Kokybiškam atliekų tvarkymui – didesnė rinkliava

Klaipėdoje atliekų surinkimą ir tvarkymą koordinuojanti bendrovė Klaipėdos regiono atliekų centras savivaldybės prašo, kad ši už teikiamas paslaugas mokėtų daugiau, nes esą sąnaudos jau pranoko pajamas. Išlaidas padidino tai, jog buvo sukurta tokia atliekų tvarkymo sistema, kad uostamiestis įvykdytų visus teisės aktuose numatytus reikalavimus ir savivaldybei nereikėtų mokėti milžiniškų baudų.

Mokestis žmonėms nedidės

Šiuo metu iš miesto biudžeto Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrui (KRATC) už toną atliekų surinkimo ir tvarkymo mokama 203 litai.

Pinigai yra iš tikslinių lėšų – gyventojų sumokėtų mokesčių už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą.

KRATC paprašė, jog įkainis, kurį už toną atliekų tvarkymo moka savivaldybė, būtų padidintas iki 258 litų. Tokį miesto tarybos sprendimo projektą ir parengė valdininkai. Jie apskaičiavo, kad jei įkainis būtų padidintas nuo šių metų rugpjūčio, papildomai šiemet KRATC reikėtų sumokėti 1,5 mln. litų.

„Tačiau rinkliava gyventojams šiemet tikrai nedidės, nes tikslinių lėšų miesto biudžete yra sukaupta. Be to, tikėtina, kad ir kitais metais gyventojams už atliekų surinkimą ir tvarkymą nereikės mokėti brangiau. Esmė ta, jog mažėja atliekų kiekiai, todėl ir KRATC savivaldybė turi mokėti už mažesnį tonų kiekį. Jei rinkliava gyventojams kitais metais ir keistųsi, tai tik keliais centais“, – pabrėžė Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Daiva Berankienė.

Įkainiui – penkeri metai

Ji įsitikinusi, jog įkainį, pagal kurį savivaldybė atsiskaito su KRATC už atliekų tvarkymą, reikia padidinti iki prašomos sumos. Jis nebuvo keistas nuo 2008 metų liepos, kai Klaipėdoje įsigaliojo vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą.

„Kaip žinoma, per tuos penkerius metus daug kas pabrango – kuras, elektra, kitos sąnaudos, padidėjo minimali alga. Kitaip tariant, įkainį turime padidinti, kad KRATC nebankrutuotų, nes dabar sąnaudos viršija pajamas“, – aiškino D.Berankienė.

KRATC sąnaudas labiausiai augina tai, kad bendrovė vykdė dar 2002 metų Vyriausybės nutarimą ir iki šių metų sukūrė efektyviai veikiančią komunalinių atliekų tvarkymo sistemą.

Vyriausybės nutarime numatyta, jog iki 2013 metų savivaldybės turi užtikrinti, kad sąvartyne šalinamų atliekų kiekis neturi viršyti 50 proc. savivaldybės teritorijoje per metus susidarančių atliekų. Kitaip tariant, ne daugiau kaip pusė susidarančių atliekų gali būti šalinamos sąvartyne, o likusios turi būti perdirbamos ar kitaip panaudojamos.

Degina tik po rūšiavimo

Vyriausybė savivaldybes įpareigojo užtikrinti, kad nuo 2013 metų sąvartynuose būtų šalinamos tik apdorotos atliekos – tos, kurios liko po rūšiavimo, yra netinkamos perdirbti ar kitaip panaudoti. Tačiau jei jos turi energetinę vertę, privalo būti naudojamos energijai gauti.

Dėl šio nurodymo KRATC ir bendrovė „Fortum Lietuva“, valdanti kogeneracinę jėgainę Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje, pasirašė sutartį dėl atliekų naudojimo šios jėgainės veikloje.

Sutartis pasirašyta, nes „Fortum Klaipėda“ laimėjo KRATC skelbtą viešą konkursą. Sutartyje numatyta, kad už tonos atliekų priėmimą sudeginti kogeneracinėje jėgainėje KRATC „Fortum Klaipėdai“ moka 95,59 lito, o pastaroji bendrovė už apdorotų deginimo liekanų tonos priėmimą ir šalinimą sąvartyne sumoka 121 litą. „Įvertinant tai, kad pelenų kiekis, priimamas į sąvartyną, sudaro apie 20 proc. nuo deginimui pateikto atliekų kiekio, vienos atliekų tonos tvarkymas, jas naudojant energijai gauti, padidina sąnaudas 71,39 lito, o tai nebuvo įskaičiuota į vietinės rinkliavos dydį 2008 metais“, – teigiama miesto tarybos sprendimo projekto dėl įkainio padidinimo aiškinamajame rašte.

Sąnaudas padidino ir tai, jog pagal galiojančias kogeneracinės jėgainės Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimo sąlygas, deginimui leidžiama naudoti atliekas tik po antrinio rūšiavimo. Dėl tokio reikalavimo pasikeitė darbo organizavimas sąvartyne, papildomai naudojami mechanizmai atliekoms pakrauti, rūšiuoti, papildomai išstumdyti.

Įrengtos specialios aikštelės

Dar viena priežastis, kodėl KRATC prašo, kad už atliekų surinkimą ir tvarkymą savivaldybė mokėtų brangiau nei iki šiol, yra ta, jog mieste įrengtos trys didelių gabaritų surinkimo aikštelės (Tilžės g. 66A, Šiaurės pr. 30, Plieno g. 13) bei viena žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė Klaipėdos rajone, Glaudėnų kaime. Jas reikės prižiūrėti, o tokios sąnaudos į rinkliavos dydį iki šiol nebuvo įskaičiuotos.

Po visų šių KRATC įdiegtų atliekų tvarkymo sistemos efektyvinimo priemonių Klaipėdos savivaldybė įvykdys 2013 metų komunalinių atliekų tvarkymo užduotis ir išvengs galimų baudų.
Klaipėdos regioniniame sąvartyne šiemet pašalintų atliekų kiekis bus mažesnis nei 50 proc. savivaldybės teritorijoje susidariusių atliekų per metus. Ir visos į sąvartyną patenkančios atliekos bus tik po mechaninio rūšiavimo ar deginimo.

„Klaipėdos savivaldybė bus visiškai įvykdžiusi užduotis dėl biologiškai skaidžių atliekų šalinimo. Atkreiptinas dėmesys, jog kitų Lietuvos regionų savivaldybės gali sulaukti sankcijų dėl užduočių nevykdymo. Pavyzdžiui, Graikija turėjo mokėti po 60 tūkst. eurų kasdien ir įgyvendinti reikalavimus dėl atliekų tvarkymo“, – teigiama aiškinamajame rašte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Nei KRATC-ui, nei savivaldybei nerūpi, kad būtų kuo daugiau atliekų išrūšiuota - jų tikslas, kad kuo daugiau būtų išvežta į savartyną. Miesto centre po įvairių švenčių ir ne tik pilnos šiukšliadėžės plastiko, aliuminio skardinių ir butelių, nes rūšiavimo konteineriai išslapstyti užkampiuose - gėrimus vartojantis jaunimėlis tikrai nesivargina jų ieškoti.

pasakykit

pasakykit portretas
Tai kodėl tokias sutartis KRATC su Fortum Klaipėda pasirašė, ką, ar tai normalus šeimininkas imsis deginti savo atliekas, jeigu jam neapsimokės? O pagaminta energija,deginant šiukšles? Kur tie pinigai keliauja, ką? Gana skurdinti žmones, baikit plėšikauti. Jei nemoka tvarkytis,tegu sau algą susimažina.

pasakykit

pasakykit portretas
Tai kodėl tokias sutartis KRATC su Fortum Klaipėda pasirašė, ką, ar tai normalus šeimininkas imsis deginti savo atliekas, jeigu jam neapsimokės? O pagaminta energija,deginant šiukšles? Kur tie pinigai keliauja, ką? Gana skurdinti žmones, baikit plėšikauti. Jei nemoka tvarkytis,tegu sau algą susimažina.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių