Kovai su ŽIV – nauji pasiūlymai

Infekuotųjų ŽIV skaičius auga, o ligos prevenciją savivaldybėse vykdyti darosi vis sunkiau. Tokios problemos išsakytos ketvirtadienį uostamiestyje vykusioje diskusijoje, skirtoje aptarti valstybės ir savivaldos vaidmenis, norint apsaugoti visuomenę nuo ŽIV ir AIDS plitimo.

Renginio metu buvo priimta rezoliucija, kuri vėliau bus išplatinta ES institucijoms.

Asociacijos „Pozityvus gyvenimas“ pirmininkas Jurgis Andriuška informavo, kad šiuo metu Klaipėdoje yra užfiksuota apie 500 asmenų, užsikrėtusių ŽIV.

„Deja, jų skaičius ne mažėja, o auga. Jeigu palygintume visos Lietuvos mastu, infekuotųjų uostamiestyje yra daugiau nei kituose šalies miestuose. Tačiau aukštesnis rodiklis gali būti fiksuojamas ir todėl, kad čia liga nustatoma geriau bei operatyviau“, – kalbėjo J.Adriuška.

Vieną iš didžiausių problemų kovoti su ŽIV ir AIDS J.Andriuška įvardijo nepakankamą finansavimą ir netinkamą jo paskirstymą. Manoma, kad lėšas, skirtas ŽIV ir AIDS prevencijai ar profilaktikai iš valstybės biudžeto turėtų gauti pačios savivaldybės.

„Pinigai turėtų būti paskirstomi pagal ligos paplitimą. Ir tik per savivaldybes, o ne biudžetines įstaigas, pavaldžias Sveikatos apsaugos ministerijai, būtų vykdoma prevencija. Į projektus galėtų įsitraukti ir nevyriausybinis sektorius, įvairios organizacijos. Lėšos būtų naudojamos racionaliau ir žmonės jaustų realų poveikį bei matytų rezultatus“, – kalbėjo asociacijos pirmininkas.

Anot jo, kita ne mažiau opi problema – pačių medikų požiūris į sergančiuosius ar tiesiog norinčius pasitikrinti asmenis.

„Liūdna, tačiau būtent iš medicinos darbuotojų jaučiame atstūmimą. Būtina kuo greičiau kelti medikų kompetenciją, šviesti juos. Manau, kad kiekvieno mediko pareiga padėti, o ne vertinti žmogaus gyvenimo būdą. Dažnai medikai, žinodami, kad asmuo užsikrėtęs ŽIV, laiko jį asocialiu“, – teigė J.Andriuška.

Konferencijos metu buvo pristatytas renginių ciklą, skirtas atkreipti visuomenės dėmesį į sergančiųjų ŽIV problemas. Lapkričio 22–29 d. Klaipėdoje vyks „Europos ŽIV testavimo savaitė“. Jos metu gyventojai bus raginami pasitikrinti dėl ŽIV.


Šiame straipsnyje: ŽIVAIDSJurgis Andriuška

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių