Kraujo uostamiestyje duodama aktyviau

Uostamiestyje padaugėjo kraują dovanojančių asmenų. Specialistų įsitikinimu, padidėjęs aktyvumas susijęs su mokslo metų pradžia.

Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialo Donorų ir kraujo komponentų ruošimo ir ištyrimo skyriaus vedėja Renata Poviliūnienė informavo, kad per rugsėjo mėnesį kraujo donorais tapo apie 1,4 tūkst. žmonių.

Iš jų apie 30 proc. kraujo dovanojo neatlygintinai.

Darbuotojų teigimu, palyginti su rudens pradžia, vasarą skaičiai buvo gerokai liūdnesni: šiltojo sezono metu kiekvieną mėnesį ateidavo apie 900 donorų.

"Kiekvienas filialo darbuotojas, radęs laisvą minutę, imdavo telefoną į rankas ir skambindavo jau dovanojusiems kraują žmonėms. Vasara mums kiekvienais metais tampa sunkiausiu laikotarpiu. Juokaudami sakome, kad šią išgyvenome su įkaitusiais telefonais", – kalbėjo R.Poviliūnienė.

Pasak jos, pastaruoju metu padidėjęs duodančiųjų kraują skaičius siejamas su mokslo metų pradžia.

"Į universitetus iš kitų miestų grįžta studentai. Gali būti, kad ilgesnį laiką nedovanoję kraujo jie prisimena, jog ir vėl gali padaryti gerą darbą. Kiti žmonės vasarą atostogauja, užsiima įvairia veikla, uždarbiauja užsienyje, todėl donorystė lieka antroje vietoje", – sakė vedėja, pridurdama, kad tokia situacija kartojasi kiekvienais metais.

Kaip teigė skyriaus vedėja, jei Klaipėdos filialo darbuotojai patys nebūtų ėmęsi iniciatyvos, rugsėjį vietoj 1,4 tūkst. žmonių būtų atėję apie tūkstantis.

Filialo darbuotojai aiškino, jog kraujo, kurį surenka įstaiga, vos užtenka uostamiesčio ligoninėms.

"Dabar tikrai daugiau jaunimo. Tam įtakos turi ir įstaigos geografinė padėtis: netoli jos yra mokyklos, aukštojo mokslo įstaigos. Džiugina tendencija, jog kraujo duoti ateinama su bendramoksliais, draugais, kolegomis, o ne po vieną. Vyksta savotiška grandininė reakcija", – kalbėjo R.Poviliūnienė.

Statistika ir faktai

2012 m. bendras donorų skaičius visoje Lietuvoje – 6 388 asmenys.
Iš jų 2 223 žmonės kraujo davė neatlygintinai.
2012 m. Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filiale 1 015 žmonių kraujo paaukojo neatlygintinai. 2011 m. tokių buvo 1 943.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių