Klaipėdos užmiestyje stūksančiame name - Provanso dvelksmas

Ramūs tonai, gamtiniai motyvai, stilizuoti kaimiškos buities elementai – tokias pagrindines išraiškos priemones pasitelkė interjero kūrėja, kad galėtų įgyvendinti būsto šeimininkų lūkesčius.

Atgal į kaimą nesinori

Tik nūnai madinga Provanso tematika Klaipėdos užmiestyje stūksančiame name suskambo savaip. Vintažinę stilistiką čia tai vienur, tai kitur „atskiedžia“ modernūs inkliuzai.

„Žinoma, nebūtų galima pasakyti, kad tai ir yra grynasis Provansas. Tiesiog ėjome ta linkme, panaudojome tam tikras šio stiliaus detales, kurios buvo priimtinos ir tiko. Juk, liaudiškai kalbant, Provansas – tai prancūziško kaimo stilius“, – aiškino individualaus namo Slengiuose interjerą kūrusi klaipėdietė Liubovė Budiuk.

Pašnekovės žodžiais, norint susikurti tokią autentišką aplinką, derėtų ne tik nuvažiuoti į vietą, viską pamatyti savo akimis, pačiupinėti ir pajausti dvasią, bet gal net ir imti kitaip mąstyti.

„Šiandien, kaip bebūtų, renkamės ne krosnį, o modernią buitinę techniką, žmonės nori gyventi patogiai, tad praktiškumas neretai nustelbia kitus dalykus“, – teigė interjero dizainerė.

Vengė ryškių akcentų

Kaip pavyzdį kūrėja minėjo ir tai, jog būsto šeimininkai atsisakė atverti balkius, tuo tarpu tai yra vienas išraiškingiausių Provanso stiliaus elementų.

„O vietoje tradicinės rudos laiptams buvo galima parinkti kitokią spalvą – mėlyną ar žalią, kuri ir labiau tiktų Provansui, ir atrodytų įdomiau, tačiau užsakovams ši idėja buvo nepriimtina“, – šypsojosi Liubovė.

Pašnekovės teigimu, vienas pagrindinių užsakovų pageidavimų – kad būste dominuotų ramią nuotaiką kurianti šviesių, jaukių tonų paletė be ryškių akcentų.

Visame būste vyrauja pastelinė žalsva, kreminė, pilkšva bei prigesinta alyvinė spalvos.

Vintažo dvasia ryškiausiai jaučiama virtuvėje, svetainėje, būsto šeimininkų bei jų dukters miegamuosiuose.

Tuo tarpu vonios kambariams parinktas modernus rūbas – sąsają su Provanso stiliumi siekta išlaikyti per tam tikrus interjero akcentus, kaip antai gėlių motyvais dekoruotas apdailos plyteles, retro stiliaus vonios aksesuarus.

Pavers sporto sale

Vienas namo kambarys, regis, visiškai iškrenta iš bendro konteksto. Vieną jo sieną puošia fototapetas su naktiniu megapolio vaizdu, kambariui parinkti modernūs baldai bei šviestuvas.

Kaip pripažino interjero kūrėja, šis kampelis buvo įrengtas pagal būsto šeimininkų sūnaus pageidavimą.

„Jis pareiškė – jokio Provanso, noriu, kad būtų šiuolaikiškai. O kol viskas buvo įrenginėjama, vedė ir paliko namus“, – pasakodama apie komišką situaciją šypsojosi Liubovė.

Šį kambarį šeimininkai ilgainiui planuoja paversti sporto sale.

Nors dalis baldų, daiktų į namą atkeliavo iš senojo buto bei buvo prikelti naujam gyvenimui, o dekoravimui panaudoti įvairūs šeimininkų turėti rankdarbiai, įdomios reprodukcijos, kūrėja pripažino, jog šio interjero nebūtų galima pavadinti ekonominiu.

Nemažai lėšų buvo investuota tiek į technologinius sprendimus, tiek į medžiagas, baldus bei santechniką, daug dėmesio skirta apšvietimo sistemai.

Prie specialiai gamintų smėlio spalvos virtuvinių baldų buvo pritaikytas prabangus rusvas granito stalviršis, židinio apdailai taip pat panaudotas natūralus akmuo – prie bendro spalvinio kolorito derantis ruplėtas travertinas.

Liko smulkmenos

Tačiau, pasak Liubovės, kartais, pasitelkus išmonę, kuo puikiausiai galima išsiversti ir su pačiais paprasčiausiais dalykais.

Štai virtuvės užuolaidos buvo pasiūtos iš paprasčiausių kiniškų staltiesių, papuoštų nėrinukais. Netikėtu rakursu atsiskleidė ir prieškambarį papuošęs paveikslas.

„Visi galvoja, kad jame nutapyta šeimininkų dukra, o iš tiesų tai įrėminta Renuaro reprodukcija. Tad taip irgi šiek tiek priartėjome prie Prancūzijos“, – šypsojosi pašnekovė.

Durims, kurių erdviame būste labai daug, užsakovai nusprendė rinktis kompromisinį kainos ir kokybės variantą – eglių medieną, grindims – laminatą.

„Pirmiausia natūralių medžiagų grindims nesirinkome dėl praktiškumo, žinoma, ir finansiniais sumetimais. Tačiau šis norvegiškas laminatas – taip pat nepigus, nes yra itin kokybiškas, patvarus“, – tikino kūrėja.

Pašnekovė pripažino, jog maždaug pusmetį kurtas interjeras vis dar laukia paskutinių potėpių. Neilgai trukus į būstą turėtų atkeliauti valgomojo baldai, kai kuriose erdvėse dar trūksta svarbių akcentų – šviestuvų, užuolaidų.


Šiame straipsnyje: interjerasbūstas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Adelina

Adelina portretas
visiskas kičas

Jurga

Jurga portretas
Man labai gražu :)

diz diz ai ai

diz diz ai ai portretas
Kakafonija kokia tais, provanso elementu gal ir yra, bet nera visumos. Man asmeniskai neskaniai ziurisi. Toks vaizdas, kad is zurnalu surinkti patike elementai ir sudeti i viena interjera nesusimastant ar jie tarpusavyje dera. Net tapetai nevykusiai parinkti - viena siena geleta, kita dryzuota, neisizeiskit, bet tikrai nekas. Patys zmones kartais geresnius interjerus susikuria, nei sumokeje nemazus pinigus ir nusisamde "dizainerius".
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių