Klaipėdos viešosios bibliotekos dabartis ir ateitis

  • Teksto dydis:

Vartau dienraščio „Klaipėda“ puslapius, ir akis vis užkliūva už žodžių „biblioteka“, „bibliotekininkės“. Nepaneigsi, kad 2014 metais nestokojome dėmesio iš dienraščio pusės, tuo pačiu klaipėdiečiai plačiai buvo informuoti apie mūsų veiklą, paslaugas, renginius, naujienas. Nuoširdžiai dėkojame ilgamečiam draugui ir informaciniam partneriui „Klaipėdai“ už dėmesį mūsų darbui.

Metų pabaiga, artėjančių švenčių nuojauta sukuria ypatingą nuotaiką – norisi viską įvertinti, išanalizuoti ir, žvelgiant į praėjusį laiką, programuoti ateities gaires. Kas yra „biblioteka“ kiekvieno iš mūsų gyvenime? Atsakymai būtų skirtingi. Man ir kolegėms tai darbo vieta, kur išbandom savo gebėjimus, kūrybiškumą. Daugeliui tai vieta, kur skaito, kitiems tai vieta, kur nemokamas internetas, arba susitikimų vieta.

Manau, kad požiūris į biblioteką kaip instituciją, kaskart keičiasi, nes joje labai greiti pokyčiai ir staigi reakcija į įvairias gyvenimo naujoves. Kiekvienais metais be įprastinio darbo rengiami ir įgyvendinami įvairiausi projektai, kurių spektras apima paveldą, kultūrą, naujas technologijas, mokymąsi visą gyvenimą, kvalifikacijos kėlimą, saviraišką. Bibliotekos kolektyvas, kuriame puikiai dera ilgametė patirtis ir jaunatviškas ambicingumas, mėgsta eksperimentuoti ir nebijo naujovių, pasitiki savo jėgomis, mielai mokosi, o po to dalijasi įgytomis žiniomis su klaipėdiečiais.

Biblioteka neturi vienų namų, jos padaliniai pabirę po visą miestą – nuo Girulių bendruomenės iki Laukininkų filialo, įsikūrusio daugiabutyje. Tokia plati tinklo dislokacija – vienas iš mūsų iššūkių ir problemų. Plika akimi matosi, kad jos išsidėsčiusios netolygiai. Centrinėje miesto dalyje bibliotekų gausu, o dar čia pat veikia atsinaujinusi Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka. Vidurinėje miesto dalyje – tarp Kauno, Kalnupės gatvių ir Taikos prospekto iki Pempininkų centro bibliotekų tinklas pakankamas. Didelė problema yra pietinė miesto dalis. Vadinamuose „miegamuosiuose“ rajonuose gyvena daugiau negu trečdalis klaipėdiečių (apie 60000 gyventojų) ir neturi nei vieno normalaus kultūros objekto. Vienintelis skurdžios realybės paįvairinimas – daugiabučiuose veikiantys mūsų bibliotekos padaliniai. Tačiau kokią veiklą gali pasiūlyti Šiaulių, Vingio, Laukininkų, „Karlskronos“ filialai, susikimšę mažuose butukuose? Tai daugiau knygų išdavimo punktai, nemokama prieiga prie interneto, o ne bendruomenės centrai, kur vyksta renginiai, susibūrimai. Beje, jeigu miesto centre ir vidurinėje dalyje skaito apie 15 % klaipėdiečių, tai pietinės miesto dalies filialai gali aprūpinti knyga tik 5 % gyventojų.

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos veiklą galime pateikti ne tik subjektyviai vertindami savo darbus – girdamiesi arba aimanuodami.

Respublikoje įdiegta BIX (bibliotekų indeksas) programa, parengta Vokietijoje, taikant lyginamosios analizės metodiką ir skirta viešųjų ir akademinių bibliotekų veiklai vertinti.

2013 metais mūsų veikla pagal šią programą įvertinta 3,5 žvaigždėmis. Vienintelis kriterijus, nulėmęs, kad negautas maksimalus 4 žvaigždžių vertinimas, yra mažos investicijos į infrastruktūrą.

Vertinime pabrėžtas mūsų veiklos inovatyvumas, ką beje liudija ir gauti bibliotekos apdovanojimai bei pripažinimas (Atviros visuomenės instituto modeline biblioteka Rytų Europoje, „Burda Challenege“ apdovanojimas už inovatyvią veiklą) ir išskirtinai turtingas knygų fondas.

Tačiau prastai įvertinta fizinė bibliotekų infrastruktūra, mažos erdvės, neatitinkančios naujų bibliotekai skiriamų visuomenės funkcijų. Prasta tiek pastatų, tiek baldų būklė. Šias problemas turi spręsti bibliotekos steigėjas – Klaipėdos miesto savivaldybės taryba.

Įranga – kompiuteriai ir kitos technologijos – projekto „Bibliotekos pažangai“ produktai. Projektą finansavo Bilo ir Melindos Geitsų fondas ir Lietuvos Vyriausybė. Beje, nuo jų įgyvendinimo praėjo dveji metai, o niekas taip greitai nesensta, kaip naujos technologijos.

Bibliotekai trūksta erdvės renginiams, dėl to nukenčia bendruomenės veikla. Kaip geras pavyzdys išsiskiria Girulių biblioteka, kurios erdviame pastate vyksta intensyvus bibliotekos ir vietos bendruomenės darbas. Šešias vasaras vyko kultūrinė renginių programa „Pėdink į Girulius“, kai klaipėdiečiai ir miesto svečiai kiekvieną trečiadienį būriais lankėsi nemokamuose literatūriniuose, muzikiniuose renginiuose. Veikė „Gyvo piešimo“, akvarelės plenerai, vaikų vasaros stovyklos.

Švenčių nuojauta nepajėgia užgožti suvokimo, kad vertinant pasiekimus, kūrybišką ir iniciatyvų kolektyvą, miesto savivaldybės viešoji biblioteka neišvengiamai pribrendo kiekybiniams pokyčiams, kuriems įgyvendinti reikės miesto politikų sprendimų ir valios juos įgyvendinti.

Neišvengiamai reikia apsispręsti dėl viešosios bibliotekos tinklo pokyčių, kuriuos bus galima įgyvendinti pastačius ir įveiklinus naują biblioteką pietinėje miesto dalyje, kuri pritrauktų Marių, Pajūrio ir dalinai Baltijos bendruomenių žmones.

Naujos bibliotekos pastatymas ir įveiklinimas, suteikiant jai plačias kultūrines bei bendruomenės veiklos funkcijas, manau, yra viena iš miesto problemų.

Moderni biblioteka pietinėje miesto dalyje išspręstų socialinės atskirties užimtumo, saviraiškos, išlaisvintų „miegamųjų“ rajonų gyventojų kūrybinę energiją.

Naujoji biblioteka turėtų tapti bendruomenių komunikacijos, kultūrinės veiklos ir traukos centru, svarbiausia vieta, kurioje tenkinamas augantis visuomenės žinių poreikis. Ji taptų draugiška šeimos vieta, kurioje lankytojams kuriama jauki erdvė bendravimui ir mokymuisi.

Metų sandūroje kaip niekad aiškiai atsiveria nauji horizontai ir gyvenimo iššūkiai, kuriuos išspręsti galime tik visi kartu.

Tam reikia tik kūrybingo bei išmintingo dialogo tarp klaipėdiečių, jų rinktų politikų, atsakingų darbuotojų.

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos
direktorė Bronislava Lauciuvienė



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jorė, bibliotekininkė

Jorė, bibliotekininkė portretas
Gerbiama, Bronislava, gal užteks tų kalambūrų? Ar ne laikas jums į pensiją? Baikit jūs vieną syk svaičioti apie naują biblioteką pietinėje Klaipėdos dalyje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    5
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių