Klaipėdos valdžia bandys atsikratyti kioskų

Uostamiesčio valdžia bandys sustabdyti kioskų, paviljonų, kuriuose dažniausiai prekiaujama įvairiais užkandžiais, prekybos centrų aikštelėse steigimą. Pastaruoju metu jie pradėjo dygti vienas po kito.

Procesas tapo nevaldomas

„Šis procesas tapo nevaldomas. Prekybos centrų aikštelėse vienas po kito pradėjo rastis sunku nusakyti kokio pobūdžio laikini statiniai. Kai kurie net su ratais“, – tvirtino Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas.

Anot jo, tikėtina, kad šią vasarą tokių laikinų statinių prekybos centrų aikštelėse atsiras dvigubai ar net trigubai daugiau. Vien Kruizinių laivų terminale Klaipėdos miesto Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba yra išdavusi 12 leidimų prekiauti maistu. Dabar čia yra penki kioskai.

A.Šulcas pabrėžė, kad laikini statiniai prekybos centrų automobilių stovėjimo aikštelėse statomi be savivaldybės leidimų. Dėl dygstančių kioskų sulaukta nusiskundimų ir iš gyventojų.

„Situacija nepriimtina nei socialiniu, nei urbanistiniu, nei estetiniu, nei saugumo požiūriu. Pusantro mėnesio ieškojome atsakymų, kaip šis procesas tapti nevaldomu“, – pasakojo A.Šulcas.

Keis prekybos taisykles

Paaiškėjo, kad prieš dvejus metus, atsižvelgiant į Rinkliavų įstatymą, buvo pakeistos Prekybos viešose vietose taisyklės. Jose pakoreguotas viešosios vietos apibrėžimas.

Aikštelės prie prekybos centrų nebepateko į viešosios vietos sampratą. Tad laikinų statinių tokios teritorijose nereikėjo derinti su savivaldybės architektu, miesto dalininku.

Uostamiesčio valdžia, siekdama sustabdyti bet kokių kioskų, steigimą prekybos centrų aikštelėse pakeis Prekybos viešosiose vietose taisykles. Tvirtinti miesto tarybai jas numatoma teikti artimiausiame posėdyje, kuris vyks birželio 30 dieną. Taisyklės buvo derinamos ir su Vyriausybės atstovo tarnyba.

Reikės savivaldybės leidimo

Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Armonas aiškino, jog taisyklėse bus numatyta, kad vieša vieta ir privati, ir valstybinė, ir nuomojama žemė, jei ši yra prieinama visiems.

Tad norint pastatyti laikiną statinį reikės gauti savivaldybės leidimą, tačiau rinkliavos mokėti nereikės. Tokia traktuotė buvo anksčiau galiojusiose Prekybos viešose vietose taisyklėse.

Jei miesto taryba patvirtins taisyklių pakeitimus, jos turėtų įsigalioti nuo liepos 1 dienos.

„Nesakome, kad esame 100 proc. prieš tokį verslą, tačiau statiniai turi būti estetiški, tvarkingi ir suderinti su savivaldybe. Kaime tokie kioskai gal ir išsprendžia problemą, tačiau Klaipėdoje nėra poreikio prekybos vietoms. Tad reguliuosime šį procesą“, – teigė A.Šulcas.

Tikrintojai užplūs kioskus

Uostamiesčio valdžios atstovai tarėsi su įvairių tarnybų pareigūnais kaip suvaldyti situaciją su esamais statiniais. Nutarta tikrinti, kaip tokios prekyvietės atitinka reikalavimus.

„Ugniagesiai vien žiūrėdami į nuotraukas matė, kad nėra išlaikyti numatyti atstumai. Laikini statiniai stovi per arti prekybos centrų. Taip pat dauguma jų pastatyti suplanuotose mašinų parkavimo vietose, ant šaligatvių. Taip chaotiškai statyti negali. Artimiausiu metu jie sulauks tikrintojų“, – dėstė A.Šulcas.

Taip pat Mokesčių inspekcija tikrins, ar savininkai turi sutikimą įrengti kioską iš Nacionalinė žemės tarnybos, kuri yra valstybinės žemės valdytoja. Teritorija prie beveik visų prekybos centrų, išskyrus didžiausią uostamiestyje, yra valstybinė žemė.

Aptikus pažeidimus savininkų bus prašoma juos ištaisyti. To nepadarius gali tekti uždaryti kioską.


Šiame straipsnyje: Klaipėdos valdžiakioskai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gilė

Gilė portretas
Bandyti - nedraudžiama. Tegul pabando. Mūsų valdžia daug kur bando.

aaaaaaa

aaaaaaa portretas
už leidimus pinigėlius susirinko, o dabar matai uždraus.

to aaaaa

to aaaaa portretas
Taigi aiškiai p[arašė, kad nei leidimų nereikėjo, nei pinigų mokėti. Šaiip tai miesto tikrai tie kios kai nepuošia
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių