Per Klaipėdos uostą reguliariai keliaus NATO kroviniai

Penktadienį į Klaipėdos valstybinį jūrų uostą su Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava įplaukė „Maersk“ kompanijos laivas „Maersk Arkansas“. Nuo šiol nekarinius NATO krovinius gabenantis laivas kursuos reguliariu maršrutu tarp Bremerhafeno (Vokietija), Klaipėdos ir Rygos.

Šiuo laivo reisu pradedamas reguliarus NATO ISAF (ISAF – International Security Assistance Force, Tarptautinės saugumo užtikrinimo pajėgos) nekarinių krovinių tranzitas per Lietuvą į Afganistaną.

„Reguliarus „Maersk“ kompanijos laivo maršrutas į Klaipėdą plukdant JAV krovinius, skirtus karių aprūpinimui Afganistane, yra sėkmingo abiejų šalių bendradarbiavimo rezultatas. Tai įrodo, jog Lietuva yra patikimas JAV ir NATO partneris, o Lietuvos transporto ir logistikos sektorius teikia aukštos kokybės paslaugas“, – sakė susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Lietuvos privalumai tranzitu gabenant NATO krovinius – tai dideli Klaipėdos uosto konteinerių krovos pajėgumai ir gerai išplėtotas geležinkelių tinklas. Atplukdyti kroviniai iš Lietuvos toliau bus vežami geležinkeliais per Baltarusiją, Rusiją ir kitas valstybes iki Afganistano.

Klaipėdos uosto kompanijos yra pasirengusios aptarnauti NATO valstybių konteinerių srautus,  pajėgumai siekia apie 650 000 TEU per metus. AB „Lietuvos geležinkeliai“ pasirengę užtikrinti sklandų krovinių gabenimą palankiausiomis sąlygomis.

NATO pasirašyti susitarimai su Baltarusija, Ukraina, Rusija, Kazachstanu ir Uzbekistanu dėl supaprastinto nekarinių krovinių vežimo per jų teritorijas padės užtikrinti paprastesnį ir greitesnį NATO ISAF krovinių vežimą Šiauriniu aprūpinimo keliu.

Nereguliariais reisais per Lietuvą yra vežami ir kitų NATO šalių kroviniai, skirti aprūpinti karius Afganistane. Kroviniai iš Vokietijos gabenami keltų linija Mukranas/Zasnicas–Klaipėda, taip pat jau buvo atplukdyti kroviniai iš Didžiosios Britanijos.


Šiame straipsnyje: Klaipėdos uostasNATOlaivas

NAUJAUSI KOMENTARAI

hz

hz portretas
650 000 per metus?! tai cia 1780 per diena!! nerealus skaiciai!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių