Klaipėdos universiteto kuluaruose – kovos

Atimta Menų akademija, atsistatydinęs rektorius, nuolatinė įtampa dėl sujungimo su kita aukštąja mokykla, mažėjantis pirmakursių skaičius ir nerimas dėl kai kurių studijų programų perspektyvos – tokiomis nuotaikomis šiandien gyvuoja Klaipėdos universitetas (KU), kurio kuluaruose jau užvirė kovos, kas vadovaus šiai Alma Mater.

Kandidato ieško ne Klaipėdoje

Pretendentų, siekiančių KU rektoriaus posto, dokumentų priėmimas tęsis iki rugsėjo 17-osios.

Ant voko būtinai turi būti nurodyta – neatplėšti iki rektoriaus rinkimų komisijos vokų plėšimo posėdžio.

Pasibaigus dokumentų pateikimo laikui, KU tinklalapyje žadama paskelbti pretendentų sąrašą, o kol kas iki rugsėjo vidurio visų kandidatuojančiųjų pavardės – tabu. KU laikinai vadovauja Artūras Razbadauskas.

Tai, jog skelbimas apie KU rektoriaus konkursą pasirodė tik respublikinėje spaudoje, kai kam sukėlė įtarimų, jog žmogaus į šią poziciją ieškoma ne Klaipėdoje.

Laikinasis šansų neturi?

Anot vieno viešumo nepanorusio universiteto bendruomenės atstovo, čia veikiausiai nėra jokio gudravimo, nes rektoriaus pozicija labai svarbi, o "ieškoma paties geriausiojo".

Pasiteiravus, ar pačioje Klaipėdoje to "paties geriausiojo" nėra, atsakyta, jog "daug pašauktųjų, maža išrinktųjų".

"Manyčiau, kad reikia ieškoti visur, o dar gal atsiras kas nors iš vietinių. Nors pastarasis pavyzdys, kai KU vadovavo ne klaipėdietis, rodo, jog universitetui buvo padaryta didelė žala. Čia jau peršasi sąmokslo teorija. Manyčiau, tai buvo bandymas sužlugdyti KU, kad mūsų krašto studentus būtų galima nukreipti į kitus didmiesčius", – dėstė klaipėdietis.

Dienraščio duomenimis, KU rektoriaus konkursu šiuo metu domisi ir Vilniaus universiteto atstovai, taip pat Kauno akademinės bendruomenės nariai. Konkrečios pavardės kol kas neįvardijamos.

"Domėjosi ir klausinėjo, ar KU jau turi aiškią kandidatūrą, kuriai pritartų? Atsakiau, kad tai spręs KU taryba. Gali būti, kad bus patvirtintas ir laikinasis rektorius A.Razbadauskas, tačiau jam gali pritrūkti balsų. Kai jį rinko laikinuoju, penki tarybos nariai buvo už, keturi – prieš, o rektoriui išrinkti reikia šešių balsų. Bent vieną realų pretendentą iš klaipėdiečių matau, tačiau nesu tikras, kad jis kandidatuos", – teigė KU bendruomenės atstovas.

Grumtynės prasidėjo

Dienraščio duomenimis, kova dėl KU rektoriaus kėdės vyksta.

Jau susiformavo kelios grupės, viena jų palaiko laikinąjį vadovą, kita dar ieško savo kandidato.

"Tie, kuriems dar rūpi mokslas ir KU išgelbėjimas, manau, ieškos kito žmogaus. Tai bus paslaptis iki dokumentų paviešinimo dienos, nes jei dabar paaiškėtų personalijos, esu tikras, būtų pasitelktos juodosios technologijos ir pasipiltų kompromatų lavina. Netgi komisija iki rugsėjo 17 d. neturės teisės žinoti kandidatų pavardžių. Būtų gerai, kad jaunimas ryžtųsi dalyvauti šiame konkurse. Universitetui reikia gero vadybininko, tokio kaip šviesios atminties Stasio Vaitiekūno, kuris universitetą padarė žinomą ir dirbo jam", – kalbėjo KU atstovas.

Esą galbūt neblogai būtų rasti moterį mokslininkę, kuri taptų rektore, tačiau Lietuvoje kol kas nugali tradicinis požiūris ir aukštosioms mokykloms išimtinai vadovauja tik vyrai.

Studentų mažėja

Laikinasis KU vadovas A.Razbadauskas tikino, jog neapsisprendė, ar kandidatuos į šį postą. Esą dar daug laiko.

"Juk esu dar ir praktikuojantis chirurgas. Jei tapčiau KU vadovu, nebegalėčiau operuoti. KU gali gyvuoti, tik reikia geros vadybos, būtini rimti struktūriniai pokyčiai, o mokslas pas mus yra vienas stipresnių Lietuvoje, ypač jūrinės srities", – dėstė A.Razbadauskas.

KU ir toliau traukiasi, šiemet jau neliks bent keturių studijų programų, bet esą būsimiesiems pirmakursiams žadama siūlyti kitų variantų.

"Daugiau nei pernai pirmakursių tikrai nebus, nes tokia demografinė padėtis. Bet tokia pati situacija yra ir kitur, juk kažkada Vilniaus universitetas turėjo 26 tūkst. studentų, dabar – tik 17 tūkst. Bet mes matome didelį potencialą iš užsienio, pas mus nori studijuoti Kazachstano, Ukrainos jaunuoliai, nes dažniausiai gabiausi mūsų moksleiviai renkasi užsienio universitetus", – teigė A.Razbadauskas.

Laikinasis rektorius neslėpė, kad KU autoritetas pastaraisiais metais buvo itin menkinamas ir tai turėjo įtakos studentų skaičiui.

Šiuo metu, pasak A.Razbadausko, KU yra 3,6 tūkst. studentų. Kažkada jų buvo 9 tūkst. Šiais metais prognozuojama apie 800 pirmakursių. Pernai jų buvo 870.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To perlenkta

To perlenkta portretas
Patikrink kie VU, VDu, KTu abdolventu dirba pagal specialybe ir naudoja universitete igytas zinias.

Perlenkta lazda

Perlenkta lazda portretas
Prisiminkim iš kur Klp atsirado universitetas, - išaugo iš Konservatorijos.Taigi, dirbtinai buvo perlenkta lazda. VISI vakarinis skyrius, ruošęs šiam kraštui inžinierius ir Konservatorija ruošusi režisierius kaimiškajai Lietuvos daliai ėmė ir susituokė. Gimė KU. kam ji labiau reikalinga dėstytojams ar studentams, tegul sprendžia ten dirbantys ir esami ar buvę studentai. Reikėtų statistinių duomenų kiek absolventų dirba pagal specialybę ir panaudojo įgytas KU žinias. Bijau, kad nedaug. Mūsų valdžia ir tėveliai švaisto pinigus, kuriuos galima panaudoti racionaliau.

Lietuvis

Lietuvis portretas
Tam ir baigėme universitetus, kad susitartume gražiuoju. Visada kartu galime rasti kompromisą :) :)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių