Konkurse „EKOnamas OPTIMISTUI“ nugalėjo klaipėdietis

Lietuvos architektų rūmuose įvykusiame EKOcentro organizuotame architektūrinių idėjų  konkurso ,,EKOnamas OPTIMISTUI‘2011“ apdovanojimų vakare įvairių vietų ir nominacijų nugalėtojais buvo paskelbti net 9 darbai. Pirmąją vietą laimėjo klaipėdietis Vladas Balsys pasiūlęs tuščių namų idėją.

Ekonomišką, ekologišką, inovatyvią architektūrą bei gyvenimo būdą Lietuvoje propoguoti skirtam architektūrinių idėjų konkursui buvo pateikta 30 darbų . Juos pateikė į 28 kūrybines grupes susijungę 47 architektai.  

Konkurso organizatoriai sulaukė labai įvairių darbų: tiek labai praktiškų ekologiškų ir ekonomiškų namų projektų, tiek tokių, kuriems sukurti buvo pasitelkta nevaržoma fantazija. Vienuose darbuose atsispindėjo autorių požiūris į šios dienos aplinkos situaciją bei vartotojiškumą, kitais buvo sprendžiamos socialinės problemos...

Konkursusi pateiktus darbus vertino tarptautinė komisija, kurioje be lietuvių ( architektų Rolando Paleko, Roko Kilčiausko bei konkurso rėmėjų atstovo-,,Viessmann“ atstovybės vadovo Žygimanto Malecko) dirbo garbingi Lietuvoje vykstančio tarptautinio Inovacijų festivalio ,,IF...Vilnius“ ir ,,Dizaino savaitės“ svečiai-pasaulyje pripažinti architektai Thomas Sandell (Švedija) bei Einar Olafsson (Islandija).

Komisija išrinko I, II ir III vietų bei 5 specialiųjų nominacijų laimėtojus. Savo nuomonę, patikusį darbą pažymėdami specialiu lipduku, taip pat galėjo pareikšti  parodos lankytojai bei kokursui skirtos konferencijos dalyviai.

I vieta
Projektas ,,Tušti namai”. Autorius - Vladas Balsys (Klaipėda).
...Tušti namai – tai architektūra be daiktų, kurioje galima išgirsti tylą, įkvėpti ramybės, ilsėtis. Čia erdvė įgauna naują prasmę, išsivaduodama iš daiktų ir sukurdama daugiau laisvo laiko žmogui....čia žmogus yra laisvas nuo vartojimo ir kaupimo idėjų... (iš projekto aprašymo).

II vieta.
Projektas ,,NIF NIF’O eko namas” (autoriai Lauryna Remeikytė ir Povilas Daugis).
Autorių manymu, optimistiškiausias ir ekologiškiausias namas – milžiniškas žaginys...

III vieta
Projektas ,,DEBESIS” (autoriai: Laimis Valančiūnas, Konradas Žakauskas ir Vaidas Bieliūnas).
Autoriai pateikė ore skraidančio ir metano dujas nukenksminančio būsto idėją...


Šiame straipsnyje: Vladas Balsys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių