Klaipėdos senojo turgaus ateities scenarijus kurs bendruomenė ir profesionalai

  • Teksto dydis:

Kitą savaitgalį, rugsėjo 27-28 d., Klaipėdos Atgimimo aikštėje vyksiančio technologijų ir verslo festivalio „InNovaCamp“ metu bus pristatomi ne tik lietuviški techniniai išradimai bei inovatyvūs gaminiai, bet ir pažangi miestų planavimo praktika: rugsėjo 27 d., penktadienį, 10-16 val. architektai urbanistai pakvies į senojo Klaipėdos turgaus ir aplinkinių teritorjų scenarijų dirbtuves, kuriose visas suinteresuotas puses tenkinančių sprendimų bus ieškoma kitaip nei įprasta.

Vienoje iš Klaipėdos Atgimimo aikštėje įsikursiančios technologijų ir verslo festivalio „InNovaCamp“ stovyklos palapinių vyksiančiose kūrybinėse dirbtuvėse susitiks urbanistikos specialistai, senojo turgaus problematikai neabejingi vietos verslininkai, investuotojai, turgaus vadovybė. Čia laukiami ir visi miesto planavimu besidomintieji bendruomenės atstovai.

Vietoje brėžinių bei grafinių planų dirbtuvių dalyvių laukia sumažinta turgaus versija, primenanti muziejuose ir turizmo informacijos centruose eksponuojamus miesto maketą. Skirtingai nei muziejuje, dirbtuvėse schemą bus galima išardyti, surinkti kitaip, pakeisti įprastus objektus kitais, numatyti naujas jų veiklos kryptis bei nuo šių priklausomus žmonių srautus ir kitaip eksperimentuoti darnaus teritorijos vystymo tema.

Įprasta teritorijų planavimo praktika Lietuvoje – kitokia. „Žmonės nubraižo planą, parodo kitiems žmonėms, šie nepritaria variantui, nes jis turi įtakos jų turto vertei, praeivių srautams arba tiesiog prasilenkia su jų skoniu bei vietos matymu, kyla ginčų, o procesas stringa. Projektas atgula į stalčių, o esminių pokyčių teritorije nematyti“, – situaciją keliais štrichais nusakė vienas iš netrukus vyksiančių dirbtuvių vadovų, architektas urbanistas Martynas Marozas.

Drauge su kolegomis Justina Muliuolyte ir Tadu Jonauskiu jis siūlo kitokią, Vakarų Europoje sėkmingai taikomą, praktiką, kuri tik skinasi kelią Lietuvoje: pradžioje pasikalbėti su visais interesų nagrinėjamoje teritorijoje ar jos atžvilgiu turinčiais asmenimis bei institucijomis, ir tik tada imtis brėžinių.

Preliminarų darbą urbanistų komanda jau atliko – išsiteiravę klaipėdiečių apie turgaus praeitį, dabartį bei puoselėjamas ateities vizijas, problemas ir džiaugsmus, jie laukia kūrybinių dirbtuvių kaip galimybės apžvelgti vizijas gyvai bei ieškoti jų sąlyčio taškų. Kol kas konstruktyvios diskusijos šia tema pasigendama: urbanistų pastebėjimu, vieni miestelėnai porina apie nepatogų vaikščioti grindinį, kiti – apie automobilių stovėjimo apmokestinimą, treti – apie renginių stoką, tačiau akcentuojami aspektai kol kas netapo darnaus teritorijos vystymo pagrindu.

„Miestas – daugialypis organizmas, planuoti jo monofunkciškai ir priskirti kuriam nors reikšmingam objektui vieną vienintelę iš pageidaujamų paskirčių: tik komercinę, tik gyvenamąją arba tik kultūrinę – neįmanoma. Tačiau suderinę interesus galime daryti išvadas, kas gali nepasisekti, kas, atvirkščiai, turėtų būti puiki priemonė, ir dėlioti realių veiksmų planą“, – sakė M. Marozas.

T. Jonauskio nuomone, senasis Klaipėdos turgus – objektas, ne tik svarbus miestui, bet ir įdomus profesiniu ubanistiniu požiūriu. „Čia aktuali labai stipri ir abiems pusėms reikšminga turgaus bei senamiesčio sąsaja. Iššūkis mums kaip moderatoriams ir bendruomenei –  rasti būdų atgaivinti visą senamiestį darant lokalų veiksmą, investiciją ar surengiant įvykį“, – sakė urbanistas.

„Turgaus renovacija neturi apsiriboti vien pastato renovacija, – įsitikinusi J. Muliuolytė. – Reikėtų siekti pokyčių, kurie darytų esminę palankią įtaką visam senamiesčiui.“

Technologijų ir verslo festivalį „InNovaCamp“ organizuojanti VšĮ Klaipėdos ekonominės plėtros agentūra (KEPA) praėjusį renginių sezoną drauge su Klaipėdos jaunimo teatru bei gausiu būriu kitų partnerių inicijavo dvi menines provokacijas, pavadintas senamiesčio turgaus naktimis ir atkreipusias dėmesį į neišnaudojamas vietos galimybes. Jų metu turgaus erdvėse šurmuliavo ne vien prekyba, bet ir meninė programa, netikėtos pramogos.

Anot KEPA vadovės Raimondos Laužikienės, pavykusį sumanymą ketinama tęsti – lapkritį klaipėdiečių vėl laukia „Turgaus naktis“. Tikimasi, kad jų viziją taip pat galima bus papildyti turgaus scenarijų kūrimo dirbtuvėse gimusiomis idėjomis.

PROGRAMA

Rugsėjo 27-28 d., Klaipėda, Atgimimo aikštė

Rugsėjo 27 d., penktadienis

12 val. Festivalio ir technologijų ekspozicijos atidarymas. Ekspozicija veiks iki 19 val.
10–16 val.  Klaipėdos senojo turgaus ir aplinkinių teritorijų scenarijų kūrimo urbanistų dirbtuvės.
16–19 val. Technologijos ir inovacijos visiems: viešų paskaitų sesija.
20–24 val. InNovaCamp naktis: šou „Gaidos ir lazeriai“, naktiniai kino seansai.

Rugsėjo 28 d., šeštadienis

10–13 val. Sėkmės istorijos: verslo lyderių viešų paskaitų sesija.
10–17 val. Technologijų ekspozicijos lankymas.

Renginys – nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
kad tokius klausimus reikia spręsti surinkus istorinę medžiagą, surengus susitikimus su įvairiomis suinteresuotų žmonių grupėmis ir išanalizavus jų pasiūlymus, o ne vienu smūgiu - čia ir dabar.Vaikiški, be jokios perspektyvos svaičiojimai ir tiek.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių