žinių patikrinimo. Įtariu, kad pusę klerkų jų neišlaikytų net pirmos testo dalies.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių