Klaipėdos vaikų ligoninėje – biznis? (atliko patikrinimą)

Uostamiesčio mamą pribloškė palatų apmokestinimo sistema Klaipėdos vaikų ligoninėje. Esą kai kuriais atvejais pirmenybė teikiama ne nemokamam ligonių gydymui, o verslininkavimui. Kaip paaiškėjo, tam tikruose įstaigos skyriuose mokamų palatų išties buvo daugiau nei nemokamų. Naujasis ligoninės vadovas įrodinėjo, kad šią klaidą ištaisė.

Teisė į "nemokamą" gydymą

Jautrus incidentas Klaipėdos vaikų ligoninėje klaipėdietę mamą privertė rimtai susimąstyti, ar tikrai visi Lietuvos piliečiai turi teisę į nemokamą gydymą.

Moteris apie savo neigiamą patirtį prakalbo viešai.

"Tikiuosi, jog tai bus paskata visoms mamoms, nepaisant jų turtinės padėties ir pasirenkamų gydymo įstaigų, netylėti ir ieškoti teisybės. Esu dar labai "šviežia" mama, mano pirmagimei – vos vieneri, tad viskas man dar gana nauja, nepatirta ir stebina. Taip pat ir paslaugų kokybė vaikų gydymo įstaigose man – naujas dalykas. Mano ir dukros atveju teko susidurti su Klaipėdos vaikų ligonine, neviešinsiu skyriaus, gydytojų pavardžių, nes, manau, esmės tai nekeičia. Juk "tai" gali įvykti bet kuriame skyriuje, bet kurioje ligoninėje", – išpažintį pradėjo klaipėdietė.

Pašnekovė į paviršių iškėlė įstaigoje klestėjusią apmokestintų paslaugų politiką.

Jos manymu, prieš atverdami pinigines tėvai turėtų būti akylesni.

Lovų atsirado už pinigus

"Su dukra buvome besveikstančios po tridienės karštinės, laukėme gydytojos vizito, kai į palatą buvo įkelta viduriuojanti mergaitė. Į klausimą, kodėl, juk mano kūdikis neviduriavo, gydytoja atsakė taip: "O ką jūs mums siūlote daryti? Mes visame skyriuje neturime laisvų lovų." Nors pasiteiravus apie apmokamą variantą lovų iškart atsirado", – stebėjosi klaipėdietė.

Nors pasiteiravus apie apmokamą variantą lovų iškart atsirado.

Stebint darbą ligoninėje jai kilo įtarimas, jog daugumos palatų durys pacientams atveriamos tik susimokėjus.

Nieko nelaukusi moteris kreipėsi į ligonių kasas ir sulaukė atsakymo.

Mokamų lovų – daugiau

Gavę skundą Klaipėdos teritorinės ligonių kasos darbuotojai atliko patikrinimą.

Tikrintojai konstatavo, kad Klaipėdos vaikų ligoninėje yra apsunkintas Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis apmokamų stacionarinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas vaikams.

Paprasčiau tariant, ši ligoninė neužtikrina galimybės visais atvejais gauti vietą, nemokant papildomo mokesčio už apgyvendinimą palatose.

Tikrintuose dviejuose priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuose mokamų palatų skaičius buvo didesnis už nemokamų.

Pavyzdžiui, pirmajame skyriuje iš devynių esamų palatų net šešios buvo mokamos, o kitame iš devynių – penkios.

Todėl Klaipėdos vaikų ligoninės administracija įpareigota užtikrinti, kad valstybės laiduojamos, tai yra nemokamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir būtų teikiamos nemokamai, iš pacientų nereikalaujant jokio papildomo mokesčio.

"Neturi teisės"

"Mes jų (ligoninės vadovybės – I.L.) aiškiai paklausėme: kokiu teisės aktu remdamiesi įsteigėte mokamas palatas? Nes tokio teisės akto, leidžiančio tik iš PSDF lėšų egzistuojančiame skyriuje apmokestinti palatas, nėra. Visiems turi būti vienodos sąlygos. Atnešti kažkokį šaldytuvą, televizorių ir padaryti mokamą palatą... Tai nelegalu", – tvirtino Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktorius Alfridas Bumblys.

Ligoninės vadovybė pasižadėjo sumažinti mokamų palatų skaičių perpus, iš šešių mokamų palikti tik tris.

Tačiau toks atsakymas direktoriaus netenkino.

"Jie iš viso negali turėti mokamų palatų. Tą patį raštą išsiuntėme ir ligoninės steigėjui – Klaipėdos savivaldybei ir Sveikatos apsaugos ministerijai", – komentavo A.Bumblys.

Nuo 9 iki 30 eurų

Nėra teisės akto, kuris reglamentuotų mokamų palatų steigimą valstybės ar savivaldybės valdomose medicinos įstaigose.

Tačiau vieša paslaptis, kad mokamos nakvynės ligoninėse – masinis reiškinys jau seniai.

"Blogai, kad taip yra. Žmonės, matyt, yra praradę bet kokias viltis. Kai vaikas suserga, apie pinigus mažiausiai galvoji. Bet jokių išimčių negali būti. Suprasčiau, jei ligoninė pasistatytų atskirą pastatą iš pinigų, surinktų už mokamas paslaugas, įsteigtų etatus. O dabar ir tie patys etatai, ir maitinimas, ir visa kita keliauja iš PSDF lėšų. Pasitvirtino vidaus tvarką, kuri nėra teisėta", – skėsčiojo rankomis pašnekovas.

"Mes nedraudžiame gerinti situacijos palatose, bet negalima už didesnį komfortą iškart prašyti pinigų", – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Gydytoju anukai turi viska :)),o visi mirtingieji turi patys savimi rupintis,kova uz buvi...xexe

Tele

Tele portretas
O juokingiausia, kai suserga paciu gydytoju anukai, tai jie irgi perka palatas .......ha ha ha

poniai D.Stankaitienei

poniai D.Stankaitienei  portretas
ačiū , kad nors paklausėte , tik keistokai atrodo, jog užteko tik informacijos - "mokamos palatos skiriamos tik tiems, kurie pageidauja geresnių sąlygų". Šventas naivumas ? :)))) O nenorėjote pasidomėti kiek legalu tokios mokamos palatos ? Paskaitykite ką rašo TLK , kokios 20m galiojo vidaus tvarkos taisyklės , kurias pakeitė tik pradėjus dirbti naujam vyr gydytojui . Didžioji dauguma stebėtojų taryboje liberalės ? Aš taip pat manau , kad tapus stebėtoju, privalai veikti visuomenės naudai ar ne tokia paskirtis stebėtojų ? Labai laukiu rinkimų , laukiu pokyčių ir taryboje ir savivaldybės valdininkų tarpe . Liberalieji man jau parodė kaip stebi ir skaičiuoja miestiečių pinigus . Gana , noriu kitų .
VISI KOMENTARAI 59

Galerijos

Daugiau straipsnių