Klaipėdos vicemerai užsitraukė tėvų nemalonę

Vakarų Lietuvos tėvų forumo atstovus papiktino dviejų miesto tarybos narių, Klaipėdos vicemerų – Juditos Simonavičiūtės ir Artūro Šulco – pasisakymai. Esą šie savo žodžiais parodė nepagarbą tėvams ir sunkiai besiverčiančioms šeimoms. Tačiau priešingai nei forumo atstovai, Etikos komisija politikų elgesyje pažeidimo neįžvelgė.

Įžeidė palyginimas su komunizmu

Antradienį Klaipėdos miesto tarybos Etikos komisija nagrinėjo Vakarų Lietuvos tėvų forumo skundą. J. Simonavičiūtė ir A. Šulcas, kurių elgesys buvo apskųstas, posėdyje nedalyvavo.

Dienraštis primena, kad sausio 14-ąją Klaipėdos miesto tarybos kolegija svarstė tėvų atstovų siūlymą sumažinti mokestį už pailgintos dienos grupės paslaugas miesto mokyklose.

Esą šiuo metu galiojantys įkainiai yra per dideli, dėl to ne visi dirbantys mokinių tėvai turi finansinių galimybių susimokėti. Vakarų Lietuvos tėvų forumas siūlė išvis panaikinti mokestį už popamokinę veiklą arba sumažinti jį 70 proc.

Tąkart A. Šulcas replikavo, kad savivaldybės biudžetas ir veiklos planai – labai įtempti, todėl šių paslaugų teikimas už dyką jam iš dalies priminė komunizmą.

"Iš kur čia toks administracijos gerumas, komunizmo artyn? Tęsiame tendenciją kurti komunizmą. Jei būčiau bendruomenės priešas, sakyčiau, padenkime šimtu procentų, o po manęs – nors ir tvanas, bet taip negalime. Turime biudžeto, trejų metų strateginio plano gaires. Ir matyti, kad katastrofiškai trūksta pinigų biudžete, jau senokai taip nėra buvę. Politika – atitraukti vaiką nuo namų – tikrai kvepia socializmu. Nubraukiame savarankiškumą. Pradedame kurti išlaikytinių bendruomenę. Siūlau ne daugiau 50 procentų, tai – normalus prisidėjimas", – savo nuomonę išsakė A. Šulcas.

Jam antrino ir J. Simonavičiūtė.

Sovietiniais laikais irgi buvo pailgintos grupės, bet tik tiems, kurie tikrai negali pasirūpinti tuo metu savo vaikais.

"Sovietiniais laikais irgi buvo pailgintos grupės, bet tik tiems, kurie tikrai negali pasirūpinti tuo metu savo vaikais. Tėvų forumas kreipėsi todėl, kad Vilnius taip padarė. Tačiau mada, ateinanti iš Vilniaus, ne visada yra tinkama pas mus", – sakė vicemerė, irgi siūliusi rinktis 50 proc. variantą.

Galiausiai savivaldybės tarybos kolegija pritarė, kad kaina už vaikų popamokinę veiklą būtų sumažinta perpus.

Kaltės nepripažino

Aštroki politikų išsireikšimai užgavo Vakarų Lietuvos tėvų forumo atstovus. Jų įsitikinimu, abu vicemerai parodė nepagarbą žmogui ir valstybei, taip pat pažeidė Politikų elgesio kodekso ketvirtojo straipsnio antrąjį papunktį, kalbantį apie teisingumą.

"Manome, kad politikų pasisakymuose, kurie panašūs, deja, girdimi labai dažnai, buvo parodyta nepagarba vietos gyventojų bendruomenės daliai, tai yra tėvams ir sunkiau besiverčiančioms šeimoms. Kadangi panašius pasisakymus girdime ne pirmą kartą, manome, kad tai galėjo tapti kliūtimi siekiant sprendimą priimti nešališkai ir be išankstinių nuostatų", – teigiama Vakarų Lietuvos tėvų forumo skunde.

A. Šulcas iki vasario 1-osios yra išvykęs į tarnybinę komandiruotę Kijeve ir komisijai savo oficialaus paaiškinimo nepateikė. Tuo metu jo kolegė J. Simonavičiūtė nepripažino pažeidusi politiko etiką.

"Mano pasisakymas tarybos kolegijoje neleidžia teigti, jog išskyriau tam tikrą socialinę grupę asmenų. Tiesiog pažymėjau, kad be kita ko, būtina vertinti kiekvieno asmens, kuriam suteikiama paslauga, poreikius. Man, kaip vicemerei, yra keliami gana aukšti veiklos, atsakomybės, etikos ir profesionalumo standartai, todėl priimdama kolegialius ar vienasmenius sprendimus, vadovaujuosi visu sprendžiamo klausimo kontekstu, neapsiribojant vien selektyviais bei vienpusiškais duomenimis", – raštu motyvavo politikė.

Ji taip pat pridūrė, kad kiekvienas žmogus turi teisę laisvai reikšti savo nuomonę ir įsitikinimus.

Skundžia, kas tik nori?

Beveik visi Etikos komisijos nariai šioje situacijoje netinkamo elgesio neįžvelgė. Kitokios nuomonės laikėsi tik Lilija Petraitienė.

"Būsiu pareiškėjų pusėje, nes dabar tikrai yra tokia mada – arba rusų šnipas, arba socializmas ir komunizmas. Negalime įžeidinėti socialiai pažeidžiamas grupes, joms nėra malonu ateiti ir prašyti pašalpų. Kaip politikai, mes turėtume žiūrėti į kiekvieną savo klaipėdietį pagarbiai", – dėstė L.  Petraitienė.

Ji rekomendavo politikams suderinti savo veiklą su Politikų elgesio kodekse numatytais principais ir reikalavimais.

Mindaugas Gylys tvirtino priešingai, esą nei socializmas, nei komunizmas nėra įžeidžiantys žodžiai.

"Ką, negali žmogus pasisakyti? Ko mes bijome? Juk gyvenome tais laikais ir staiga visa tai turi pradingti? Nematau čia jokio nusikaltimo", – stebėjosi jis.

Saulius Liekis atkreipė dėmesį, kad prieš rinkimus visi tapo labai jautrūs. Jo žodžiais, politikas turi teisę reikšti savo nuomonę taip, kaip sugeba, svarbiausia – neįžeidžiant, nepaniekinant ar nemeluojant.

"Gaila laiko, nes kuo toliau, tuo labiau brendame į absurdo liūną. Geriausia yra užsisiūti burną ir sėdėti. Niekada nemaniau, kad komunizmas ir socializmas yra nevartotini žodžiai. Švedija – juk socialistinė valstybė, tai gal uždrauskime žodį "Švedija"?" – šaržavo Vytautas Čepas.

Jis nesuprato, kurioje vietoje buvo įžeistas Vakarų Lietuvos tėvų forumas, veikiau – savivaldybės administracija.

"Suprasčiau, jei būtų pasakyta, kad Vakarų Lietuvos tėvų forumas nori komunizmo ir socializmo. O čia kaip tik varoma būtent ant administracijos, kuri kažkodėl neįsižeidžia. Gal čia tie rinkimai visą protą žmonėms susuko?", – svarstė V.Čepas.

Tyrimas nutrauktas nustačius, kad nei J. Simonavičiūtė, nei A. Šulcas etikos nepažeidė



NAUJAUSI KOMENTARAI

buvęs socdemas

buvęs socdemas portretas
L.Petraitienės nėra uz ka gerbti, partiečiai nusivylę

degradavusi komisija

degradavusi komisija portretas
Ši etikos komisija nėra jokia ETIKOS komisija. Jos pačios nariai (išskyrus gerb. L. Petraitienę) nuolat ciniškai pažeidinėja etiką. Juokingai ir kvailai kalba. Atseit, žodis "komunizmas" nieko blogo. Tai aišku, nieko blogo. Atskiras žodis nieko nereiškia, bet žiūrėti reikia į kontekstą. Komisijos nariai arba visiškai amoralūs, arba apsimeta kvaileliais.

..kas tos

..kas tos portretas
Putikienės nežino.Taigi vėsi matem kokias problems kėlė ir kap sunkias temas dirbdama taryboj lietė. Dar galvoja ka ana kazka apgaus ir i merus taiko. Tegu pagyven savosvajuonem.Iki rinkimu.]]]]Jeigu i taryba pateks tai gera bus.
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių